Inför Monte Carlo-finalen

Tidig final i Monte Carlo. Vi har match redan 14:30 idag så lite smått om tid. Därför får vi väl försöka ta oss igenom semifinalerna relativt fort, trots att det ju onekligen finns att prata om kring dem.

Först var det Rublev som efter många om och men lyckades plocka bort Fritz. Börjar inte Fritz kännas väldigt stark mentalt? I slutet på första där höjde han sig och bara slutade att missa något som gjorde det i princip omöjligt för Rublev. Jag tycker också Fritz forehand imponerar mer och mer. Det kan vara bra att kunna jämföra ett slag med någon ibland. När man jämförde igår, när Fritz fick läge med forehanden kontra när Rublev fick det. Fritz kunde på ett helt annat sätt komma igenom med ett enda tillslag.

Annars var det en match med riktigt svagt servande eller om man så vill, starkt returnerande. Det var en liten framtidstitt på det området skulle jag säga. Hur både två attackerade motståndarens andraserve. Inte alltid extremt, men de tryckte i stort sett hela tiden till returerna och fick då stort övertag i duellerna. Vad spelarna är bra på går onekligen i cykler. Det var en tid då många var riktigt bra på att försvara sig. Nu är det ett gäng toppspelare som inte är jättevilliga att försvara sig i hörnen och som också står så långt in i banan att det knappt går att försvara sig i hörnen. Istället är de väldigt bra när de får läge att trycka till. Därmed kommer det nog framåt bli rätt viktigt att ha en andraserve som är svår att attackera, tror jag i alla fall.

Rublev vände. Fullt rättvist. Jag tycker det ju längre matchen led blev mer och mer tydligt att det ändå betyder något att Fritz inte har så goda grusegenskaper. Han har lyckats komma runt det på ett imponerande sätt i veckan men nu blev det lite väl mycket spel om bollen och då blev det i längden tufft.

Rublev trodde jag på. Att Rune skulle slå Sinner, det trodde jag inte på.

Men det gjorde han ju och det på ett riktigt imponerande sätt.

Sinner gjorde två dåliga set de sista två. 7-5 7-5 för Rune i dem efter att Sinner vunnit första 6-1. Jag kan dock tycka att siffrorna i set två och tre var lite snälla mot Sinner. Det var han som hängde sig kvar. Det var Rune som trycker på för en vinst. Den stora skillnaden mellan dem som jag såg det var förmågan att få död på bollen. Delvis med serven. Jag tycker det blev rätt tydligt att Rune har ett vapen där medan Sinner mest sätter igång bollen. Men ännu mer, forehanden. Hur Rune kunde avgöra poängen med lätthet medan Sinner ofta var tvungen att chansa rätt, det vill säga slå bollen i rätt hörn, för att komma igenom Rune. Jag har sett det här många gånger från Sinner. Mot svagt motstånd kan det verka som att han har ett rackarns tryck i forehanden men när han väl ska försöka avgöra mot bra spelare, då ser den plötsligt inte lika bra ut. Sen angränsar ju det också till det som ändå var det som tydligast avgjorde matchen. Han är inget bra när det hettar till, Sinner. Jag skulle inte säga att han står och skakar som något slags asplöv men han nöter på liksom medan det ofta finns motståndare som kan höja sig när det ska avgöras. Som Rune, som precis tvärtom börjar kännas som en spelare som är riktigt stark mentalt.

Mycket kallt handslag efter matchen. Jag tycker det är väldigt positivt det där, att spelarna som är bra killar börjar tröttna på idioterna och att de också börjar visa det. Fint där att främst Medvedev visar vägen med att inte längre hymla med vilka man inte gillar. Sen kan det ju hänga ihop det där kanske. Snällingarna är sällan de som är allra starkast när det hettar till. Elakingarna brukar däremot vara det.

Det där leder fram till en final idag. Där det som ligger i potten är Rune andra masterstitel eller Rublev första masterstitel och första stora titel överhuvudtaget i så fall. Det kämpas idag också om vem som ska vara femma på rankingen imorgon måndag. Vinnaren kommer ta den platsen.

14:30 Rublev-Rune 2,50-1,55 Bethard

Jag tycker det känns som att Rune har något som nog alla skulle vilja ha. Att han liksom anpassar sin nivå efter motståndet. Han spelar sällan som bäst när han möter en spelare som är sämre än honom men han är ofta redo när motståndet blir starkt. Sen är frågan vilken typ av motståndare Rublev är för honom. Jag tror det finns en risk, kan man väl kalla det, att Rune ser Rublev som en spelare han bara ska slå. Det är inte alltid då han spelar som bäst.

Två inbördes möten. Rune slog Rublev i Paris i höstas. Rublev var väl snudd på den sämsta spelaren han slog i den turneringen. Sen vann Rublev en femsetare i Australian Open i år, en match som han kanske borde vunnit lite enklare.

Inte alldeles olikt hur det blev mot Sinner för Rune det här, tror jag. Han har vapen som Rublev inte riktigt har och det är en väldigt bra start. Sen finns risken, en risk som inte var så bökig för honom igår, att han hamnar för långt bak, under för högt tryck, utan att motståndaren missar. Jag tror att Rune måste vara på sin vakt mer idag än han var mot Sinner gällande att låg Rublev börja pressa honom. Sinner var lite fladdrig och missade en del vilket räddade Rune men om Rublev får börja massera honom, då tror jag det blir jobbigt.

Vad tror jag då?

Jag tror att Rune kommer få lite fler enkla poäng och jag tror han kommer vara lite starkare när det hettar till. Jag tror han vinner.