Framme vid 32-lottningen i Madrid

Vi är framme vid tredje rundan i Madrid. Om man så vill, det är nu en 32-lottning som gäller. Och där blir det väl lite grann inte så konstigt ändå. Jag har tjatat om det nya formatet som jag inte tycker är bra hit och dit. Mitt senaste förslag var att alla mastersturneringar borde vara 32-lottningar. Något jag fortfarande tycker för övrigt. Tänk er mastersturneringar som miniversioner av slutspelet, exempelvis. Man skulle kunna tänka om och spela på mycket färre banor. Kanske en helg och en vecka till och med? Bra tider på matcherna. Inte jättemånga matcher, men i princip inga matcher som inte håller bra nivå, ens i första omgångarna.

För att det där ska bli bra måste man ju dock vårda matcherna. Så blir det så klart inte idag. Och knappast senare under turneringen heller. De där bra idéerna, de tror jag atp ofta sorterar bort ganska snabbt till förmån för de dåliga idéerna. Nu blir det en 32-lottning över åtta dagar men man blåser igenom matcherna så snabbt man kan för att…ja, fråga inte mig. Idag spelas åtta av matcherna i tredje rundan på tre olika banor, många av dem samtidigt. Det verkar ju uppenbart att man vill lyfta mastersturneringarna. Skulle inte det bästa man då kunde göra vara att ge folk möjlighet att se matcherna? Dagens spelprogram i Madrid är något av det stökigare jag sett. Det är damtennis, herrtennis, ”rullstolsuppvisning”, jag antar att de ska spela tennis i alla fall. Det är enormt rörigt. Ingen vet när matcherna ska spelas. Det är stor risk att flera matcher kommer spelas samtidigt under en tid på dagen medan det under en annan tid kan vara helt tomt på matcher. Det är inget bra det här, att arrangera herrtennis och damtennis på samma plats. Ingen kan möjligtvis tycka det.

Men. Man får ta det man bjuds. Och jag tänkte att vi ska titta igenom det som hänt som tagit turneringen fram till denna kvarvarande 32-lottning.

Var han illa ute eller var han inte illa ute, Alcaraz? Ja, det är väl lite grann frågan det. Jag skulle i grunden säga inte illa ute. Inte spelmässigt i alla fall. Men om Ruusuvuori fått break i andra, då vet man förstås inte. Jag tycker att Alcaraz börjar få lite för mycket av det där showandet i sig. När han möter spelare som är mycket sämre än honom bjuder han liksom in dem till att spela bra för att det ger honom möjligheten att prestera de där youtubebollarna, typ. Så var det definitivt mot Ruusuvuori. Om man låter Ruusuvuori stå och nöta i högt tempo hela tiden helt utan att tempoväxla, då blir han ganska bra. Alternativet är väl att Alcaraz kanske inte visste vem han är innan matchen men knappast sannolikt ändå. Också intressant från den matchen. När till och med Ruusuvuoris serve blir svår att hantera. Då vet man att förhållandena är speciella. Värmen har gjort att det varit extra snabbt även för att vara Madrid den här veckan.

Zverev ska förstås också nämnas. Jag såg inte den. Den råkade spelas samtidigt som Djurgården och Modo gick en riktig holmgång i hockeyn. Avgörande match där idag. Det vore kanske rimligt om man kunde avsluta säsongen med någon slags jämn, rättvis domarinsats åt båda håll efter att man under seriens första sex matcher tittat 80% åt ena hållet. Hockey en väldigt speciell sport faktiskt där reglerna i absolut största utsträckning inte följt. Om reglerna följts hade en utvisning delats ut varje minut, minst. Det hade ju inte varit så bra, och därmed helt andra saker än reglera som styr när och vilka som får utvisningarna. Det hade varit lite speciellt ändå om vi haft samma sak inom tennis. Om det här i Madrid exempelvis varit så att 10-20% av Alcaraz bollar som är ute helt plötsligt dömdes in. Då hade han på allvar blivit svår att slå. På tal om detta. 2025, då försvinner de sista linjedomarna från atp-touren och jag gissar att de därmed kommer fasas bort än mer under resten av den här samt nästa säsong. Mycket bra det. De kanske kan söka jobb som hockeydomare istället. Zverev var det. Jag såg ju höjdpunkter och det var inte överdrivet imponerande va? Eventuellt lite skadeproblem också.

Grenier, han har aldrig varit någon direkt höjdare på challengertouren och han är direkt svag på grus. Stor grej för honom att möta Zverev idag.

