Inför Franska öppna

Nu är det bara de sista förberedelserna kvar mina vänner. Franska öppna är runt hörnet och vi ska så klart försnacka turneringen sådär riktigt ordentligt.

Lottningen är klar och med informationen man kan utläsa av den, vi kan väl börja med att titta på vinnaroddsen kanske. Helt enkelt, prata om vem som vinner kalaset. Det är väl ungefär det som man allra mest funderar över på förhand.

Om man tar bort Zverev och Coric så kan man säga att repet dras vid Rublev. Åtta spelare finns det som kan vinna Franska öppna denna gång. Jag skulle säga åtta spelare som har en fullt realistisk möjlighet. Det var definitivt 20 år sen det var på det sättet i den här turneringen och att åtta spelare har en så pass bra chans att vinna en Grand Slam-turnering, det måste vara relativt längesen det också. Jag skulle säga att det var färre som kunde vinna Australian Open i början av året. Annars är det väl kanske den som kan konkurrera.

För det är nya tider. Det är svagare favoriter än vanligt. Det finns absolut favoriter. Alcaraz och Djokovic förtjänar att vara där uppe. Men de är svagare. Det normala de senaste 10 åren i alla fall har varit att det funnits 1-3 spelare som tampats om en titel och att spelarna där bakom bara kunnat vinna om det skulle hända något väldigt konstigt. Så är det inte nu. Nu kan klart fler vinna av egen kraft, utan att få så jättemycket hjälp med att stora favoriter behöver floppa på egen hand.

Oddsen spårar för övrigt ut ordentligt efter de 10 som jag listar däruppe. Eller ja, de spårar väl redan vid Zverev, 29 gånger pengarna. Den spelare han är nu borde stå i över 100 gånger pengarna. Sen kommer Thiem på 67 gånger pengarna närmast bakom Coric. Thiem? Han har en semifinal och en andra omgång på challengertouren de senaste veckorna. Han tillhör den sämsta tredjedelen i den här turneringen. Ett gäng till helt ologiska spelare på 67 gånger pengarna innan det kommer ett par faktiskt riktigt intressanta namn på 101 gånger pengarna. Khachanov och Fritz står båda i det oddset. Två toppspelare som kanske inte är som bäst på grus, men ska vi titta lite i lottningen på dessa två kanske?

Khachanov har en klart intressant placering på den övre halvan där han börjar med tre matcher han bara ska vinna. Wawrinka är den han skulle kunna få i tredje rundan men jag tycker att Khachanov ska slå honom och klar risk/chans att Wawrinka åker ut antingen mot Ramos i första eller Evans/Kokkinakis i andra. I åttondelen skulle Khachanov sen kunna få Rublev och mellan dem är det alltid vidöppet. 4-3 för Khachanov i inbördes och han slog Rublev på grus så sent som i Madrid. Torsk i Monte Carlo också i år i och för sig men som sagt, vidöppet. Khachanov har definitivt kapacitet att nå kvarten. Sen blir det visserligen stenhårt. Han är på Djokovic kvart och Alcaraz halva. Så det måste ju hända ganska mycket för att han ska vinna så klart men 100 gånger pengarna, då får man jämföra med massor av spelare som står i lägre odds men är komplett chanslösa. Khachanov är inte chanslös på samma sätt.

Fritz missade kvartsseedning med typ 50 poängs marginal. Den var ju lite synd för honom. Särskilt som han fick en ganska tuff lottning med Rune i åttondelen. Ska i och för sig sägas att han är på den klart enklare halvan, så Rune-Ruud-Medvedev är hans väg till final om han når åttondelen. 101 gånger pengarna, nåja, det händer inte, men som sagt, Botic, Felix som inte kan spela, Cerundolo, och Korda ses som mer troliga segrare än Fritz. Det ör ju lite tokigt.

Vi tar favoriterna istället.

De fyra favoriterna enligt oddsen är på varsin kvart av lottningen så, vi springer väl igenom kvartarna. I turordning finns de i lottningen till och med. Alcaraz på första kvarten, Djokovic på andra, Rune på tredje, och Medvedev på fjärde.

