Franska öppna – fredag

Jodå. Det blev några helt osannolika matcher igår också. Som det bara smäller så här långt i den här turneringen. Första veckan av en Grand Slam-turnering brukar alltid vara underhållande men för att hitta de jämna, bra matcherna måste man ofta leta ganska långt ner i lådan. Nu behöver man bara krafsa på ytan. För de finns redan där uppe.

Intressant också tycker jag att de spelare som pressat de stora spelarna också lyckats driva det i mål. Riktiga kraftmätningar mellan mindre stora spelare och stora spelare där den mindre stora spelaren till slut är den som syr ihop säcken. Mycket ovanligt.

Igår var det Sinner som rök. Altmaier som stod för skrällen. En dunderskräll för min del. Det här skulle vara sommaren då Sinner slutligen etablerade sig som en absolut toppspelare men nu verkar det inte bli så. Han är med all önskvärd tydlighet fortfarande mycket svajig mot svagare motstånd. Det går absolut att hitta i hans spelstil. Nu ska man kanske inte svära i kyrkan här. Att jämföra Sinner med Felix, det lämnar inte någon jättebra smak i munnen. Sinner är en otroligt mycket större spelare. Men de har samma problem, samma utsatthet. De är båda spelare som egentligen saknar hål i sitt spel, men de är också spelare som lite grann saknar något att gå till när det börjar trassla. De är ganska vanliga, om man så vill. Vanlisar. De har alla slag. De är bra på det mesta. Men när de inte spelar på topp, då gör också det där att de helt plötsligt står och bollar mot spelare som ska vara mycket sämre än dem. Utan att de kan göra så mycket. Om man exempelvis jämför med Tsitsipas, som väl får ses som en jämbördig spelare med Sinner. Det spelar inte så stor roll om Tsitsipas har en lite sämre dag. Han ser ändå till att matchen spelas helt på hans villkor, och att motståndaren inte riktigt får chansen att spela bra. För Tsitsipas har tydliga styrkor, tydliga ramar kring vad han vill göra. Sinner är mer vanlig, och då kan det bli som igår. Att han kanske egentligen inte spelar jättedåligt, men att han har en mindre bra dag och då helt enkelt bjuder in Altmaier till att spela sjukt bra. Sen ska det väl sägas. Sinner hade matchboll och smashläge i fjärde set. Han slog en okej smash som borde räckt men Altmaier fick över bollen, otagbar nätrullare, och sen gick det mesta fel för Sinner. Så en otroligt snopen förlust för Sinners del skulle jag säga. Nämnas från den matchen måste också tackningen efter matchen. Sinner var absolut ingen dålig förlorare, men han tyckte det kunde räcka med ett vanligt, trevligt handslag. Altmaier tyckte däremot att det var läge för en kram, en kram som Sinner kanske inte helt besvarade utan det utmynnade i att Altmaier i princip gick och kramade Sinner i sidled på hans väg mot domarstolen. Såg lite roligt ut. Det här kramandet efter matcherna. Det borde få ett omedelbart stopp. Trams.

Av de seedade spelarna åkte både Paul och De Minaur men ingen av dem var favorit i sin match. Två starka grussydamerikaner i Jarry och Etcheverry fick de stryk av. Inget konstigt med det skulle jag säga.

Den stora grejen igår, förutom att Sinner fick stryk då. Men den stora positiva grejen, som är supernegativ  i och för sig. Zverev. Nu måste man ändra inställning till honom. Inte så till vida att han är en idiot. Det kommer han alltid vara. Men nu måste man förhålla sig till honom. För sent igår kväll var det riktigt, riktigt bra. Det här med tunga bollar, ni vet. Igår kväll var det kyligt och lite fuktigt. Blytungt. Och komplett perfekt för Zverev som hade en bättre bollträff och slog igenom slagen bättre än han gjort det senaste året. Sen är frågan hur det blir med normala förhållanden senare men igår kväll var det riktigt bra. Toppklass skulle jag säga på hans vinst över Molcan. Håll koll på Zverev framåt. Han är inte längre något ofarligt skämt som han varit hittills i år.

