Inför Rom-semifinalerna

Det är ju inte bara det här att man valt att sprida ut, späda ut, mastersturneringarna på två veckor. Det är också det faktum att man spelar damtennis på samma spelplats, under samma veckor. Vad säger ni, hade ni blivit förvånade eller inte förvånade om ni fick höra att de pågående PGA-mästerskapen i golf skulle spelas över åtta dagar på grund av att det skulle spelas damgolf på samma bana varannan dag? Jag hade blivit…överraskad. Det är en konstig position som tennisen hamnat i med det där. Jag skulle säga att det är 10-20 procent någonting av de som på ett nära sätt följer herrtennis som också i någon mån följer damtennis. För att återknyta till PGA-mästerskapen så skulle jag säga att det är minst lika många som vid sidan av herrtennisen också följer herrgolfen. Det hade ju blivit lite konstigt om ATP-touren och PGA-touren samarbetade gällande speldagarna. Tennis ena dagen, golf andra dagen, och så vidare. En gång i tiden skulle jag säga att det här nog var rätt. Något modernt, nyskapande, att man gick före och hjälpte damtennisen genom att spela på samma spelplats, att hjälpa till för att pressa upp prispengarna inom damtennisen, och så vidare. Men det var väl förr i tiden det. Damtennisen borde klara att leva sitt eget liv nu. Att år efter år försöka fortsätta trycka upp den i folks ansikten, jag tycker det är kontraproduktivt. Den har alla förutsättningar att leva sitt eget liv. Varför då inte låta den göra det, kanske med något slags samarbete mellan tourerna men det här. Som det också är i vissa Grand Slam-turneringar. Att spelschemat inte läggs för att få den bästa möjliga turneringen. Utanför för att i mesta möjliga mån anpassa de två tävlingarna efter varandra. Det är ju inget bra. De enda som kanske tycker det är varken bra eller dåligt är väl de som tycker precis lika mycket om herrtennis som damtennis och de kan ju knappast vara många.

Vad är det egentligen som jag pratar om?

Jo, jag skriver inte detta utan anledning. För idag spelas det ju semifinaler i Rom. I herrturneringen då. Final i damturneringen. Igår var det semifinaler i damturneringen. Inga matcher i herrturneringen. Och imorgon final i herrturneringen. För övrigt en annan grej som jag egentligen bara tycker är sunkig. När man nu kör turneringarna på samma spelplats. Varför ska då herrarnas final alltid spelas på söndagen, den sista speldagen? Som om herrturneringen vore lite finare. Det hade väl känts bra mycket fräschare att rotera det där, för att verkligen markera att de båda turneringarna är likvärdiga, nu när man faktiskt envisas med detta, att förstöra turneringar genom att spela samma vecka på samma spelplats. Herrarnas semifinaler idag, herrarnas final imorgon. Det är så klart ett komplett idiotiskt spelprogram som inte bidrar till någonting annat än att finalen får sämsta möjliga förutsättningar att bli bra.

Men det där kan vi ju kanske skita i nu. Och istället fokusera på att hur mycket man än gnäller. Det måste vi sluta med nu. Alcaraz är världens bästa spelare vid 20 års ålder, trots att tidernas bästa spelare fortfarande är aktiv. I semifinalerna här har vi fyra topp-10-spelare, 20, 24, 24, och 27 år gamla där alla tagit sig upp som topp-10-spelare på att deras generation helt enkelt är klart bättre än generationen innan dem. Vad är en generation egentligen? Jag tycker i alla fall att Djokovic och Nadal, och så vidare, inte är en, utan två generationer innan åtminstone tre av dessa fyra. Spelarna födda mellan 89 och 95 kan med fördel ses som en egen, värdelös generation. Eftersom det var så dåligt med bra spelare där har det blivit enklare för spelarna födda runt millennieskiftet att slå sig fram men de har verkligen gjort det också. Vi får väl se om det kommer en svag generation efter som igen. Det lutar lite åt det hållet skulle jag säga att det inte kommer fram samma superspelare i årgångarna efter Alcaraz och Rune så de här pojkarna kommer nog kunna regera i några år.

Otroligt jämnt för övrigt kring vem som ska vinna här i Rom. 2,50, 3, 4, 5, Där har ni slutsegraroddsen här på Bethard just i detta nu. Kan ni ranka dem? Rune, Tsitsipas, Medvedev, Rudd är svaret. Jag hade nog bytt plats på Medvedev och Ruud, men där snackar vi marginellt. Rune är absolut favorit till att vinna sin andra masterstitel. Han sätter i så fall nytt rankingpersonbästa. Femma eller sexa kommer han vara på måndag om han vinner. Tsitsipas kan bli fyra och nosa Medvedev i nacken om han vinner, det har han nog inget emot. Medvedev kan gå om Djokovic och bli tvåa om han vinner. Och Ruud, han kommer faktiskt inte kunna klättra högre än plats fyra även om han vinner, han behöver en finalplats för att inte riskera att åka ner ett pinnhål.

