Inför torsdagens Rom-kvartar

Vill man egentligen se det här? Det var vad jag funderade över när Djokovic igår blev, kanske inte krossad, men i alla fall ordentligt besegrad av Rune. Det blev kanske inte mindre tydligt av att det ungefär samtidigt kom uppgifter om att Nadal inte kommer spela Franska öppna, något han förväntas bekräfta idag.

Federer la av efter flera års slit där han var mer skadad än fräsch, även när han spelade. Djokovic är värdelös. Nadal är halt. Murray och Wawrinka harvar. Del Potro pratar löst om en comeback.

Man kan tro att jag är envis. Det är jag i och för sig när jag har rätt. Men jag har också, om jag får avgöra det, en rätt god förmåga att ändra mig när jag uppfattar att jag kanske inte haft rätt. När jag allt tänk, sagt, och skrivit saker som att varför ska spelare lägga av bara för att de råkar bli drygt 30 år gamla? Så var det ju förr i tiden. Innan den generation av gamlingar som nu fortfarande spelar. Då var det hög tid att fundera på ett avslut när man fyllt 30 och sen handlade det mest bara om man skulle vara 31 eller 33 när man slutade, typ. Det störde mig, för jag tyckte ofta att spelarna fortfarande var konkurrenskraftiga men lite veka som valde att kliva av. När jag ser det som just nu händer måste jag fråga mig. Vill vi ens se det här? Vill man se Murrays harvande där han absolut kan spela fortfarande, men snälla nån. Han är en före detta hjälte som alltid var med och krigade om Grand Slam-titlarna. Han vann också ett knippe. Vill man då se honom med en potential att kanske gå till tredje omgången i en Grand Slam? Tveksamt. Samma med Wawrinka. Vill man se det här? Noll utsikter om att en gång till vinna något stort. En medelspelare på atp-touren. Vill man egentligen se det? Tveksamt. Vill man se Del Potro komma tillbaka och vara helt värdelös? Det vill man ju egentligen inte. Hade man velat se Nadal halta omkring i Franska öppna? Det hade man ju velat, för han hade kunnat vinna i alla fall. Vill man se Djokovic om det inte ska vara bättre än det var igår och troligen är just nu? Kanske, men jag är inte helt säker.

Alternativet är kanske inte sådär fantastiskt. Det kommer ta många år innan man slutar jämföra med spelarna nämnda högre upp. Frågan är dock. Hade det inte ändå varit rimligt om de gav upp snart?

Sen så. På tal om att ändra sig. Djokovic är inte längre ifrån än att jag fortfarande skulle säga att han skulle kunna vinna en Grand Slam i år. Och då menar jag inte en Grand Slam-turnering. Jag menar hela skiten. Sett till hur han såg ut igår så blir det en rätt rejäl utmaning för honom att komma i form till Franska öppna men konkurrensen är inte alldeles skrämmande. Är han lite bättre slår han Rune och det är inte som att Alcaraz är någon  omöjlighet direkt. I Wimbledon blir det enklare för honom. Sen risk att det kan bli stenhårt i US Open om han skulle klara sig så långt men han kan mycket väl vara favorit inför den turneringen. Så det är ju inga jättemarginaler och att man klumpar in Djokovic med de där andra, det blir ju på något sätt sjukt orättvist. Det är nog bara känslan av att om nu han också börjar svaja och förlorar mot sämre spelare, då är det liksom förbi. Då finns det inget kvar av den gamla generationen och då kanske det trots allt är dags.

Klockan 16 idag ska Nadal hålla presskonferens hemma på tennisskolan. Det är väl bara att vänta in hur deppigt det kommer vara. Jag tror ju inte han kommer berätta att han slutligen känner sig helt hundra procent och att han då uppmuntrar alla sina fans världen över att satsa alla sina pengar på att han ska vinna Franska öppna, eftersom han inte förlorar när han är frisk. Den pressträffen hade man ju velat se.. Det troligen snarare att säger att kroppen inte håller för spel just nu och att han inte vet när han kan vara tillbaka. Vad han nu ens ska satsa mot. Kan han inte spela Franska öppna så är det väl knappast bra nog för att han ska kunna spela Wimbledon och sen har han sin normalt sett usla del av säsongen kvar. Det finns så klart också en möjlighet att han åtminstone hintar om att han inte kommer tillbaka. Eller vem vet, är det idag han berättar att han lägger av? Jag börjar bli mer och mer tveksam kring att det kommer bli någon avskedsturné för Nadal. Jag börjar mer tro att han inte kommer spela något från den punkt att han bestämt sig.