Det var väl det jag hade att säga om gårdagen. Idag börjar den tredje rundan. Med dessa matcher.

Alla tider är tidigast möjliga start. Men alla matcher kommer troligen starta senare än den tiden.

11:00 Khachanov-Kokkinakis

En fin match att börja dagen med förstås. Men jag tror inte det blir jämnt. Khachanov är liksom som en mycket bättre variant av Kokkinakis med mycket mer kraft och bättre fysik. Kommer krävas en riktigt dålig insats från Khachanov för att det ska skrälla där.

12:30 Rublev-Sonego

Om Rublev spelar bra, då är Sonego en drömmotståndare som inte kan göra ett skvatt för att störa honom. Om Rublev spelar dåligt, då är Sonego en sån som kan driva honom till vansinne. Men ganska enkelt ändå. Rublev känns rätt bra just nu och han lär panga sig igenom Sonego.

14:00 Fognini-Ofner

Vilken möjlighet han fått i den här turneringen, Fognini. Han fick ta över Felix seedning helt utan strid och han håller nu på att dra nytta av den. Ofner är absolut inte ofarlig. Han är en challengerspelare, och Grand Slam-specialist. Märkligt, han har egentligen aldrig gjort något på atp-touren men han har några riktigt starka Grand Slam-turneringar. Det här så klart den bästa. Och det kan mycket väl bli mer. Fognini är definitivt inte stabil, eller ens jättebra. Enligt oddsen här på Bethard är Fognini knapp favorit. Inte ett dugg mer.

14:30 Musetti-Norrie

Musetti storfavorit här, 1,55 på Bethard vilket betyder att fler sett det jag sett, hur sjukt bra han sett ut. Men hallå. Norrie i senaste matchen. Han var hur bra som helst mot Pouille. Varmt och soligt idag i Paris. Dåligt för Musetti. Han hade velat ha den här som kvällsmatch. Musetti favorit men sett till oddsen. Här måste man spela på Norrie om man spelar. Hans tempo kan också bli problem för Musetti rent spelstilsmässigt.

14:45 Djokovic-Davidovich 

Monte Carlo förra året. Davidovich vann, snudd på överlägset. Djokovic var inget bra då, men är han så mycket bättre nu? Mycket tveksamt. Djokovic spelas till 1,15 i den här matchen. Mycket, mycket märkligt. Det här kan bli riktigt bra, riktigt jämnt. Första matchen för turneringen där jag skulle säga att det finns någon slags realistisk risk att Djokovic förlorar.

16:00 Tsitsipas-Schwartzman

Schwartzman får vara riktigt nöjd med att ha trasslat sig fram hit. Han är inte att räkna med längre och Tsitsipas är ingen bra motståndare för honom. Man kan ju hoppas att Svarre lyckas få detta till någon slags långbollande men mer troligt att Tsitsipas får detta till en match med korta dueller, dåligt spel, och där han bara är helt överlägsen.

16:00 Hurkacz-Varillas

Hurkacz är ur form och inte bra på grus. Starkt då att här bara vara en vinst från att hålla sin seedning. Varillas är inte jättebra men håller en viss nivå och ja, öppen match skulle jag säga. Om än kanske inte den på förhand mest intressanta idag.

20:15 Alcaraz-Shapovalov

Rätt komiskt det här. Alcaraz är väl i princip lika aggressiv som Shapovalov, lika offensiv. Skillnaden är bara att Alcaraz har en säker spelares säkerhet. Shapovalov chansar hejvilt. Shapovalov var den spelare som vissa trodde skulle bli världsetta för några år sen. Jag sa alltid att det var helt omöjligt. Då visste jag kanske inte att Alcaraz skulle komma men det är en sån spelare som krävs för att vara världsetta. En Shapovalov kan aldrig vara världsetta. För övrigt en riktigt tråkig schemaläggning detta för att Alcaraz spelar kvällsmatch idag talar för att han slipper det på söndag när han kanske får möta Musetti. Det hade nog krävts kvällsmatch där för att Musetti skulle ha någon rejäl chans och vilken kamp det hade kunnat bli i så fall.