Inför söndagens Rom-godbitar

Varför är det bara turneringarna utan tak som det regnar under? Blev en konstig mening. Det regnar ju inte underifrån. Det hade varit alldeles tokigt. Men sen Wimbledon byggde alla sina tak. Har det inte varit märkligt regnfritt generellt. Madrid förra veckan? Regnade det? Det där stämmer så klart inte. Vädret har inte blivit bättre rent allmänt på orter där man byggt tak över tennisbanor men lite är det vil ibland att man bygger tak över banor där det sällan regnar under den atp-turnering som årligen spelas. Men mest av allt givetvis. Finns det tak på banorna, då lägger man inte på minnet om det regnar lite grann under veckan. För man sitter ju och tittar på tennis i alla fall.

Åtta matcher kunde spelas klart igår. Alcaraz hann slå Ramos i en match som började som en sengångarhistoria men sen blåste han på lite i andra set Alcaraz. Rublev krossade Molcan. Lite imponerande faktiskt. Han är helt enkelt i form, Rublev. Coric borde definitivt förlorat mot Monteiro. Ganska svag spelare Monteiro som dessutom är formsvag. Att Coric gick till semi i Madrid, det är lite konstigt, för han är faktiskt inte så bra just nu. Räddade matchboll och vann gjorde han i alla fall, Coric. Evans och Hurkacz de seedade spelarna som rök igår. Evans var inte alls favorit mot Carballes Baena men gjorde en med sina mått mätt en ganska bra match och kom i alla fall nära. Hurkacz utspelad av Wolf. Han är inte så bra på vanligt, långsamt grus, Hurkacz. Nishioka var också seedad förresten men att han förlorade mot Sonego. Det hade nog de flesta räknat med. Blir lite tunn på grus så att säga, Nishioka.

Regnet igår gör att det blir lite fler matcher idag. Det tittar vi på nu.

Tre matcher klockan 11 där Bautista-Cecchinato sticker ut. Nackdel för Cecchinato att den inte spelades som kvällsmatch igår vilket var planen. Publiken spelar nog lite mindre roll nu när den spelas tidigt idag. Troligen mindre publik men framför allt, de har inte hunnit varva upp ännu, italienarna. Hade det varit svenskar så hade man sagt att publiken inte hunnit toppat den dryckesmässiga formen. Italienare behöver inte dricka för att vara bra publik. Men lite segstartade kan de väl däremot vara. Bra match att börja dagen med i alla fall. Inget snack om det.

Lite smart förresten tror jag. Både Cecchinato och sen också Fogninis match mot Rune har placerats på den näst största banan, som också är stor, och som det kan bli riktigt bra tryck på. Man tänker kanske att man inte kommer fylla centercourten, och att man då kan få bättre tryck på den banan med två italienare på raken. Medan det på centercourten är damtennis. Man hoppas ju så mycket på att Fognini ska kunna bjuda på show idag. Jag skulle inte säga att det är omöjligt, men jag tror han får det bökigt. Jag skulle säga att det nog kommer vara rätt jämnt spelmässigt men så är skillnaden att Rune får en poäng på sin serve i varje servegem, Fognini får ingen på sin. Det kan låta som en liten grej, men sånt där är verkligen oftast hela skillnaden. Men tänk. Tänk, om Fognini kan få igång maskineriet. Tänk om han börjar se sådär dryg ut som bara han kan göra. Han kanske till och med börjar gå sådär jättelångsamt mellan bollarna som han gör när det känns sådär riktigt bra för honom. Och så börjar Rune ruttna på andra sidan nätet. Jag tror inte det händer, men matchen har potential att bli ett riktigt sjöslag. 13 någon gång kan man väl förvänta sig att den matchen börjar.

Djokovic spelar som tredje match på centercourten, gissningsvis mellan 14 och 15. Dimitrov som motståndare. 10-1 för Djokovic inbördes. Dimitrov vann i Madrid för 10 år sen. Jag tror att Djokovic är i okej skick den här veckan och då är Dimitrov definitivt en ickemotståndare.

Ruud möter Bublik runt klockan 16. Bublik dålig på grus, men kanske en motståndare som kan passa Ruud ganska dåligt i det skick han är i nu. Ruuds returer är inte de bästa och om Bublik nosar sig till osäkerhet på andra sidan nätet kan han vara rätt okej på att hålla igång bollen.

Kvällsmatchen spelar Sinner mot ryssen Shevchenko som inte är någon superhjälte direkt. Det lär inte bli särskilt spännande.

De bästa matcherna tidigt under speldagen alltså. Mycket nöje!