Inför Madrid-semifinalerna

Jag har gnällt mycket senaste veckorna. Med rätta skulle jag säga. För helt ärligt. Ni känner det själva. Den här grussäsongen är nu redan halvvägs. Men inte har det varit den fest som det brukar vara? Jag skulle säga ett rungande nej på den frågan. Kombinationen av att Djokovic knappt spelat, Nadal inte spelat alls, och att det är tunt i toppen på det här underlaget som det är i grunden. Plus då att det här nya mastersformatet som är här i Madrid med spel över nästan två veckor. Det är skräp.

Men som sagt, nu ska jag faktiskt inte gnälla.

För det jag skrev om, det var väl i onsdags kanske. Att det här med väldigt få matcher under andra halvan av turneringen i teorin faktiskt skulle kunna funka. Jag tror fortfarande på det efter de senaste två dagarnas spel.

Om man tar matchen igår kväll. När Super-Struff betvingade Tsitsipas på ett ruggigt imponerande sätt. Det var någon i vår facebookgrupp Tennisen som skrev att Struff givetvis släppte ett set med flit bara för att han älskar att spela tennis så mycket. Kanske inte sanningen, men han kunde definitivt vunnit matchen i två set. Det jag dock vill komma till är fokuset kring de matcher som faktiskt spelade. Den första matchen, den mellan Karatsev och Zhang var också ett exempel på det egentligen. Det var ingen bra match, det kan jag säga. Det var verkligen så sjukt sömnigt att frågan väl är om den lilla publiken som var medveten om att matchen började, eller slutade för den delen. Lätt överdrivet, men det var inget bra. Zhang var för dålig och Karatsev, jag förstår att vissa tycker han är lite fräsig. Jag tycker det kanske inte. Det var dåligt. Men, jag tittade. Om det varit den matchen, och flera andra samtidigt eller runt den tiden som alla var lika ointressanta. Då hade jag kanske inte tittat. Men när jag nu visste att det var en enda match. Då tittade jag och jag tror det finns en liten poäng i det där. Att det KAN vara bra med färre matcher. Om det dessutom skulle råka vara bra matcher, det är liksom inte helt fel ändå, även om det väl som sagt inte skulle skada i längden om det är aningen bättre matcher.

Som under kvällen när Struffis slog Tsitsipas. Hade det varit en match i mängden under en speldag hade den inte blivit samma grej. Nu blev den en grej, delvis för att det var så få matcher att titta på.

Struffis i semi alltså. Något som gör att turneringen väl egentligen är avgjord redan, men det ska ändå spelas semifinaler idag.

16:00 Alcaraz-Coric 1,05-7,50 Bethard

Det blir ju lite som att skjuta på sittande fågel det här. Coric fick en bra start, kanske lite självförtroende, och har slagit Davidovich och Hurkacz på sin väg fram. Men så hade han också Altmaier i kvarten. Det blir ju lite som ett dåligt skämt. Att Altmaier och Zhang var i kvarten i den här turneringen. Det är bara att säga som det är. Tennisen är inte död. Alcaraz finns. Djokovic finns sannerligen. Nadal kanske kan titta tillbaka en gång till. Medvedev och så vidare. Men bredden på toppen, den är verkligen på väg rakt ner i botten. Tennisen rör sig mot en riktig downperiod.

Alcaraz har sett hur säker ut som helst den här veckan. Med Djokovic ur form är han klart bäst i världen just nu, särskilt på grus, och att Coric kan vara uppe på den nivån, aldrig. Coric blir rankad på plats 16 på måndag. Ganska sjukt från en spelare som definitivt inte varit topp-50 i år. Det kan vara bra att utnyttja sina seedningar så att säga. Men här blir det så klart knallstopp för hans del.

20:00 Struff-Karatsev 1,86-1,84 Bethard

Struff, som var på väg att tyna bort kan ikväll med en visst slå sitt personliga rankingrekord och med två magiska mastersturneringar är det väl svårt att säga något annat än att det är rättvist.

Klarar han då det här?

Jag skulle säga ja.

Två superaggressiva spelare som inte vill behöva slå fler slag än nödvändigt. Jag tycker dock att Struff är den som kan klara längre dueller lite bättre så han behöver inte vara lika stressad som Karatsev och jag tycker också att Struff har den lite bättre serve, Karatsev definitivt den smartare spelaren. Svårt att riktigt värdera hur mycket det betyder när de möts.

Möttes gjorde de i alla fall i kvalfinal i den här turneringen. Karatsev vann enkelt då. Något som så klart måste väga relativt tungt då det till och med är i samma turnering som de mötts tidigare. Kan garanterat aldrig ha hänt att två spelare som spelat kvalfinal möts så långt fram i en turnering. Det händer flera gånger per år att spelare från en kvalfinal möts i huvudturneringen men då är det i första eller andra rundan. Semi i en stor turnering, har garanterat aldrig hänt.