Franska öppna – söndag

Det lugnade sig lite med överraskningar igår lördag skulle jag säga vilket är bra. Nu behöver vi de bra spelarna kvar så det blir sådär riktigt bra från åttondelarna och framåt.

Några seedade spelare åkte visserligen igår, men jag skulle säga att ingen av förlusterna var någon skräll.

Fritz rök mot Cerundolo i fyra set. Jämnt. Det kunde mycket väl blivit fem set men samtidigt blev det väldigt likt som jag trodde. Cerundolo hade trycket för att hela tiden hålla press på Fritz och då blir det som att Fritz hela tiden måste kämpa för att hålla sig kvar. Han är bra på det, men det är svårt att vinna matcher på det sättet. Fritz är kanske bättre än han borde på grus men man ska inte överdriva. Han blir utsatt på grus. Han är helt enkelt lite för dålig i spelet för att riktigt hålla på det här underlaget. Gräs, det blir som vanligt fint för honom det.

Tiafoe var högre seedad än Zverev i den här turneringen men jag tror ingen hade Tiafoe som favorit i deras match igår kväll. Fyra set för Zverev som kanske borde blivit fem. Tiafoe gjorde faktiskt ingen jättebra match skulle jag säga, ändå höll han press på Zverev precis hela vägen. Jag trodde att Zverev skulle se bättre ut och vara mer överlägsen. Kanske att jag överskattade hur han såg ut i omgången innan lite grann. Eller så är det möjligen trots allt rätt okej att besegra Tiafoe på det här sättet.

Coric, han som fick tidernas smörlottning när Medvedev rök, klarade det inte riktigt vilket känns mer än rimligt. Han är liksom inte jättebra och hade han fått en till sån här turnering där han bara krånglar sig till ett bra resultat och massor av poäng, det hade känts krångligt. Etcheverry slog honom enkelt, verkligen enkelt. Säger en del om Coric. Han är långt ifrån någon toppspelare. Men också Etcheverry. Han är inte på väg mot toppen men han är på väg mot att bli en riktigt bra atp-spelare, inget snack om den saken.

På tal om den där kvarten där Medvedev försvann. Seyboth Wild föll igår på ett för honom sjukt snöpligt sätt. Han var så mycket bättre än Nishioka den första timmen att ja, så här i efterhand lär han fundera på vad som hände. Han borde verkligen vinna andra. Förlorade det snöpligt. Sen krossade han Nishioka i tredje men förlorade sen ändå i en femsetare. I femte tog han slut helt och orkade heller inte mentalt men att han bara vann två av de fyra första seten. Som matchen såg ut är det något han måste vara otroligt missnöjd med. En superturnering ändå för honom så klart men han måste känna att han inte krämade ut tillräckligt ur den ändå. Nishioka i åttondelen i en slam. På grus. Så kan det går. Jag tror det blir komplett fribiljett för Etcheverry till kvarten där.

Dimitrov krossade Altmaier. Altmaier har liksom inte spelstyrka för att vara ett par omgångar fram i en Grand Slam-turnering.

Jarry fortsätter övertyga. Han och Etcheverry två av de som hela vägen sett säkrast ut på den här halvan. Han tappade visserligen fjärde set i tiebreak till Giron men han borde vunnit det också. Det var klasskillnad. Svårt att gilla en medveten fuskare kanske men spelstilen på Jarry, den gillar jag verkligen. Den där kombinationen av en serve och att sen verkligen våga trycka till i spelet. Det är förståeligt att han över säsongerna pendlar i nivå men när han är bra blir det riktigt bra. Som det är just nu.

Och så ska vi förstås nämna Ruud och Rune. Ruud tog sig samman och slog till slut Zhang hur enkelt som helst efter den inledande setförlusten. Helt okej i de tre sista seten från Ruud. Jag skrev innan att Olivieri, att han var framme i tredje rundan här, det är något av det sjukare. Han är definitivt inte en bra spelare på challengertouren. Det såg man igår.

Det var gårdagens matcher det. Idag ska vi börja spela åttondelsfinaler, mina vänner. Som det går undan. Fyra åttondelar idag. Fyra åttondelar imorgon. Riktigt bra tycker jag att man inte kör någon sån här superdag med alla åttondelar på en gång. Såna här matcher förtjänar bättre. Som det här. Fyra på en dag, vettigt utspridda över dagen dessutom.

