Hur ser det ut på riktigt då?

Nu tycker jag vi är framme vid den punkt av året där man ska titta mer på årsrankingen än på atp-rankingen. För tittar man på atp-rankingen, exempelvis om man ska spela på en match, då kan det bli helt vansinnigt fel. En spelare kan exempelvis ha en jättebra atp-ranking på det som hände förra säsongen. Men samma spelare kanske inte ens är topp-100 i år. Och då har säsongen pågått i snart fyra månader. Det väger lite tyngre än vad som hände förra året va? Det kan ju vara tvärtom också. En spelare har presterat jättebra i år och är en toppspelare, men det syns ännu inte på atp-rankingen.

Vi tittar igenom årsrankingen helt enkelt och ser vad vi hittar.

Undrar om atp har köpt modellen av den sajt som visat årsrankingen live under veckorna i flera år eller om man bara snott modellen rakt av. Det här ligger numera på atp:s hemsida, men det är märkligt likt live-tennis.eu.

Medvedev leder överlägset. Det är en sån grej som jag tycker är intressant för tittar man på atp-rankingen ser det ju inte riktigt så ut.

Intressant också med Sinner. På atp-rankingen ser det ut som att han segrar sig uppåt men han är redan däruppe med de andra i praktiken.

Tsitsipas och Fritz stabila mellan 5 och 10 och där kommer nu Rublev också vara efter alla hans poäng från Monte Carlo. Noterbart där att Rublev utan de 1000 poängen som synes hade sladdat lite.

I övrigt ska man väl notera Lehecka som satt sig riktigt bra till för att vara en topp-20-spelare innan årets slut.

Ju längre ner man kommer på rankingen desto större nypa salt ska man ta i näven. Griekspoor, Etcheverry, Borges och några andra kommer så klart aldrig hålla sig topp-30 men ändå ett mått på hur bra de startat sina säsonger. Etcheverry är väl den som flugit mest under min radar i alla fall men två atp-finaler på honom i år, Santiago och Houston. Turneringar som man kanske inte haft det största fokuset på.

Korda måste också nämnas. Han är 23:a på årsrankingen med endast två turneringar spelade. Han var i final i Adelaide och i kvarten i Australian Open. Sen har han inte spelat.

Purcell 31:a i världen på att han vann, det var väl tre, raka challengers i Indien. Svaga startfält där. Det går att hämta en del poäng på challengertouren. Sen har han faktiskt hävdat sig bra i Europa också efter det så att han ska kunna hålla för atp-touren, det ska han ju göra. Men 31:a i världen endast på challengerpoäng, så ska det förstås inte kunna vara.

Annars är det väl Berrettini som sticker ut här. Han har väl kunnat spela på ungefär som han velat i år men så särskilt bra går det inte.

Det är ju inga superhjältar här riktigt. Men jag vet inte, är man superhjälte om man är 50 i världen i tennis? Det är man väl inte.

Fils född 2004 är väl den man mest ser här. Tittar man på atp-rankingen säger den 122. Men i själva verket som synes, han är redan mycket bättre än så. Semi i Marseille och Montpellier plus en final och en titel på challengertouren. Det där är fyra av fem turneringar han spelat i år faktiskt. Han är tillbaka den här veckan men innan dess var hans senaste turnering en challenger i Frankrike i början av mars där det rimligen inte kändes så bra. Han förlorade mot en medelmåttig japan där och har sen haft ett uppehåll på 1,5 månad. Eventuellt inte så bra på grus så vi får väl se hur sommaren blir för Fils men 53 i världen på bara fem spelade turneringar, det är starka papper det.

Här har vi Ymer som den här veckan för första gången är topp-50 på atp-rankingen men i år ser det inte lika bra ut. Kan tyckas lite märkligt. Tycker han gjort ganska bra ifrån sig men poängen har väl inte riktigt trillat in. Kanske att han missgynnas lite av att han hållit sig på atp-touren. De som nöter challengers och presterar där gynnas poängmässigt.

En som jag skulle säga underpresterat i år är Cressy. Han ska definitivt inte ligga såhär långt ner och nu en grussäsong där han inte kommer träffa bollen som ligger framför honom. Kan bli tufft.

Murray och Wawrinka märks förstås också. Det är väl ungefär såhär bra de är. Varken mer eller mindre.

Coric den som är noterbar här. 21 på atp-rankingen men han spelar extremt dåligt i år. Han kommer superrasa. Spelar idag mot Djere i Banja Luka. Fint odds på Djere där. Coric är direkt svag för närvarande.

Det andas inte topp-10 på Shapovalov så att säga.

Utanför topp-100 på årsrankingen märks spelare som Bublik, Molcan, Thompson, Schwartzman, Brooksby, Isner, Husler, Rinderknech, Karatsev, Thiem, Krajinovic, Fognini, Sousa, Basilashvili. Spelare som känns som atp-spelare men som antagligen inte är det så länge till. Thiem och Krajinovic är precis innaför de 200 bästa. Fognini, Sousa och Basilashvili är inte ens bland de 200 bästa.