Inför söndagens Franska öppna-matcher

Jaha, på vilket sätt ska man hacka på Franska öppna då? På spelprogrammet och så vidare. Det känns faktiskt lite ovant efter en månad av mastersturneringar där det i allmänhet känts som att man nästan försökt trycka bort intresset genom att placera ut matcherna på ett konstigt sätt. Nu blir det andra bullar. Det blir ordning och reda och man gör till och med extra rätt. Man börjar redan idag söndag och kan då sprida ut den första omgångens 64 matcher över tre dagar, något som gör det här hanterbart redan från början.

Och eftersom även de bästa matcherna måste vara med redan från början här. Det blir bra redan första dagen.

Jag kommer inte skriva något om varje match. Det är för många. Men, vi tittar till godbitarna.

Massor av matcher startar klockan 11. Den som sticker ut är Hurkacz-Goffin där Hurkacz som är helt ur form kanske kan få bekänna färg direkt. Jag tror det blir en intressant avvägning där. Frågeställningen är ganska enkel. Kan Goffin vara den aningen bättre när bollen är i spel? Jag tror han kan lyckas med det och gör han det kommer Hurkacz få väldigt fullt sjå med att hela tiden serva sig kvar. Inte några av de heta potatisarna inför turneringen det här men två bra namn och en bra match att dra igång med. Ska man puffa för en annan match klockan 11 så blir det Cressy som möter Ofner. Cressy iskall och värdelös på grus men han har egentligen hemmaplan här. Han spelar ju för USA men är fransman. Han borde vara en sån spelare som kan lyfta sig med hemmapublikens hjälp. Man kan väl hålla koll där om det kan bli något.

Nästa gäng matcher startar på sina banor efter det att en dammatch spelats innan. Dammatchen startar klockan 11 och det kan alltså bli allt mellan lite efter 12 och runt 14 som starttid för dessa matcher. Kokkinakis-Evans är en kanonmatch för att vara i första rundan. Båda två är bättre på grus än de borde vara med sina spelstilar. Kokkinakis lite bättre rent allmänt kan jag tycka men med stor betoning på tycka. Han går inte särskilt bra. Han är inte i närheten av Evans nivå resultat- eller rankingmässigt. Utgångsbudet är väl att Kokkinakis som så ofta kanske blir lite lurad idag. Att han inte får spela det spel han vill och att han då bara förlorar, trots att han kanske ser bättre ut. Isner-Borges ska också nämnas men egentligen bara på Isners namn. Han spelar ju väldigt lite numera och otroligt att han ska ha något att komma med. På tal om att spela lite. Vesely, han har hållit sig borta ett tag. Han möter Tsitsipas den här tiden. Tsitsipas alltså den första riktigt stora som är i elden.

Klockan 15 kan vara en gissning. Då spelar Rublev och han gör det mot Djere. Liten mikrovarning där skulle jag säga. Rublev har en masterstitel på grus under våren men han är inte den mest stabila spelaren, kanske särskilt inte på grus. Djere gör alltid det han ska och lite grann skulle han verkligen kunna hota.

Klockan 16 eller kanske snarare 17, är det svenskt. Vår nationalhjälte Mikael Ymer möter Musetti och som jag sa häromdagen när jag gick igenom lottningen, jag tror det blir väldigt dåligt för Ymer det här. Och då tänker jag inte främst på att Musetti är mycket bättre än honom utan att spelstilen måste vara bland det sämsta som Ymer kan ställas mot, särskilt på grus. Ska man ta fram något positivt så kan det vara att Musetti ofta floppar och är väldigt ojämn formmässigt. Men jag tror att han i princip inte kommer kunna undvika att spela mer eller mindre bra mot just den här motståndaren och nej, jag tror inte på någon svensk skräll idag. Samtidigt den här tiden spelas faktiskt en kvalfinal. Repris på kvalfinal. Pouille kvalade inte, Rodionov förlorade mot Pouille i kvalfinal, men kom in som lucky loser. Och så möts de i första omgången idag.

Sista match, kvällsmatch kan man väl kalla den. Två hemmaspelare, Mannarino-Humbert men är det något som inte är spektakulärt idag så är det väl just kvällsmatchen.

Då är vi redo va? Otroligt mycket nöje, kära vänner.