11:00 Khachanov-Sonego 1,49-2,78 Bethard

Khachanov är definitivt de stora turneringarnas spelare och att han sitter i den här situationen, det är inget konstigt. Tycker han blivit så mycket mer stabil i år också. Han har inte haft de där dipparna där han vissa veckor är helt värdelös. Redan med det här resultatet är han topp-10 nästa måndag när rankingen uppdateras. Jag tycker det känns rimligt. Khachanov ska nog vara en topp-10-spelare nu. Felix, Tiafoe, Norrie, Hurkacz, Coric, Paul osv är spelarna som ligger efter honom. Jag tycker Khachanov är bättre än de där. de här två har inte mötts den 2019. De möttes tre gånger på ett drygt halvår från US Open 2018 till Rom 2019. Bara mötts i stora turneringar förresten. Khachanov vann i US Open 2018, Sonego i Monte Carlo 2019 och Khachanov i Rom 2019. Inte olika som spelare men ändå olika. Khachanov är liksom en Sonego men med lite muskler. Sonego kontrar, Khachanov driver. Men de har båda inget emot att slå bollen några gånger över nät. Allt helt upp till Khachanov. Det är nästan aldrig upp till Sonego hur en match ska sluta om han inte möter riktigt svagt motstånd. Han går alltid att slå, men det krävs ändå alltid också en viss nivå. Ganska behaglig uppgift för Khachanov tycker jag. En vettig insats och det ska mycket till för att det ska trassla till sig.

13:00 Djokovic-Varillas 1,03-16,80 Bethard

Just 16,80 på Varillas. Det kunde man ju kunnat kosta på sig att runda av kanske. Jätteenkelt för Djokovic så klart och jag tror inte det hade spelat någon roll om Hurkacz hade slagit Varillas, det hade varit lika enkelt. Davidovich i första rundan kändes som Djokovic test på vägen mot kvart. Det här känns mer som en halv vilodag för honom vilket faktiskt kan vara bra för honom. Han behöver vara fysiskt redo för att ta sig an Khachanov i kvarten och sen, mest av allt, måste han ha precis alla krafter kvar för att kunna ta sig an Alcaraz i semi. Vilken match det skulle vara ändå. Som jag hoppas att vi verkligen får se den. Det var längesen det spelades en så stor match överhuvudtaget skulle jag säga.

15:00 Alcaraz-Musetti 1,19-5,25 Bethard

Här finns det två vägar. Det här kan bli matchen som man minns när turneringen är färdigspelas. Men det kan också bli absolut ingenting. Det är väl det som kittlar lite, att man faktiskt inte alltid vet och här vet jag faktiskt inte. Jag vet inte hur långt ifrån Musetti är. Om han är tillräckligt nära för att gruset och de tunga bollarna kanske ska kunna hjälpa hon om att pressa Alcaraz. Eller om Alcaraz helt enkelt bara är för bra, bara spelar i alldeles för högt tempo så att Musetti inte hinner med. Just det där är det jag tycker man ska hålla utkik efter. Hur ska Musetti klara av att hålla tempot nere. Klarar han av att hålla något slags för honom vanligt tempo i den här matchen. Om han klarar att sätta höjd i grundslagen så att Alcaraz inte kan driva tempot uppåt hela tiden. Då är mycket vunnet för Musetti och hans tyngd kan då bli jobbig för Alcaraz som ogärna lämnar baslinjen. Om Alcaraz däremot lyckas hålla bollen lågt och Musetti inte riktigt hinner med sina svingar för att sätta tyngd och höjd i sina grundslag. Då kommer det bli busenkelt för Alcaraz. Hur blir det då? Jag vet inte, som sagt. Men håll koll på det där. Relativt lågt tempo, om Musetti hinner sätta höjd i grundslagen. Då börjar det bli intressant. Blir tempot högt och spelet ”vanligt” med relativt liten höjd över nätet från båda håll. Då blir det inte intressant. Då blir det en överkörning.

18:00 Tsitsipas-Ofner 1,06-11.50 Bethard

Ofner? Nepp. Den här är faktiskt totelt ointressant. Tsitsipas förlorar inte såna här matcher.