Måndagsblogg

Nu får vi ta och lappa till två flugor i en smäll här. För det händer ju grejer. Final i Monte Carlo igår. Idag startar en nära på lika spännande spelvecka skulle jag säga med Barcelona som i vanlig ordning håller riktigt fin nivå plus småturneringar i Munchen och Banja Luka som är väldans bra turneringar om man gillar att spela på tennis.

Rublev vann i Monte Carlo. Jätterättvist skulle jag säga, men det var ändå nära att det slutade på ett helt annat sätt. Gemen som Rune gjorde vid 4-2 och 5-5 i avgörande set, otroligt svaga. Märkligt svaga skulle jag säga. För mig gjorde Rune en direkt dålig match i finalen. Vilket kanske inte är så konstigt sett till hans säsong hittills, men ändå överraskande tycker jag sett till hans spel tidigare under veckan. Jag tror inte det berodde på att det var final utan kanske snarare det jag nuddade vid inför finalen. Att Rune än så länge inte är jättetrygg mot spelare som han tycker att han ska slå. Han presterar klart bättre i matcher mot bättre spelare. Sen kan det ju låta konstigt att man betraktar Rublev som en spelare Rune ska slå men jag tycker ju det är så och gårdagens match får mig definitivt inte att tycka annorlunda. Han blir på något sätt lite försiktig ibland, Rune och då är han klart sämre. Han har ett bra försvar, men som försvarsspelare är han inte bättre än någon av de bästa spelarna i världen. Han måste vilja framåt hela tiden. Det var inte som att han sprang konstant nere vid planket igår precis men han kan vara mer offensiv än han var och om jag ska peka på någonting, förutom att Rune gjorde en lite dålig match, som avgjorde så blir det just det. Han hoppades lite väl mycket på att Rublev skulle missa. Det kan man göra om man håller en rackarns press på honom men det gjorde inte alltid Rune, långt ifrån.

Första masterstiteln för Rublev. Högst rimligt tycker jag att han får med sig en stor titel. Han har varit bra så pass länge att någon gång ska det ju ske. Sen tycker jag ju kanske att man ska notera att det är ungefär det här som behöver ske för att han ska vinna. Att det saknas några spelare och att några andra försvinner under turneringens gång utan att han behöver slå dem. Rune, Fritz och Khachanov, alla lägre rankade än Rublev var de tre bra spelarna han slog under veckan. Två 50/50-matcher och en match för han behövde skrälla, den igår. Så det var ju kanske inte den tuffaste väg man kan ha för att vinna en stor turnering men samtidigt är det numera ganska så ofta ungefär såhär det kan se ut. Det finns inte längre några 2-3 snudd på omöjliga spelare som gör att det som lite sämre spelare är i princip omöjligt att vinna en stor turnering. Det är nya tider.

Vad tar vi med oss från Monte Carlo då?

Två saker.

Att Djokovic kanske är lite mer mänsklig, just nu i alla fall, än han borde vara. Han har lite tid på sig innan de riktigt stora turneringarna börjar men det här var inget som stämde i bäcken direkt. Förlorar man mot Musetti kan man förlora mot ganska många.

Jag plockar också med mig stöket. Att spelarna för första gången på enormt länge inte längre hymlade med att de inte gillar varandra vissa av dem. Mycket uppfriskande. På samma område också uppfriskande att Rune mer aktivt började bråka med publiken igår. Jag tycker verkligen det där är så extremt mycket enklare att tycka om. Att börja bråka med dem istället för att på Djokovic-sättet kämpa på, stänga in det, och vara allmänt irriterad över att ingen gillar honom. Jag tror Rune vet att han är lite stökig. Mycket bättre då att löpa linan ut. Jag tror också det är något som på ett annat sätt kan gå hem både hos publiken och medspelarna. Om han verkligen ser till att löpa linan ut på banan och sen kanske verka lite småtrevlig vid sidan om sådär. Då tror jag fler kommer gilla honom framöver.

Där stänger vi Monte Carlo.