Här har vi första kvarten där Alcaraz är toppseedad. Alcaraz favorit och spelas alltså till 2,50 att vinna turneringen. Det är åtminstone inte högt, det är det inte. Ibland har Nadal stått i ett sånt odds på att vinna och visst känns Alcaraz som att han kanske är bäst men han har faktiskt inte ens vunnit en riktig mastersturnering på grus. Han har vunnit Madrid två år i rad där förhållandena är speciella och framför allt passar honom totalt perfekt. Sen vann han ju Barcelona också i år. Men som sagt, varken Monte Carlo eller Rom i år eller förra året. Och inte Franska öppna förra året då så klart. Hårda bud. Han spelade ju inte Monte Carlo i år men dunderfloppen i Rom då? Jag tycker den är rätt svår att snacka bort. Samtidigt så, hans chanser att vinna en ”riktig” storturnering på grus har väl varit Monte Carlo och Franska öppna förra året plus Rom i år. I Monte Carlo förra året var något fel med honom när han förlorade mot Korda i sin första match. Och i Franska öppna halvfloppade han väl lite när han förlorade mot Zverev i kvarten. Zverev som då i och för sig troligen var bäst i världen. Och så då Rom-torsken i år som ja, flopp, helt enkelt. Men nåja, han har inte varit oduglig på grus så att säga, Alcaraz. Barcelona två år i rad och Madrid två år i rad. Han har vunnit fyra av de sju stora turneringarna han deltagit i det senaste dryga året. Han vinner 50% av turneringarna alltså. Då ska man väl inte stå i högre odds än han gör kanske. Eller så tänker man på det här med att vinna de där riktigt tunga titlarna utan att få hjälp av lite svagare fält, som i Barcelona, eller väldigt passande förutsättningar, som i Rom.

Ingen jätterolig lottning här för honom heller, det framgår väl nu när ni vet att han fick Djokovic och inte Ruud på sin halva. En viss skillnad kan man väl kalla det och det blir alltså ingen drömfinal den här gången mellan världens två bästa spelare. Om man nu ens kan säga så. Medvedev leder inte årsrankingen med någon liten marginal direkt.

Dessutom, som synes, Tsitsipas som kvartsseedad på sin del men där ska man nog faktiskt säga att det för just Alcaraz nog gärna är en lottning han tar. Det kunde blivit Rune, som är klart farligare än Tsitsipas rent allmänt. Det kunde också blivit Sinner som är en spelare som Alcaraz har problem med. Det enda alternativet som hade varit bättre för honom var Rublev. Tsitsipas eller Rublev, jag tror inte det spelar så stor roll. Tsitsipas lite bättre men 4-0 i inbördes möten för Alcaraz. Han har bra kontroll på Tsitsipas.

Inga tidiga hot egentligen för Alcaraz. Det skulle väl vara Mikael Ymer då kanske. Ymer som alltså inte får någon omedelbar avstängning för det han gjorde i Lyon. Totalt obegripligt, men så där funkar det i tennisvärlden. Man silar mygg och sväljer elefanter på löpande band. Man satte åt Gaston ordentligt för att han försökte fuska några gånger under matchers gång. Mikael Ymer kommer antagligen slinka undan ganska bra med sitt oacceptabelt aggressiva beteende. Ingen vidare lottning för Ymer i Musetti. Bara mötts en gång, Rotterdam förra året. Musetti vann en jämn match då. Ska man plocka fram en spelstil på grus som är Ymers mardröm så är det nog Musettis. En spelare som sätter maximal höjd och tyngd i slagen. Han kommer flyga runt som en vante bak vid planket, Ymer. Jag tror faktiskt han kommer vara helt chanslös trots svajig form på Musetti.

Vi sa att vi skulle behandla oddsen. Ska man spela Alcaraz till 2,50 här på Bethard? Det enda jag skulle säga är väl att han stod i 2,50 innan lottningen också. Och han fick en totalt sett uppenbart dålig lottning. Så nej, jag tycker inte det är ett jättebra odds.

Nästa kvart av lottningen, den andra. Samma halva som den första, Alcaraz kvart alltså.

Djokovic är väl den som avgör styrkeförhållandena mellan favoriterna i turneringen för man vet inte riktigt var man har honom. Nu när det vankas allvar kan han vara mycket bättre. Han kan kanske inte vara överlägsen Alcaraz men han kan definitivt vara klart bäst. Så efter ett par omgångar kan Djokovic plötsligt vara turneringens favorit, från att ha startat på 3,25. Av de två favoriterna hade jag definitivt valt att spela Djokovic. Jag tror man ska lägga en hel del vikt vid att det nu är allvar. Djokovic har haft några lite svagare år på mindre turneringar, framför allt på grus. På det här underlaget behöver han ha hundraprocentig inställning då det är jobbigare för honom att vinna matcherna. Det har han inte i mindre turneringar och därför åker han på smällar. Men nu, bäst av fem set, i en turnering där han har all vilja att vinna och lite till. Det skulle förvåna mig om inte Djokovic ser ut på ett helt annat sätt nu än han gjort senaste tiden. Sen finns det så klart vissa frågetecken kring hans fysiska status. Han är inte lika öppen som Nadal är med sina problem men set till vilken utrustning han haft på sig när han spelat på sistone, någonting med högerarmen som inte är helt perfekt kan nog finnas där.