Sådär är det.

Men det finns också en annan sida. Världen, eller ens tennisen, består inte bara av de gamla hjältarna. Det finns såna som försöker spela tennis som är födda senare än dem. Några av dem ska spela kvartsfinaler i Rom idag.

15:00 Medvedev-Hanfmann 1,35-3,40 Bethard

Vilka fantastiska veckor för Hanfmann. Semifinal i Houston, det bokförde man ju på att han är specialist på snabba grusbanor, framför allt hög höjd tidigare, men spelare som är bra på höghöjdstennis är ofta bra i Houston också eftersom gruset är snabbt. Sen tredje rundan i Madrid, med mersmak ska sägas men han hade lite skadeproblem i förlustmatchen mot Altmaier där. Men framför allt, detta. Helt utan någon förklaring, kvartsfinal i Madrid och det handlar inte om någon smörlottning. Han har slagit både Fritz och Rublev på sin väg hit. Vissa dåliga spelare har man inte så mycket att säga om. De skvalpar bara på och de finns där, men ingen bryr sig. Hanfmann har aldrig varit bättre rankad än plats 92 som han var för två år sen. Även om det ska sägas att det är lite Elias Ymer-syndromet på honom. Nej, han har aldrig varit bättre än plats 92, men han har i princip alltid legat runt eller precis utanför hundra. Precis som Elias Ymer som varit rankad 130 i världen i 13 år, men aldrig lyckats vara topp-100. Medan det normala annars är att man pendlar mer. Att man någon gång i alla fall studsar in rejält på topp-100 för att sen pendla ner lite. Gammal collegespelare, Hanfmann. Kom därför ut ganska sent som professionell. En del år bortslarvade alltså vilket väl kan vara en förklaring till att han inte fått till det tidigare. Han är nu 31 år gammal. Sen skrev jag att han är en sån där spelare som man ändå lagt lite märke till och det handlar om hans spelstil. Han slår hårt. Han har små marginaler. Han är inte typexempel på en spelare som harvar runt rankingen hundrastreck utan det finns kapacitet i hans spel, det är bara det att spelet oftast är för svårt för att han ska klara av det. Jag ser att han har argentinaren Brzezicki som coach. Jag vet inte hur länge han haft det, men Brzezicki var en extrem medelmåtta som krämade ur otroligt mycket ur sitt kunnande och på det en gång blev topp-100 i några veckor. Spontant så är det ju någon som lyckats med det som man vill ha som tränare. Jag var tvungen att googla. Konstellationen är lite för otippad för att man ska kunna leva i ovisshet. De träffades visst på något sätt när Brzezicki harvade i något slags seriespel i Tyskland för många år sen och Hanfmann har haft Brzezicki som coach i drygt ett år. Så ingen mirakelkur som ligger bakom höjningen, men någonting kan det kanske finnas där.

Vad tror vi här då?

Rent spelstilsmässigt så borde det vara ganska bra för Hanfmann. Han spelar själv väldigt flackt och Medvedev är ju inte världens mest offensiva spelare. Hanfmann har i princip inget förslag så han är rätt beroende av att få vara den som driver på. Jag kan ju snarare tycka att Rublev exempelvis borde passa honom väldigt dåligt men det gick ju bra. Kommer det här gå bra? Kanske inte troligt ändå. Det är ingen liten nivåskillnad direkt.

20:30 Tsitsipas-Coric 1,30-3,65 Bethard

Han har täljt guld av gråsten senaste veckorna, Coric. Eller ja, täljt guld med gråsten kan man väl säga istället. Han är en gråsten. Jag vidhåller att han inte är särskilt bra, inte nödvändigtvis i någon vidare form men vilka lottningar han haft. Monteiro, Carballes Baena och Marozsan för att gå till kvarten här. Det är väl ungefär vad som krävs för att gå till semi i en genomsnittlig challenger det. Det är det här som blir orättvist. Spelare med en hög ranking kan klara sig kvar på sin rankingnivå, egentligen bara på seedningar. Så är det för Coric. Han närmar sig nu sin personbästa ranking, trots att jag skulle säga att han inte är jättemycket mer än någon slags topp-50-spelare.

Intressant här att det är 3-2 för Coric i inbördes möten. Inget bra för Tsitsipas att möta någon som är mer noggrann än han själv. Då måste han istället vinna på att han är den bättre spelaren rent spelmässigt och där kan det som ni vet ibland bli tufft för honom. Men som sagt, jag tycker inte att Coric är jättebra just nu. Då ska han ändå inte räcka mot Tsitsipas.