Inför lördagens Rom-godbitar

Djokovic, Rune, Ruud, Sinner. Den övre halvan av lottningen i Rom skulle väl egentligen kunna gå direkt till kvartsfinalspel. Närmaste utmanare till de där fyra är Norrie och sen måste man gå otroligt långt ner i källaren för att hitta nästa bra spelare. Det blir ”hot” som Dimitrov, Garin, Foginni, Cerundolo. Ni förstår nog. Det är väldigt troligt att vi kommer få riktigt vassa kvartsfinaler på den halvan men det är lika troligt att vägen dit kanske kan bli lite sömnig. Jag är säker på att vissa börjat se framemot matchen mellan Rune och Fognini. Den kommer imorgon. Vi får se hur det blir där. Om det blir det klassiska. Att när två stökpellar möts så blir det istället hur tråkigt som helst. Plus och plus blir minus, så att säga. Sen kan man ju drömma om att Fognini har en sån där hjältekväll i sig där han bara slår Rune men tufft, tror jag. Det där får vi se imorgon.

Det rök en hel del seedade spelare igår nämligen. Khachanov mot Barrere. Riktigt svagt, men man ska veta att Khachanov inte är jättebra på normalt, långsamt grus. Det är visserligen inte Barrere heller så självklart en riktigt svag förlust. Felix spelade en helt jämn match mot Popyrin som han till sist förlorade och där i ligger väl det alarmerande för Felix del. Han såg inte ut att vara ett dugg bättre än Popyrin på något plan. Jag har ju skrivit om det där massor av gånger men för Felix del är det verkligen sällsynt nära mellan himmel och helvete. När han är i form, då är han en spelare helt utan svagheter som hela tiden håller ordentligt tryck på sin motståndare. När han är ur form är han en spelare helt utan styrkor som bara står och bollar tillbaka. Som Popyrin, typ. Borde nog byta ut allt och alla runt sig, Felix. Det är uppenbart att han kört ner i ett hål han bara inte kommer upp ur. Paul och De Minaur också borta men de var väl knappt ens favoriter i sina matcher så inte mycket att säga om. De är svaga högt seedade spelare på detta underlag.

Nu tar vi dagens matcher. Idag kliver de sista spelarna in i turneringen vilket i sig är lite av ett skämt. Kvalet började i måndags. Nästan en vecka sen. Att man då kan spela sin första match idag som seedad spelare. Som sagt, stort skämt.

Start klockan 11 som vanligt. Idag med en riktig smällkaramell om man gillar att spela på tennismatcher. Evans är den här veckan rankad på plats 24 i världen. Det är så obegripligt som något kan bli. Jag skulle säga att han spelmässigt inte är topp-50 i alla fall. Kanske inte ens så nära det. På grus dessutom direkt svag. Sen viftar han ju till ibland. Semifinal i Barcelona nyligen. Det är såna saker som håller hans ranking rullande men även när man tittar på hans resultat är det svårt att förstå att han kan ha en så bra ranking. Möter Carballes Baena idag och på ganska långsamt grus tror jag det blir alldeles för tufft för Evans del. 1,67 på Carballes Baena här på Bethard. Riktigt bra skulle jag säga.

Rublev är annars den bra spelaren som spelar klockan 11. Han möter Molcan. Inte så väldans dålig skulle jag säga Molcan och Rublev trivs trots allt inte så bra när det går alldeles för långsamt. Jag är inte alls säker på att det där kommer gå så enkelt för Rublev. Skulle kunna bli en rätt bra match det.

Just det. Innan jag fortsätter ska jag förstöra er dag. Regn väntas. Sen ska det fortsätta regna. Och efter det regna resten av dagen i Rom. Hade det varit grästennis hade det inte blivit något spel idag men nu är det grus och då brukar man verkligen kunna få igenom en hel del spel. Men enligt prognosen ska det regna någonting varje timme från klockan 13.

Just klockan 13 kliver Alcaraz in. Ramos motståndare. Hur enkelt som helst så klart. En riktig uppvärmningsmatch. Det var ju en del som ifrågasatte hur Alcaraz kunde välja att spela den här turneringen också. Samma personer förstår nog hur dum dem tanken är när man nu ser att han fick nästan en hel veckas vila och idag dessutom inte ens har något motstånd. Inga direkta problem att hinna återhämta sig så att säga.

Tsitsipas spelar klockan 14. Kanske inte den av toppspelarna som känns mest stabil just nu men Borges, det är ingen bra spelare. Det krävs en riktigt risig insats för att Tsitsipas ens ska få problem idag.

Medvedev kommer klockan 16. Om vädret mirakulöst skärper till sig då. Ruusuvuori för honom. Kanske inte perfekt för Medvedev på just grus då Ruusuvuori är rätt bra på att hålla igång bollen om han får tid på sig.

Zverev-Goffin klockan 17:30. De kanske skulle sätta sig och prata om svunna tider istället för att försöka spela tennis.

Och sen en massa italienare under kvällspasset. Inte många turneringar som gör såhär. Att man väljer mer eller mindre medelmåttiga hemmaspelare istället för stjärnorna på kvällarna men jag tycker det är riktigt fint. Bautista-Cecchinato klockan 19. Stor varning för Cecchinato där som absolut skulle kunna höja sig med publikens hjälp. Man kan ju hoppas att det börjar komma lite publik idag. Och sen sista matchen ut, ungtupparna Musetti och Arnaldi. Kanske lite mindre fräsigt när det är två italienare som möts.