Inför Madrid-torsdagen

Det är tur att atp-touren har Wawrinka, kan man tro när man följer de första dagarna av mastersturneringarna numera. Det är hela tiden han som syns i all kommunikation på hemsidan, i sociala medier, och så vidare. Det säger väl kanske något om att med det här formatet blir de första dagarna ganska tunna. Idag kan man gissa att det mesta istället kommer handla om Thiem snarare än unga, hungriga, heta spelare på väg upp.

Från gårdagen tar jag egentligen mest med mig att man verkligen ser med blotta ögat hur speciella förutsättningarna är i Madrid. Jag tror inte man behöver följa särskilt mycket tennis ens för att se hur snabbt det går. Hur annorlunda spelet blir. Det handlar så mycket mer om att ta bort tid från motståndaren jämfört med hur det i vanliga fall är på grus, där det istället kretsar kring säkerhet och att hålla trycket uppe.

Av matcherna så, hur enormt dålig Goffin var sticker ut lite grann. Man ska knappast kritisera folk för att de fortsätter göra något som är så kul som att spela tennis men på Goffin ser man att han gett upp. Att han inte har minsta tro på att han ska hitta en hög nivå igen. Det känns som att han spelar vidare av någon annan orsak. Egentligen ett par till som på samma område kan noteras från gårdagen. Spelare som tappat så mycket och numera är så svaga. Schwartzman fick stryk av challengerspelaren Grenier, som inte ens är bra på grus. Måste känts lite jobbig för Svarre den där torsken. Han håller nog egentligen inte riktigt för spel på atp-touren längre och när en så stor spelare eventuellt faller ner på challengertouren utan att det beror på skador, hur orkar man det? Chardy också helt chanslös mot Gaston, även om man kanske inte ska nämna honom i samma andetag som Goffin och Svarre så, han får det också tufft att ta sig tillbaka. Borde nog hitta ett fokus på dubbel, Chardy där han fortfarande har chansen att vara en av de bästa i världen.

Idag då?

Det är oseedade spelare idag också, men det finns så klart ändå matcher att hålla koll på.

Thiem är först ut klockan 11. Motståndare, på tal om spelare som aldrig kommer komma tillbaka. Luftslottens luftslott, Edmund som föll ifrån med skada för ett par år sen och numera inte ens håller för challengertouren. Rätt dålig på grus också, Edmund. Faktiskt en match som Thiem ska kunna vinna det där men 1,18 på Thiem här på Bethard. Det hade jag aldrig någonsin spelat.

Idag är det torrt. Jag ska inte lura er. Vill ni se spelprogrammet kanske?

Murray spelar, men hur bra känns det där liksom? Jag får väl säga det en gång till. Spelare som kommer få det tufft att hitta en vettig nivå igen. Det brukar ju faktiskt vara en del ”föredettingar” som nöter på. Skillnaden som jag ser det just nu är att det är dessa som tar allt fokus då breddspelarna på touren i övrigt blivit ganska grå. Det finns inte så många Santoros längre så att säga utan det är bollmaskiner utan känslor eller humör som folk bryr sig ganska lite om.

Om ni tittar på den näst största banan till exempel. Damtennisen kan jag inte säga så mycket om, det kanske finns några superhjältar där. Men Garin-Husler, Sonego,Struff och McDonald-Zapata Miralles. På den näst största banan i en mastersturnering. Jag har väl antytt det tillräckligt många gånger nu för att det kan vara läge att säga det. Jag tycker det här formatet är fullkomligt jävla värdelöst. Jag förstår att man vill härna Grand Slam-turneringarna men det man missar är att de första dagarna där funkar dels för att de bästa spelarna faktiskt spelar första omgången men också att turneringen i sig är så mäktig att folk intresserar sig även för matcher utan profilstarka spelare. När man gör så här, att man kör en första omgång helt utan matcher som folk bryr sig om får turneringen en riktigt dålig start. Folk tappar lite grann intresset innan de stora spelarna ens kliver in och när man lägger till att de stora spelarna inte får något motstånd förrän i andra, kanske tredje omgången. Turneringen har liksom pågått i en vecka innan det ens kommer matcher som folk bryr sig om. Och då har de liksom redan ledsnat. Kort och gott, det är idiotiskt det här med 96 man starka startfält i masterssammanhang. Jag tycker man borde gå åt andra hållet istället. Det ska vara något stort att spela en mastersturnering. Varför inte köra med 32-lottningar, en spelvecka, och action från start till mål. Jag hade hellre sett det i alla fall, kan jag ju säga.