Klart för kvartar i Madrid

Det är väl det här atp vill ha. Kan man ju tro i alla fall eftersom jag inte tror det är någon annan än organisationen själv som gjort dessa ändringar. Jag tror inte att någon tvingat dem att börja lägga mastersturneringarna över två veckor, något som väl ska vara helt genomfört i spelschemat till 2025 var det väl. Eller om det var 24. Det är på gång i alla fall.

Fyra matcher över två dagar. Kvartsfinaler. En eftermiddagstid och en kvällstid.

Helt ärligt tror jag att detta hade fungerat för några år sen. I alla fall om man hanterat det på rätt sätt. Då var det Federer, Nadal, Djokovic, Murray, Davydenko, Nalbandian, Berdych, och så vidare. Det var stora namn, och det var samma namn i princip hela tiden. Någon åkte absolut tidigare i varje turnering, men då var det en anmärkningsvärd skräll. Det var inte så att hälften eller mer av de stora straffade ut sig tidigt direkt.

Då tror jag det som sagt hade kunnat funka. Det var så stora stjärnor att folk kanske lite grann hade anpassat sina dagar efter matcherna. Man hade gått in på tvmatchen och jämfört Federer-Nalbandian med Häcken Djurgården för att ta ett svensk exempel, eller Manchester City-West Ham för att ta ett mer globalt exempel. Väldigt talande egentligen. När man besöker just tvmatchen står det bara ”Tennis: ATP World Tour 1000-turnering i Madrid”. Det står inte vilka som möts. Givetvis inget som atp är inblandat i utan något mellan tvmatchen och sändande bolag. Men det sätter fingret på det. Folk kollar inte på tennis för enstaka matcher om det inte är väldigt, väldigt bra. Folk kollar på tennis för att de gillar tennis så klart men kanske lika mycket för att tennisen alltid (utom numera då) finns tillgänglig över hela dagarna och att den då inte behöver konkurrera med de andra största evenemangen som går på bästa kvällstid. Nu försöker man istället ge sig in i den där gyttjebrottningen som man ärligt talat inte kan vinna. Man kan inte vinna mot idrotterna som har allra störst intresse annat än när de absolut största matcherna i de absolut största turneringarna spelas och dit räknas kanske ändå inte Zhang-Karatsev som är en av de två matcherna som spelas imorgon.

Vissa av er kan säkert känna det. Jag kan helt ärligt känna att jag känner det. Det är liksom så otroligt fint att kunna titta på en hel del tennis under dagen och på kvällen kan man sen välja. Och valet kan då ofta hamna på någon fotbollsmatch som intresserar en. Nu är jag kanske inte måttstocken. Jag kommer så klart ganska ofta välja tennismatcherna i alla fall trots att de konkurrerar med annat. Jag vill mest bara peka på hur otroligt dumt detta är. Att mastersturneringarna nu rör sig bort från tennisens absolut största styrka sett till att bygga intresse. Att en stor del av matcherna spelas under tider då det finns noll och intet vad gäller konkurrens från annat.

Sen är det ju lite otur kanske. Det är det orättvisa egentligen. Vilka otroligt spännande matcher det var igår på sina håll. Och skrällspelarna sydde också ihop några av dem. Fantastiskt när det händer, men lite mindre fantastiskt för resten av veckan. Jag skulle säga att tre av kvartsfinalisterna inte varit, eller knappt varit, atp-mässiga under säsongen i stort. Dessutom är de utspridda över matcherna. Så som sagt, det är inga toppmatcher som väntar i kvartsfinalspelet direkt. Inte heller i semifinalerna. Vi får hoppas på att det kanske skulle kunna bli en rejäl final på söndag.

Ska vi prata lite om dessa berämda kvartsfinaler då kanske?

