Inför onsdagens Rom-kvartar

Börjar det krattas för en bra avslutning i Rom ändå? När det nu är klart för kvartsfinaler finns fem av världens 10 bästa spelare fortfarande kvar. Också några spelare som normalt sett inte är framme i kvarten på den här nivån ska sägas. Men sett till hur det känts i den här turneringen, det kan ändå bli en rätt fin avslutning. Trots att i alla fall min känsla varit att en hel del spelare underpresterat.

13:00 Djokovic-Rune 1,35-3,30 Bethard

Det här är ju lite synd då jag skulle säga att det här är de två troligen mest kapabla i alla fall, kvarvarande spelarna. Kanske att Rune inte hade varit favorit mot Tsitsipas exempelvis. Gränsfall skulle jag säga. Men sett till kapacitet, ingen har bättre möjlighet att slå Djokovic i alla fall. Så lite synd att de får mötas redan i kvarten.

1-1 i inbördes möten. Djokovic i US Open 2021, långt innan Rune blev en toppspelare. Rune i Paris i höstas. Den matchen minns nog fler. Nu första matchen på grus och det gynnar…ingen av dem kanske skulle jag säga. Det spelar nog ganska liten roll.

Väldigt svårt att värdera Djokovic nivå sett till hans matcher under turneringen hittills. Det har inte varit bra, men jag tycker heller inte det sett sådär fasligt dåligt ut. Lite samma från Rune egentligen. Man har ju höga krav där så klart men inte spektakulärt, men ändå rätt bra. Någonstans förväntar man sig ju Nadal-segrar från de bästa spelarna nu för tiden. Det vill säga, att man knappt släpper gem på grus. Så är det ju sällan nu men självklart ska Rune inte förlora set mot Popyrin som han gjorde igår.

Hur blir då det här?

Generellt ingen jättebra spelstil för Djokovic att möta skulle jag säga. Alltid problem för honom att möta en spelare som är stark i spelet men som har en mycket bättre serve än honom själv. Det blir då stor press på Djokovic när bollen är i spel. Något han i princip alltid klarar, men det är inte det bästa för honom.

Det är väl just i spelet, det är ju där Rune kan förväntas inte riktigt räcka till. Det troliga utfallet är att han är lite för osäker och blir lite för stressad när han känner att han är den som måste hitta på saker hela tiden. Men man minns ju matchen i Paris i höstas. Då blev det precis tvärtom. Djokovic blev stressad av att Rune fick en del utdelning på serven och började därmed ligga på alldeles för hårt i duellerna. Rune tackade, tog emot, stod emot, och vann matchen.

19:00 Ruud-Cerundolo 1,65-2,35 Bethard

Inte den mest logiska spelveckan för Ruuds del. Mycket illa ute mot Bublik, men sen hur enkelt som helst mot Djere i matchen efter det. Djere klart bättre än Bublik på grus och borde också på ett annat sätt kunna stå upp mot Ruud. Men det är väl en ganska god förklaring kring var Ruud står och vad han har för problem. Han har egentligen spelet, slagen, fortfarande. Det är bara det att vissa dagar, då träffar han bara inte bollen och då är han i nivå med spelare som han en bra dag krossar. Sen kan han vissa dagar träffa bollen bra, och då håller han fortfarande en hög nivå. Skillnaden är att han förra säsongen var enormt stabil och inte hade de här dåliga dagarna.

Cerundolo har å sin sida haft en jättebra lottning, men han slog också Sinner i åttondelen, en riktigt bra seger. Cerundolo är en spelare som ofta floppar. Som många gånger förlorar direkt i turneringar. Men han har också visat att han kan göra resultat som spelare på hans nivå sällan gör. Kort sagt, en kapabel, ojämn spelare. Förklaringen är inte alls komplicerad. Han slår rätt hårt, han har ett tuffare spel än många andra grusspelare. När det väl stämmer, då har han kapacitet. Samtidigt som han inte är så stabil som många andra grusspecialister på hans nivå är och har varit.

Vad tror vi här då?

Jag förstår att man på oddsen ger Cerundolo en bra chans här. Ruud klarar inte av att själv föra en match. Cerundolo är riktigt bra när han får hålla i taktpinnen. Om Cerundolo gör en lika bra match som mot Sinner, då tror jag han vinner idag men det är kanske inte bara att dra ut en sån insats ur hatten dag efter dag.

De andra två kvartarna spelas imorgon torsdag.