De seedade spelarna har levererat som ni ser. Riktigt kul tycker jag. Den som ska nämnas där är väl Rublev som var i princip överlycklig över att ha vunnit en match. Han verkar ha begränsad tilltro till sig själv med dessa förutsättningar.

Jag varnade lite för att det skulle kunna bli tufft för Ruud men det här var ändå på en helt annan nivå än det jag varnade för. Han kan absolut till viss del skylla på den tunna luften. Det är Ruuds problem även i vanliga fall, att bollarna kan flyga lite för honom. Att han tappar längdkontrollen. Nu var det angränsande till pinsamt dock. Han hade verkligen noll kontroll och hade någon sagt att den där killen, han är rankad fyra i världen, då hade man bara skrattat. Jag tror man ska slå fast två saker om honom. Han är runt plats 20 på årsranking och då ska man veta vilken hjälp han fått av att vara högst eller högt seedad i alla turneringar han spelat. Han har inte varit så bra i år utan om han inte haft seedningar hade han varit 30-40 någonting. Lite bättre än så är han nog i grunden, men någonstans innanför de 20 bästa skulle jag säga, det är verkligheten nu när luftslottet sprängts. Sen är han just nu också en mycket formsvag spelare på den nivån. Han ska alltså betraktas som en spelare i mängden bakom toppen, och just nu är han formsvag. Liten kontrast det till hans ranking.

Vissa gör sig ibland roliga över det här med att bollen flyger snabbt och så vidare. Lustigt då att Hanfmann alltid presterar enbart i såna här turneringar. 10 år av slumpen. Kanske inte sannolikt ändå.

Rune, han är svår att värdera, svår att förstå. Han gjorde samma sak i finalen i Munchen förra veckan. En riktigt, riktigt svag insats i en match som han definitivt borde vilja vinna. Men så lyckas han till slut vinna den och han kommer säkert kunna skaka av sig det där. Just för att han är svår att förstå. Det finns sällan logik i hans insatser.

Felix sa att han hade höga förhoppningar men låga förväntningar inför den här turneringen. Låter väl sunt. Han är sund. Kanske lite väl sund? Han känns lite sådär bror duktig, gör han inte? Lajovic i absolut toppform, Felix sätter inga fötter rätt överhuvudtaget.

Struffis in som kvalförlorare. Bra gjort att slå Sonego men Sonegos form kanske på väg lite ner. Han måste vara missnöjd. Han hade en rejäl formtopp efter Australian Open men fick inte med sig några resultat överhuvudtaget och innan resultaten hann komma har han nu kanske tappat den. Snopet. Struffis desto mer flyt. Att få Shelton som seedad motståndare är rätt bra rent allmänt i en masters och att få det på grus, rätt okej så att säga. Dessutom, nu en motståndare han mycket väl kan slå också. Skaplig utdelning.

Floppar av Paul och Evans. Paul har ju varit stabiliteten själv i år men de flesta vet nog att han inte är en spelare jag håller superhögt. Jag är inte chockad, så att säga.

Ni vet när spelarna tackar framme vid nätet efter match. I 93% av fallen blir det lite pinsamt. Antingen känner inte den ena spelaren riktigt av situationen och säger något idiotiskt, den andra hummar och går därifrån. Eller så ska det överdrivet stås och berömmas varandra. När Tsitsipas igår kväll stod och pekade på Thiem och sa att han fortfarande har det i sig. Tsitsipas brukar vara en av de där spelarna som inte riktigt känner av situationen alltid. Men där kändes det faktiskt som något fint. Att han verkligen ville påpeka just det. Att det här ändå var något bra för Thiem och att han ska ta med sig det. Sen så, Thiem är förstås en mycket bättre spelare än Tsitsipas historiskt och att då stå och få beröm efter en förlust. Det normala hade kanske varit att dela ut en rak höger. Men nu är han ju i den situation han är, Thiem och därmed var detta något bra. Sen ska jag också säga det att Tsitsipas är en ganska dålig måttstock och att en match i Madrid också är det. Man kommer undan med att vara osäker i Madrid. Man kommer också undan skapligt med att vara osäker mot Tsitsipas. Men resultatet, att Thiem pressade en toppspelare hela vägen. Det är ändå ett stort steg åt rätt håll för honom.

Det behöver inte alltid vara så svårt att ta sig till tredje rundan i en slam av det här formatet. Några av de seedade spelarna här, det är liksom så att de knappt ens behövde ställa in skorna.