Inga problem alls lottningsmässigt. Han har varsin förlust mot ryssarna men det har varit extrema tillfällen. Paris 2018 mot Khachanov, den turnering då allt stämde för Khachanov. Belgrad förra året mot Rublev. Djokovic klarar inte av de där turneringarna som han äger själv och som sagt, små turneringar på grus, dålig kombination för honom. Inga hot innan kvartsfinalen mot någon av ryssarna heller. Djokovic kommer få rätt bra förberedelser inför den troliga semifinaluppgörelsen med Alcaraz. Kom ihåg där att Djokovic aldrig slagit Alcaraz. De har bara mötts en gång. Madrid förra året, en av de absolut bästa matcher jag sett. Lita på två saker. Att Djokovic kommer vara rätt sugen på att slå Alcaraz nu, samt att jag kommer titta på matchen.

Djokovic till 3,25 gånger pengarna här på Bethard. Taget.

Rune favorit på den här kvarten trots att han ”bara” är kvartsseedad. Jag tycker det ofta blir så här vilket är rättvist. Om det finns en svag semiseedad spelare. Då får den av någon anledning ofta den starkaste kvartsseedade spelaren på sin del och allt blir därmed rättvist och fint.

Rune spelas till 8 gånger pengarna här på Bethard just nu vilket gör honom till favorit att ta sig till final även om det är väldigt jämnt mot Medvedev som är högst seedad på den här halvan, han spelas till 9 gånger pengarna. Semiseedade Ruud klart mindre betrodd, 17 gånger pengarna på att vinna.

Fritz skulle kunna vara lite bökig för Rune. Ett inbördes möte. De möttes i Miami i år där Fritz vann enkelt. Blir lite väl servebetonat för Rune det där. Han riskerar att inte få ut tillräckligt mycket av att han är så mycket bättre än Fritz i spelet, för risken är att det inte blir så mycket spel. Han borde få mycket hjälp av underlaget men Fritz som åttondelsseedad, en riktig skitlottning, både sett till att Fritz är en av de bästa åttondelsseedade spelarna och att han passar Rune rätt dåligt. Intressant match där kanske även om Rune definitivt kan hoppas på att Fritz ryker mot Cerundolo. Har Cerundolo en bra vecka finns nog alla möjligheter att det händer.

Eftersom Ruud är semiseedad ska han så klart nämnas på den här delen också. Han hade ju en riktig holmgång med Bublik för ett par veckor sen. Får väl hoppas han klarar det lite bättre den här gången. Struff förlorade han mot i Monte Carlo. Egentligen har han en bra lottning, Ruud men han har lyckats få spelare som han haft problem med nyligen.

Oavsett vilket. Det känns som Rune framåt och bakåt på den här kvarten. Jag tror inte han misslyckas.

Och så når vi lottningens slut. Där jag skulle säga att Medvedev, tvåa i världen, klar etta i världen på årsrankingen. Och med en titel i Rom för bara en vecka sen i bagaget. Kanske inte ens är favorit till att ta sig till semi. Eller hur ska man egentligen värdera Sinner? Han har svajat formmässigt på sistone. När han varit bra har han känts som en absolut toppspelare. När han varit dålig…ja, då har han varit, dålig.

6-0 för Medvedev i deras inbördes möten men bara matcher på hardcourt. Det går inte att säga annat än att när de möts är grus ett plus för Sinner.

Jag tror också egentligen att Medvedev redan är lite halvnöjd med den här grussäsongen. Han hatar grus. Han har krämat ut en del poäng ur dessa månader. Och jag tror egentligen inte att han själv tror att han kommer vinna den här turneringen. Han skulle kunna svälja en torsk i kvarten här ganska bra tror jag.

Första hotet för Medvedev är dock Coric om han nu klarar sig till åttondelen. Jag tror han gör det, och han har en spelstil som är riktigt dålig för Medvedev, inte minst på grus. De har heller aldrig mötts på grus men ändå 4-3 i inbördes för Coric. Många gamla matcher i och för sig men ändå. Det stämmer överens med min uppfattning. Riktigt dålig spelstil att möta för Medvedevs del.

För Sinners del tycker jag det ser mer överkomligt ut fram till kvarten. Å andra sidan är han den av toppspelarna som är kanske allra minst stabil mot svagare motstånd men han har här i alla fall fått förutsättningarna för att lyckas.

Så, då kör vi va? Och ni kan givetvis räkna med dagliga inlägg här på bloggen under hela turneringen.