Rom – tisdag

Nu har det trasslat till sig här. Ni vet, turneringar som har tak, ofta fint väder. Turneringar utan tak, då trasslar det. Ett sent regn igår också på en av de speldagar då det passar sämst att regna på, dagen innan åttondelarna. Öppet mål då för att stryka den vilodag som kommer komma på lördag. Man skulle då i lugn och ro kunna ta gårdagens matcher i mål, och köra åttondelarna imorgon istället. Det blir fel gällande vad folk tror att de köpt biljett till i och för sig, men i min värld köper man biljett till speldagar, inte specifika matcher. Man vet att det kan regna, det kan ändras. Så gör man dock givetvis inte. Så idag ska de pågående matcherna först avslutas, och sen ska de vinnande spelarna spela sina åttondelsfinaler. Lägg därtill den tennismässiga tvångstanken att en pågående match inte kan spelas som första match dagen efter. Så spelarna som har pågående matcher ska sitta och vänta på att en åttondelsfinal ska spelas innan. Sen får de spela klart sin pågående match, vila därefter, och så den egna åttondelsfinalen sent ikväll. Det är snurrigt, det hör ni nog. Djokovic var igår förresten ute och svingade lite mot det nya mastersformatet. Eller rättare sagt, han sa att han hörde kritiken mot det och kunde förstå den. Det är väl ungefär så starka ord som en toppspelare kan använda. Det som dock ska sägas är att toppspelarna har en rackarns tendens att få som de vill så om Djokovic vill ha en ändring, då ökar nog chanserna i alla fall. Det är ett dåligt experiment det här med tvåveckorsmasters. Nu tar det väl alltid ett par år innan man får igenom en schemaändring men jag har svårt att se att det här kommer följa med in i framtiden. Man kommer gå tillbaka till det gamla formatet med enveckasturneringar förr eller senare. Allt annat vore väldigt konstigt.

Den stora grejen igår så klart att Alcaraz förlorade. Det var ingen liten plattmatch han serverade mot Marozsan, en ungrare som är 23 år gammal och aldrig ens varit i närheten av topp-100. Han lyckades krångla sig förbi Lehecka i rundan innan. Det var en tvådagarsmatch där Lehecka dag ett klappade ihop. Sen var han bättre dag två, men Marozsan lyckades hanka sig kvar och till slut avgöra. Tresetare mot Moutet i första, tresetare mot Lehecka i andra, för att sen blåsa bort Alcaraz i tredje. Annorlunda resultat kan man väl säga om det. Om man ska analysera Alcaraz förlust så, inte helt lätt. Han var riktigt dålig helt enkelt. Jag tror man kan bokföra egentligen hela förlusten på det mentala. Det kanske inte är så enkelt ändå att vara 20 år gammal men ändå vara den mest stabila spelaren i världen. Man får nog ha lite överseende. Det är lätt att gnälla på nivån och säga att Nadal inte direkt förlorade såna här matcher när han var dominant men gällde det även när han var 20 år gammal? Jag minns inte riktigt, men jag kan ju gissa att även han kunde floppa lite i den åldern.

I övrigt klarade sig de bra spelarna igår. Medvedev var under 0-1 i set mot Zapata men vände sen enkelt. Rublev slog Davidovich i raka set. Han imponerar lite i skymundan faktiskt, Rublev. Och Coric slog Carballes Baena. Ingen stor spelare kanske Coric, men en seedad spelare som är kvar i alla fall.

Av de pågående matcherna har Zverev grepp om Wolf, Musetti har grepp om Tiafoe och Tsitsipas kommer vinna över Sonego. Lite stökigt där när matcherna skulle brytas igår kväll. Musetti kanske avgjorde matchen mot Tiafoe medan matcherna på de andra banorna var avbrutna. Musetti kanske den spelare som tjänar mest på extremt tunga förhållanden. Att man krämade ut några gem extra ur den matchen trots regn, kanske inte helt rättvist.

Hur blir det då idag vädermässigt?

Otroligt oklart. Det är ett sånt där mellanläge. Det kommer regna lite grann varje timme hela dagen, men det är inte mycket. Det kan bli spel typ hela dagen skulle jag säga. Det kan också bli flera långa regnavbrott. Vi får se. Troligt att det inte kommer flyta smärtfritt i alla fall. Sen ligger det en del regn i prognosen både onsdag och torsdag också. Det kommer bli lite ryckigt.

Men, vi kan väl prata om de åttondelsfinaler som är planerade att spelas idag i alla fall. Sen ska det också sägas. Mycket talar för att det blir Medvedev-Zverev ikväll. Vilken match det skulle kunna bli. Men då ska Zverev först stänga matchen mot Wolf.

Djokovic har lyckats förhandla sig till att spela först av alla idag med planerad matchstart klockan 11. Det har väl aldrig varit så tydligt att den bästa spelaren fått välja. Sen finns det saker med de andra matcherna som kanske kan motivera att de ska spelas senare men man kan ju jämföra, Djokovic spelar klockan 11. Han kommer spela klart sin match idag. Coric och Marozsan spelar klockan 19. De kommer få sitta och vänta hela dagen, men deras match kommer troligen inte spelas idag. Djokovic möter Norrie, en sett till spelarna som är kvar ganska dålig lottning. Norrie är förstås en bra spelare för att vara åtondelsseedad. Djokovic känns väl inte sådär superstabil. Norrie ur form i och för sig. Men det ska bli spännande att se hur han kanske kan streta emot lite. Klockan 11 spelar också Rune mot Popyrin. Lite har det varit så med ungtupparna att de förlorat de matcher man inte förväntar sig att de ska förlora. Jag tänker på Alcaraz och Rune. Men det kanske bara är en känsla. Rune bör förstås inte falla mot just Popyrin.

Runt klockan 14 någonting möter Ruud Djere. Ganska tuff match det. Ruud stod för en risig insats mot Bublik senast och spelar man jämnt mot Bublik, då får man problem med Djere. Helt annat typ av match nu dock. Men inte nödvändigtvis bättre för Ruuds del. Han träffar verkligen inte bollen bra. Han har problem med säkerheten. Kan bli jobbigt att möta en tråkig rackare som Djere.

En av de stora skrällarna i den här turneringen är Hanfmann. Han brukar trivas med snabba förutsättningar men har här presterat med motsatta förutsättningar. Han möter idag Rublev tidigast klockan 15. Ska vara en bortblåsning men Hanfmann är typexempel på en spelare där det skiljer mycket mellan hans bra och dåliga veckor. När han väl har sin vecka är han en bra spelare med sina små marginaler och det är uppenbart att han är i toppform just nu.

Sinner spelar efter klockan 15. Motståndare Cerundolo som är en spelare som toppspelarna gärna möter då han inte har så mycket som är bökigt. Sinner svajade lite mot Shevchenko i förra omgången. Cerundolo är bättre än Shevchenko men Sinner är nog mer på sin vakt idag och det ska räcka.

Och så har vi som sagt Coric och Marozsan ikväll. Blixten slår knappast ner igen för Marozsan även om man skulle kunna motivera att Coric är en bra spelare som han med sin spelstil skulle kunna slå. Coric ger honom chansen att spela sitt spel men det ska skilja väldigt mycket och nja, han är nog lite nöjd nu, Marozsan.

Det var de spikade åttondelarna det. Vi får se hur dagen utspelar sig helt enkelt.