Lehecka den som sticker ut här. Ni vet att jag håller honom högt. Han är ung. Han har ett spel med små marginaler. Och kanske mest av allt, det är längden i slagen som normalt är hans största styrka. Att han kan ligga otroligt nära baslinjen utan att det blir särskilt osäkert i längdkontrollen. Låt mig gissa, bollarna gick en decimeter ut precis hela tiden här i Madrid och Lehecka som inte känns som något geni kanske inte riktigt fattade vad som hände.

Sådär ser det ut. Idag ska det spelas tennis. Och här snabbt inför matcherna.

11:00 har vi Khachanov-Bautista i en match med fin kvalité. När jag såg matchen tänkte jag att någon av dem har garanterat riktigt lätt för den andra. Jag hade gissat på Bautista, var inte säker, men jodå. 6-2 för Bautista trots att de ofta varit rätt jämna. Passar nog inte Khachanov överdrivet bra att få så pass flacka bollar mot sig hela tiden. Nu är Khachanov för första gången klart bättre än Bautista och svårt att bedöma vem som gynnas av Madrid. Men 2,44 på Bautista här på Bethard. Kan kanske vara bra det. Samtidigt spelar också Arnaldi och Munar mot varandra. Två spelare som är precis på gränsen till att få vara med på atp-touren. Enormt stor match för båda. Jag tror Arnaldi. Säga vad man vill om Ruud men Arnaldi drog också väldigt fin nytta av den snabba bollflykten med sin serve och ganska offensiva grundslag.

12:30 har vi Rublev mot Nishioka. Minns faktiskt en match mellan dem i Washington förra året. Nishioka vann enkelt, jag kan inte peka på varför men han har också slagit Rublev en gång tidigare. 2-1 för Nishioka i inbördes. Rublev säger sig inte trivas allt i Madrid. Nishioka, svårläst. Svårläst match, minst sagt. 5,25 på Nishioka. Jag tror det är lite högt.

På tal om stora matcher för spelare. Jag nämnde ju Grenier i texten högre upp. Han möter Zverev klockan 14. Helt chanslös enligt oddsen men är det verkligen så? Det kanske det är. Men han har en serve, Grenier. Jag tror inte det kommer springa iväg i siffror i alla fall.

15:30, Hurkacz-Coric och jag är väl tveksam till formen på båda två egentligen. Väldigt nära varandra i ranking, 15 kontra 20 trots att Hurkacz känns som en toppspelare, Coric känns som en medelspelare. Också lite lustigt tycker jag att Coric är ett år äldre än Hurkacz. Hurkan är född 97, samma år som Rublev alltså, ett år äldre än Mikael Ymer. Känns som han varit med hur länge som helst, Hurkan. Borde bita bra för honom här i Madrid. Coric form känns fortfarande väldigt oklar och han behövde inte slå någon bättre än Gaston för att ta sig hit. Samtidigt som det också ska vara frågetecken kring Hurkacz som spelade helt jämnt med Gasquet i sin första match.

Altmaier-Hanfmann klockan 17. Jag minns när pandemin precis slog till. Eller ja, några veckor efter. Då körde tyskarna igång en riktig hjältegrej där de spelade på grus inne i en tysk tennishall. Allt livesändes och man sålde det förstås till spelbolagen. Det var sånt som i alla fall jag behövde då för att hålla ångan uppe, dels tennismässigt men att någon form av idrott höll igång var viktigt rent allmänt. De dagar då det inte var någon idrott alls kändes det som att det var otroligt konstigt. Varför skriver jag då om det här? Ja, Hanfmann var med där. Altmaier var det väl inte, men han hade kunnat vara det. Det är ungefär så jag ser på spelarna i alla fall. Det är inga superhjältar direkt. De passar bättre in i den där tyska tennishallen.

20:00 spelar Alcaraz och det mot Dimitrov. Dimitrov lär väl vara med på att showa lite. Båda borde kunna vara nöjda med det. Men det krävs något riktigt dåligt från Alcaraz för att han ska trassla till det.

Sist ut, dagens på förhand bästa och mest intressanta match skulle jag säga, Davidovich mot Rune. Hemmaplan för Davidovich och han skulle absolut kunna störa Rune på alla möjliga sätt. Den kan man absolut se.

Allra sist i den här texten. Farbror Toni pratade igår om lilla Rafael. Han kommer om inget tokigt händer spela Franska öppna, Nadal. Tack för det.