Dags att prata om matcherna.

13:00 Ruud-Rune 2,35-1,65 Bethard

Två rätt heta matcher är det ju idag. I en tid då alla alltid är kompisar med varandra har vi två semifinalpar idag där spelarna dokumenterat inte gillar varandra. Tsitsipas och Medvedev som spelar den andra semifinalen, de har ibland gjort tafatta försök att verka som att de trots allt är kompisar. När det gäller Ruud och Rune. Där är det inget kladd. De fick båda två frågor om din relation inför den här matchen. Båda två svarade samma sak. Att de inte är vänner men att de respekterar varandra. Går det att år 2023 på ett mer tydligt sätt säga att ”jag hatar den där jäveln” utan att säga det än att säga sådär? Tveksamt. De tycker inte om varandra och det kan man väl förstå. Ruud, en vanlig, tråkig, rätt hyvens kille. Rune, ja, idiot.

Det är sånt här vi behöver. Precis som här behöver vi gamlingar för att få lite puls i allt vårt deppande av att de gamla hjältarna försvinner. Faktiskt en utmaning för min del ska sägas. Jag har ju gjort detta i 15 år. Jag tror det blir 15-årsjubileum för bloggen runt US Open senare i sommar. Det är riktigt sjukt det. Men under hela denna tid har jag ju haft samma spelare att jobba med. Nu är de sista nästan borta, och man måste ta sig an de nya på ett rejält sätt. Och som sagt, det är ju sånt här som behövs. Att det finns något krisp mellan dem.

4-0 Ruud i inbördes möten. Jag tror inte det blir en femte. Alla matcher spelade innan Rune blev en toppspelare och då förstår jag att Ruud inte förlorade. Rune hade inte de vapen han har idag. Nu skulle jag säga att allt antagligen vänt gällande vem som har lätt för vem. Då, när de mötts tidigare, har det blivit ett ganska slött bollande där Ruud bara varit säkrare och inte kunnat förlora. Nu kommer han få Runes kraft att hantera också och det, det kommer bli en annan femma kan jag säga. Rune kommer få utdelning på serven. Han kommer slå igenom Ruud. Han kommer nog kunna slå Ruud med sin variation också. Ni hör nog att jag tycker att Rune är en ”lite” bättre spelare än Ruud. Jag tror ni kommer se det idag. Riktigt bra odds på Rune här på Bethard. 1,65 är två tiondelar för högt skulle jag säga.

15:00 Medvedev-Tsitsipas 2,28-1,69 Bethard

Gillar ju inte varandra de här två heller kan man ju säga. Medvedev är gubbgrinig redan vid 27 års ålder och tycker nog att allt som är avvikande är rätt förkastligt. Tsitsipas är en superkonstig konstnärssjäl som ja, det går väl inte så bra ihop helt enkelt med Medvedev kanske aningen fyrkantiga personlighet. De har väl ofta hittat någon slags bräcklig vapenvila mellan sig men det kan nog smälla till lite när som helst mellan dem skulle jag säga.

7-4 för Medvedev i en lite stökig matchserie mellan dem. Först fem raka för Medvedev varav en på grus till och med. Sen dess har Tsitsipas 4-2 varav bara en på grus. Ingen på gräs. Till och med plus på hardcourt för Tsitsipas del alltså på de fem senaste matcherna på det underlaget sen slutspelet 2019. Går nog att hitta förklaringar om man letar. Två av matcherna i slutspelet. Medvedev är konstant trött på livet under slutspelet. Medvedev har vunnit de två viktiga av matcherna, båda i Australian Open och det rätt enkelt, 2021 och 2022. Tsitsipas vann i Franska öppna 2021. Jag minns matchen. Medvedev hade en gnutta problem med underlaget så att säga. Och så har vi en vinstmatch från Cincinnati förra året också för Tsitsipas. Den minns jag faktiskt inte. Men säg såhär då. När Medvedev brukat allvar, när det betytt något för honom, har han haft ganska bra kontroll på Tsitsipas. Men när det varit matcher som inte tillhört de viktigaste. Då har Tsitsipas ofta vunnit. Och det är väl just en sån match idag kanske. Semifinal i en mastersturnering. Det är inte första omgången i Båstad direkt. Men det kanske inte heller är den där riktigt stora matchen där man kan känna sig säker på att Medvedev kommer göra allt som krävs.

Jag skulle säga att detta i grund och botten är en bra matchup för Tsitsipas. Han har inga problem med Medvedevs flacka spel och han trivs med att få möjligheten att attackera. Sen är ju hans problem att han är spelmässigt så mycket sämre än Medvedev så det går kanske inte ändå i de flesta fall, men rent spelstilsmässigt får han verkligen möjligheten här, Tsitsipas. Inte minst på grus. På det här underlaget tycker jag att han i grund och botten ska slå Medvedev.