Vem vinner Franska Öppna?

Nu börjar det bli rekordstökigt ändå. Nadal har vunnit Franska Öppna de 200 senaste åren. Djokovic är överlägset bäst i världen på tennis. Men kommer någon av dem vinna nästa Grand Slam-turnering? Kommer någon av dem ens delta?

Ovanligt intressant skulle jag säga att titta på sannolikheterna. Sannolikheterna kring vem som egentligen vinner Franska Öppna i år.

Som alltid har Bethard förstås odds uppe på detta. Och ja, var ska man egentligen börja?

Kommer Nadal spela Franska Öppna? Jag tror att svaret är ja. Man kan egentligen se det från två håll. Antingen det uppenbara. Nadal ger aldrig upp förrän i sista sekunden. Eller i närheten av sista sekunden i alla fall. Jag tror egentligen inte att det varit ens i närheten av att han skulle spela varken Monte Carlo, Barcelona eller Madrid. Ändå har han kastat in handduken några få dagar innan turneringarna börjat. Att han fortfarande håller dörren öppen för Franska Öppna kan alltså egentligen vara samma grej. Det kanske inte ens är i närheten, men att han vägrar ge upp hoppet. Jag tror dock snarare att han fastnat i den berömda vinkelvolten. Som känslan faktiskt är att han ofta gör. Skadan är troligen av den art att han kan spela. Han kan träna. Han kan nästan spela match. Men Nadal försöker vänta tills det känns helt perfekt. Vilket kan tyckas vettigt kanske. Han har ju brutit en del turneringar på senare år så att säga vilket kan tolkas som att han försökt men att det inte hållit. Jag tror snarare på ett annat alternativ. Att han söker efter något som inte händer. Han vill helst vänta till det att allt känns perfekt, något som aldrig kommer hända honom igen. Jag tror att han kommer behöva välja. Om han ska spela igen krävs det troligen något liknande Franska Öppna förra säsongen. Han lär förlika sig med att det inte känns jättebra, att han måste spela trots att kroppen egentligen inte håller. Sen är frågan om han vill göra det igen. Jag tror det kommer bli ett mellanting. Han kommer komma till start i Franska Öppna men med stor osäkerhet. När kroppen sen lägger av under turneringens gång lär han behöva göra valet igen. Att bedöva kroppen, ge sig själv en vinstchans, men förstöra ännu mer för framtiden. Eller i princip ge upp och ge upp på riktigt. Det vill säga förlika sig med att det inte går.

Om man nu tänker sig att han kommer till start då? Är 4 gånger pengarna ett bra odds? Jag skulle säga nej. Vilket ju låter helt obegripligt med tanke på att han nästan inte förlorat i den här turneringen men han kommer vara otränad. Han kommer inte vara jättebra. Och han har också risken att några spelare som är alldeles för bra för honom numera kommer behöva besegras. Nadal ska nog stå i över 6 gånger pengarna åtminstone skulle jag säga. Han har definitivt en chans, men för mig är han inte ens favorit om han skulle lyckas skaka av sig skadorna.

Djokovic då? En klappkass insats i Banja Luka den här veckan. Inte lika illa i Monte Carlo men förlusten mot Musetti, det ser ju inte bra ut på papperet i alla fall. Dessutom nu eventuellt någon slags skadeproblematik med armen. Han spelar inte Madrid. Han har ännu inte strukit sig från Rom, vilket inte heller Nadal gjort ännu för övrigt, men  Djokovic har redan pratat om att han hoppas vara tillbaka till Franska Öppna. Han har inte nämnt något annat. Så troligen ställer han in siktet dit rakt av från nu.

3 gånger pengarna på Djokovic? Det skulle jag säga tål att funderas på. Det är nog ganska så bra. Jag tror inte skadan är av en art som ens riskerar att hålla honom borta från turneringen och någonstans så. Det är klurigt att bedöma Djokovic på grus. Han har för få stora titlar på underlaget, men hur mycket kommer det av att Nadal legat och blockerat honom hela tiden? Mycket, skulle jag säga. Djokovic vinner 80% av sina matcher på grus på atp-touren. Det är rätt mycket det när man betänker att detta är det enda underlag där han alltid haft en tuff motståndare som oftast varit bättre än honom. Om man nu tänker att Nadal inte riktigt är med i ekvationen. Då är det nog rätt nära till hands att Djokovic faktiskt är favorit. För jag tror inte att skadan är av den grad att den ens riskerar att hålla honom borta från turneringen. Man ska också ha med sig från de senaste åren att Djokovic i andra turneringar än slams, han bryr sig ju liksom inte. När det nu blir Franska Öppna, då blir det något annat.