Rankingmässigt så landar Rublev sexa idag, Rune sjua. Rublev var sexa redan innan men rent poängmässigt sitter han mycket bättre till nu. Rune upp två platser. Ruud och Medvedev upp varsin plats, trea och fyra. Och den som tappar är givetvis Tsitsipas som åkte tidigt och därmed tappar 820 poäng jämfört med titeln förra året. Nu femma, Tsitsipas. På topp-10 tappar också Felix två platser, nu nia. Faktiskt ingen storklättrare bland de 30 första på rankingen. Bautista den som klättrar mest ynka fyra platser. Den som klättrar näst mest? Kyrgios, som inte spelar tennis just nu, klättrar tre platser. Det skulle kunna vara en utmaning att förklara för någon som inte är insatt i tennisens rankingsystem.

Nu kör vi lite lottningar. Inte det jag tycker är mest spännande egentligen om man ska vara ärlig då det blir så sjukt mycket spekulation men det kan i alla fall vara kul att kolla på vilka spelare som är med. Det blir en bra start på veckan helt enkelt.

Först, Barcelona.

Ingen Nadal. Han kastade in handduken under helgen men ingen hade väl ärligt talat väntat sig något annat.

Ibland får jag verkligen känslan att Alcaraz är hittepåskadad för att han inte vill spela hela tiden. Något som inte är så logiskt då få spelare verkar älska att spela så mycket som honom. Men han är liksom skadad så kort tid hela tiden. Vad han verkligen så skadad att han inte kunde spela Monte Carlo för en vecka sen men nu är han plötsligt helt återställd? Lite konstigt är det.

Alltid jättehög nivå här i Barcelona och inget undantag den här gången. Tsitsipas vill säkert komma igång nu. Sinner borde väl kanske ha vunnit i Monte Carlo. När man såg finalen igår är det svårt att säga något annat. Ruud så klart, det är väl ingen jättefara på taket där men han är nog också sugen. Och som ni ser, det är riktigt hög nivå även på de lägre seedade spelarna.

Fräscha wildcards förresten. Andujar, Verdasco, och Lopez. Det kan nog smälla ett lårben eller en höftkula under veckans gång.

Vi får se hur vi gör med den här turneringen om vi kör något varje dag här på bloggen om den eller om vi hittar lite fokus framåt helgen.

Bosnien, inte Serbien. Banja Luka är det här. Djokovic på plats ändå. Nästan hemmaplan i alla fall.

Och så har Rublev tänkt spela. Han är ju lite maskin på något sätt. Känns som att han aldrig blir sliten varken fysiskt eller mentalt så han kommer säkert till start. Dessutom är det ju en 28-lottning det här som ni ser. Det vill säga, Rublev lär vänta till på torsdag innan han spelar. Djokovic kanske kör på onsdag istället. Men det är inte sådär väldigt tufft för de fyra högst seedade spelarna. Endast fyra matchvinster behövs för att vinna turneringen.

Elias Ymer spelar kvalfinalen här mot Maestrelli, en ung italienare som är på ungefär hans nivå. Kanske lite favorit, Ymer. Egentligen bara bra placeringar i lottningen för de som kvalar in. Ymer har också en fin chans att komma in som kvalförlorare även om han förlorar idag. Och vem vet, Rublev skulle ju kunna dra sig ur om ett par dagar. Att då komma in som kvalförlorare där och möta Gaston eller Varillas för en plats i kvarten. Vilken lyckträff det skulle kunna bli.

Sist och minst, Munchen. Fascinerande faktiskt att man kör grustennis på de här breddgraderna den här veckan för det är liksom alltid skitväder. Spelare i långärmade tjocktröjor är inte ovanligt. Under matchens gång alltså. Dustin Brown toppade det där med att spela i luvtröja för några år sen. Faktiskt med i dubbeln här i Munchen, Brown. Det väntas regn och 5-10 grader under veckan. Kommer nog bli ganska tungt som vanligt.

Man kan inte beskylla dem för att lata sig, snorungarna. Jag tycker det är kul att Rune kör på här, om han nu gör det och kommer till start. Kanske inte jättesäkert att han orkar vinna turneringen dock. Snarare otroligt.

Bättre läge för Fritz kanske. Bra lottning på honom och han var ju jättebra i Monte Carlo.

Och Zverev förstås. Läge för honom att få med sig något på hemmaplan kanske.

SÅ säger vi. Vi följer förstås upp turneringarna under veckans gång.