16:10 Alcaraz-Khachanov 1,06-7,50 Bethard

Det är svårt att gnälla ändå. När Alcaraz möter en av världens bästa spelare redan i kvarten och man sitter och smågnäller. Det ska man inte. Detta är definitivt den bästa av de fyra kvartsfinalerna även om jag kanske inte tror att den kommer bli särskilt spännande.

Men det beror ju på att Alcaraz är en enorm spelare och när jag nu suttit och gnällt över att det var bättre förr. Just så var det ju ofta förr. Att de bra spelarna var så bra att det ofta inte blev så spännande.

Kan Khachanov göra något då?

Man får väl luta sig mot att det skulle kunna vara relativt små marginaler med tanke den tunna luften, Khachanovs serve, och så vidare. Jag tror inte heller att siffrorna kommer springa iväg men det är ju tufft för Khachanov det här. Alcaraz är troligen världens bästa spelare just nu och att bollen flyger snabbt genom luften passar honom helt perfekt. Så hur man än vänder och vrider på det, riktigt bökigt att slå någon som man är så väldigt mycket sämre än. Jag tycker inte man kan dra några paralleller till gårdagen exempelvis då Karatsev slog Medvedev ganska enkelt. Där gick det att peka på att det här passade Karatsev helt perfekt, att det inte passade Medvedev alls och att det var grus, Medvedev gillar ju inte det. I den här matchen går det absolut att säga förutsättningarna passar Khachanov bra. Men de passar samtidigt Alcaraz minst lika bra.

21:30 Coric-Altmaier 1,51-2,39 Bethard

Här blir det ju lite lurigare. Coric har varit helt värdelös i år. Altmaier är allt som oftast inte en spelare för atp-touren och han kom in här som kvalförlorare. Inte heller egentligen slagit en bra spelare för att komma till kvarten, Altmaier.

Det var mycket det här jag menade. Det här räcker liksom inte för att bygga upp ett intresse som får sportintresserade människor som älskar tennis att välja den här matchen framför det andra som finns att titta på den här tiden. Så jag tänker inte heller försöka lura någon. Om man hatar sport i stort men älskar tennis, då väljer man att titta på de här två. Är man inte så, då ska jag nog inte lura någon att det här är en kioskvältare.

Imorgon Zhang-Karatsev 2,45-1,48 Bethard

I sina två senaste turneringar har Zhang förlorat mot Bergs och Couacaud. Ni vet inte vilka de är. För de är supermedelmåttor på challengertouren. Karatsev har under säsongen förlorat mot spelare som Coppejans och Kubler. Inga superhjältar det heller. Om Karatsev ska det dock sägas att han verkligen varvat upp senaste veckorna och för första gången på flera år känns det som att han träffar bollen bra igen. Då är han ju som bekant rätt bra. Troligen en av de spelare som mest kunnat dra nytta av de yttre förutsättningarna här i Madrid. Att behöva slå på bollen någon gång mindre hela tiden än annars betyder sjukt mycket för honom med tanke på att han tar risk i princip varje gång han slår till bollen.

Men det är spelare 99 i världen mot spelare 121 i världen. Det är det.

Imorgon Tsitsipas-Struff 1,16-4,57 Bethard

Struff faktiskt också inne i turneringen som kvalförlorare. Vem förlorade han mot i kvalfinalen då? Ja, inte var det Tsitsipas men väl Karatsev. En skaplig kvalfinal var det där alltså.

Jag ska inte säga att den här matchen är ospännande. Struff har de senaste veckorna visat sig vara rackarns orädd och hans självförtroende lär vara något utöver det vanliga. Ska inte underskattas faktiskt. Struffen känns som en spelare som verkligen behöver tro på sig själv för att våga gå för sina slag. Det är då han är bra. När han fastnar för mycket i bollande, då är otroligt många bättre än honom.

Jag tror Tsitsipas kan få se upp lite men samtidigt ska det ju sägas att det är helt upp till Tsitsipas. Gör han en vettig match kommer han inte ha några problem med att hålla Struff borta.