Vi har ännu inte nämnt oddsfavoriten Alcaraz. Han spelar idag final i Barcelona. Helt överlägsen där som det känns. Han är definitivt antingen favorit eller andrahandare i Franska Öppna men någonstans kan jag inte komma runt att han ännu inte spelat en slam på grus på allvar. Förra säsongen rök han mot Zverev i kvarten. Året innan torsk i tredje rundan mot…jajamensan, Struffis. Superstruff. Då var Alcaraz inte ens topp-100 ska sägas. Han kvalade in. Man ska inte säga för mycket om nivån på Franska Öppna i år. Det kan bli tunt. Men troligen kommer Alcaraz ändå behöva avsluta med 2-3 riktigt tuffa matcher för att vinna. Och som sagt, han har inte gjort en sån slam på grus. Egentligen inte gjort någon sån slam överhuvudtaget. När han vann US Open hade han noll motstånd och i övrigt har han hittills faktiskt inte varit som bäst i slamsen. Om han nu är favorit så är han en tunn favorit och jag skulle nog inte spela honom till ett lågt odds.

Det blir en lite speciell upplaga av Franska Öppna det här för detta är väl första gången på…ja, närmare 20 år i alla fall, som det på förhand faktiskt finns en realistisk möjlighet till att det skulle kunna skrälla till. Wawrinka vann 2015. Det var en skräll men som jag minns det fanns det inte jättemycket som på förhand talade för det. Nu minns jag å andra sidan sällan vad jag åt till frukost så kanske inte överdrivet mycket att lita på. Federer 2009 var också en skräll så klart såtillvida att Nadal var en sån enorm favorit men Federer lär rimligen varit andrahandare då. I övrigt är det bara Nadal, 200 gånger, och Djokovic två gånger som vunnit Franska Öppna sen 2004 då Gaudio käkade dunderhonung, snörade på sig spikskorna, och vann kalaset. Nadal var faktiskt inte med så. Han var heller inte med året innan utan vann Franska Öppna på sitt första försök, trots att han då spelat de andra slamsen i ett par år. SÅ det är väl första gången sen 2004 då som det finns ett gäng spelare som kan vinna Franska Öppna.

Då är frågan bara var man drar repet?

  • Djokovic
  • Alcaraz
  • Nadal
  • Rune
  • Tsitsipas
  • Sinner
  • Ruud
  • Rublev

Där tror jag kan ska stanna. Och man borde väl kanske ha nån slags parentes kring de två sista. Att Ruud som just nu i princip inte kan spela skulle gå och vinna Franska Öppna, det förefaller kanske inte troligt men han skulle med sin seedning kunna få en jättebra lottning och han skulle ju också kunna hitta sitt spel de närmaste veckorna. Om jag skulle välja någon att spela på till oddsen ovan så skulle det för övrigt antagligen vara just Ruud. 15 gånger pengarna. Tänk att Nadal är borta och även Djokovic är skadeskjuten. Det är liksom inte långt bort att Ruud i princip plötsligt blir spelaren att slå på sin halva förutsatt att han den närmaste månaden skulle hitta lite form. 15 gånger pengarna, det kan bli lite spännande det i så fall.

Annars så, Rune ångar på och vinner antagligen i Munchen den här veckan. Risken där är väl att han matchar lite för hårt. Han verkar inte vara så mycket för att vila vilket man ju bara måste tycka om. Men rent kvalitetsmässigt så, visst kan han både hota och besegra de bästa i Franska Öppna. Jag tycker det är helt rätt att han är fjärdehandsfavorit. Tsitsipas och Sinner, svårt att inbördes ranka deras vinstchanser. Tsitsipas mer stabil och skulle vara säkrare på att bara promenera iväg med titeln om alla andra skulle skjuta ut sig själva. Sinner skulle i teorin mer kunna vinna av egen kraft jämfört med Tsitsipas men skulle å andra sidan inte vara lika stabil om chansen skulle bli sådär jättestor sett till motståndet. De får ligga och skvalpa där som femma och sexa, de kan vinna. Och så tycker jag inte man kan gå runt Rublev heller. Han vann ändå Monte Carlo. Sånt kan göra att det släpper lite och jämför man med Zverev, Medvedev, Berrettini, Felix och så vidare. De är liksom inte ens nära. Rublev är ändå någonstans där i närheten som det känns efter titeln i Monte Carlo.

Det här blir man ju lite sugen på, eller hur? Men det är långt kvar. Fem veckor blir det väl innan det är dags. Först två mastersturneringar som har två veckor var och sen den sista veckan med småturneringar innan vi är framme vid sista veckan i maj då Franska Öppna startar.