Inför Rom-finalen

De har haft två veckor på sig. Men så lyckas de inte ens få in 24 timmar mellan semifinal och final. Det är väl tur att det trots allt inte är så många som bryr sig sådär jättemycket om tennis och att det därmed inte skrivs eller pratas så mycket mer om sporten än om själva matcherna. För det här, det är förstås uselt. En uselt idé att köra vilodagen i fredags istället för igår lördag Uselt och svårt att förklara. Om man nu inte gissar att man som arrangör oroar sig lite över att damfinalen inte bär speldagen själv en lördag då konkurrensen från andra idrotter är ganska hård.

Det var dåligt väder igår kväll i Rom. Det var därför det trasslade till sig. Det går givetvis inte att styra över. Jag skulle också säga att det definitivt påverkade. Tsitsipas hade ganska god kontroll på Medvedev under matchens första del. Vad som hände med Tsitsipas under matchens andra del, oklart skulle jag säga. Föll igenom gjorde han i alla fall och raka, kanske inte enkla men i alla fall fullt rättvisa setsegrar för Medvedev, sett till hur det såg ut den andra delen alltså.

Den första semifinalen hade också verkligen två ansikten. Ruud var klart bättre än Rune i första set. Ni vet att jag ibland sagt mig ha lite svårt att förstå vad det är Rune har. Vad som gör honom så speciell. Jag börjar faktiskt landa i något där. Jag skulle säga att det är lite Djokovic i honom. Eller Tyskland i fotboll om man så vill. Han har den där förmågan som måste vara en av de skönaste som finns. Han behöver inte alltid göra så mycket för att vinna matcher. Det känns som att matcherna bara trummar på, och så har han helt plötsligt bara vunnit. Det är spelare utan brister som har den där förmågan. Spelare som är extremt svåra att komma åt. Spelare som man helt enkelt måste vara väldigt, väldigt bra för att slå. Han behöver inte vara spektakulär för att slå bra spelare, Rune. Han gör det genom att bara stå och göra det han ska göra.

Final idag klockan 16. Medvedev mot Rune i vad jag skulle kalla en riktig kanonmatch. Om man inte tycker det här är bra, då är man bara gammal, tråkig och allmänt bitter. För det här är jättehög nivå och det är två personligheter. Sen får man väl avgöra själv om man gillar dem men det är liksom inte Ruud mot Hurkacz. Det är inte välkammat och ospännande. Det här är krispigt och det är två av världens absolut bästa spelare just nu. Alcaraz, Djokovic, Medvedev och Rune. Utan inbördes ordning skulle jag säga men det där är fyra spelare som är ett snäpp framför alla andra.

Ett inbördes möte sen tidigare. Rune vann ju i Monte Carlo för några veckor sen. Medvedev var inte i skick att spela tennis den dagen. Men lite frågetecken på den fronten även idag. Det var en tuff gårdag för honom med mycket väntan. Rune har fått vila mycket mer inför matchen.

Oddsen?

Rune mycket knapp favorit här på Bethard. Han spelas till 1,90, Medvedev till 2 gånger pengarna. Jag skulle säga att det är helt fel. Visst har Medvedev slagit bra spelare och så smått imponerat den här veckan men vi pratar ändå om två spelare som är väldigt jämna där Rune har noll problem med underlaget. Medvedev har problem med underlaget.

Sen pratar vi om nyanser här. Har Medvedev en bra dag, då kommer nästan ingen igenom honom och då kommer Rune få jätteproblem när bollen är i spel. Men ska jag plocka en favorit, då plockar jag definitivt Rune att vinna sin andra masterstitel.