Inför måndagens Franska öppna-matcher

Vi är igång. Jag tror många av er såg mer än mig igår. Igår var avslutningsdagen av det årliga travmaratonet som jag ägnar mig åt just den här helgen. Därför fick jag inte riktigt vara med när den riktiga festen startade igår. Jag var så klart med på vad som hände, men jag kan nog inte riktigt fånga känslan från det hela. Därför går vi idag direkt på dagens matcher.

Vi kan väl börja med vädret. Det ska regn….nej, det ska det inte alls. Det ska knappt vara ett moln till på onsdag nästa vecka. Med andra ord. Det blir en upplaga helt utan störningar detta. Fantastiskt trevligt.

Inte mindre än fem matcher som startar klockan 11 idag. Lite svårt att sortera dem faktiskt då de är rätt jämna men jag väljer ändå två. Shapovalov mot Nakashima. Om det varit hardcourt så hade det ju varit lite bättre så att säga men ändå två bra spelare för att mötas i första omgången, trots grus. Shapovalov nu utanför de 30 bästa på världsrankingen och egentligen ganska lite talar för att raset ska stoppas. Vad i hela världen var det som hände? Idag är han ändå lite favorit mot Nakashima för Nakashima är oduglig på grus kan också men är det ändå rätt? Tveksamt. Intressant match i alla fall även om kvalitén kanske kan ifrågasättas. Den jag nog kommer starta först på är istället Norrie-Paire där man onekligen måste ha det som en förhoppning i alla fall att Paire kan bjuda på en show. Kanske en av sina sista shower. Om han inte åtminstone funderar på att lägga av hade det ju varit lite konstigt. Norrie har varit ovanligt formlös på slutet. Eller om man så vill, kanske har verkligheten kommit ikapp honom. Han har ingen spelstil för att vara bra på grus. Ändå har han varit lika bra på grus som på andra underlag senaste åren. Det har nog blivit en liten normalisering där. Den kanske mest noggranna och tråkiga spelaren som finns, Norrie. Mot Paire…ja, ni förstår. Det är inga enäggare som möts så att säga.

Direkt efter första dammatch på banorna, ungefär klockan 13 alltså, har vi ett nytt gäng matcher. Där det är svårt att inte lyfta fram Felix mot Fognini. Fognini lite bättre i alla fall i Rom senast. Felix på botten formmässigt och kanske lite grann samma för Felix som för Norrie. Han har alltid presterat lika bra på grus som på andra underlag men har han egentligen spelstilen för det? Det tycker jag kanske inte. Felix förlorar mot precis vem som helst just nu. Men Fognini är väl inte så väldigt bra numera. Det kan nog räcka ändå för Felix skulle jag tro. Wawrinka spelar mot Ramos också den här tiden. Kanske inte den minst avdankade matchen så att säga. Men visst har Wawrinka en viss nivå i sig. Definitivt på övre halvan av det här startfältet. Ramos har supersvag form. Borde vara ett väldigt bra läge för Wawrinka. Om han orkar. Hur bra tränad är han för en femsetare nu för tiden? Vi får väl se. Ramos kommer nog inte ge sig idag heller.

Djokovic! 13:15. Kovacevic, en av de sista spelarna in i startfältet och lite av ett luftslott om man frågar mig. Han har rätt fina slag faktiskt men enormt tunn. Han lär fladdra all världens väg idag. Borde bli en mjukstart för Djokovic del.

Även Alcaraz spelar idag. Klockan 15 plus/minus en timme möter han kvalaren Cobolli. Ungefär som för Djokovic. En av fältets sämsta spelare på andra sidan nätet. Mjukstart.

Ska man se en match där runt klockan 15 skulle jag istället rekommendera Lehecka mot Struff. Lehecka glödhet i början av året, nu en svagare grussäsong än man kunnat förvänta sig. Struff, svårt att kalla hans grussäsong för svag. Upp och ner vända världens faktiskt. Struff brukar kanske inte vara som absolut bäst på grus men har varit det den här sommaren. Lehecka har tidigare spelat mest på grus och varit bäst på det underlaget men har under sommaren haft stora problem. Luktar formseger för Struff om han lyckats konservera det hela hjälpligt. Den här tiden spelar också Thiem men varför nämner jag Thiem? Han har placerats på en sidobana där han enligt oddsen här på Bethard är knapp favorit mot Cachin. Det var ett par år sen va som han var i final i den här turneringen. Det har hänt en del sen dess. Eller kanske snarare hänt lite för lite.

Som en av de sena matcherna. Klockan 17 kanske. Spelar Fils som ju vann hela kalaset i Lyon förra veckan. Kanske ingen optimal uppladdning för en så ung spelare men man vill ju se honom nu. Han kommer bli riktigt, riktigt bra. Tyvärr för hans del en ganska dålig lottning. Dels så passar nog Davidovich honom lite dåligt spelstilsmässigt. Davidovich lär kunna nöta ut Fils ganska bra. Men kanske ännu mer, om han skulle orka idag hade han nog behövt lite hjälp, Fils. Han får ingen hjälp av Davidovich.

Ännu lite senare spelar Sinner som är den av toppspelarna som spelar sent idag. Ingen riktig kvällsmatch dock utan han börjar nog innan klockan 18. Motståndare Muller som ju var en kantboll från att vinna i Marrakesh i våras. Sen dess har han varit ungefär som innan, en breddspelare på challengernivå typ. Väldigt enkel start för Sinner.

Så. Vi är redo. Det här blir kul det.