Franska öppna – måndag

Det känns ju onekligen lite som att Franska öppna håller på att avgöras lite sådär i skymundan. För som jag ju nosat på de senaste dagarna. Det är nog ingen kamp i toppen längre riktigt. Det är Alcaraz som kör någon slags skruvad katt och råtta-grej med sina kollegor.

Jag tycker egentligen det är det mest obehagliga med det som händer just nu. Obehagligt ska man kanske inte säga. Det är ju helt fantastiskt. Att det kommit en tennisspelare som är så enormt bra att han inte ens behöver ta de allra bästa av sina kollegor på allvar. Men fortfarande. Om det inte är obehagligt. Då är det i alla fall anmärkningsvärt. Att han faktiskt bollar gris med dem. Han kör sin egen variant av uppvisningstennis. Han behöver inte optimera sig. Han behöver inte välja rätt slag. Han behöver inte minska ner på misstagen. Han kan bara blåsa på. Om man så vill, han kan spela uppvisningstennis. Och han är ändå komplett överlägsen.

Sen finns så klart Djokovic kvar, men ni såg ju igår. Alcaraz vann 3-0 i set. Djokovic vann 3-0 i set. Men ingen kan väl ha tänkt, ”det här blir spännande om några dagar”. Jag tror att vi alla bara kan enas i tanken att vi vet vad som kommer hända. Det handlar troligen mer om huruvida Alcaraz kommer vinna på något slags respektfullt sätt eller om han kommer besegra Djokovic på samma sätt som alla andra. Leka med honom. I värsta fall tappa ett set. Men vara totalt överlägsen. Vi får se. Jag hoppas fortfarande att Djokovic på något mirakulöst sätt ska kunna anpassa sin nivå efter motståndet och då kunna matcha Alcaraz men helt ärligt så tror jag att vi är förbi det. Man kan krama det som varit hur mycket man vill. Vi har haft de mest fantastiska spelarna som någonsin skådats de senaste 20 åren men allt utvecklas alltid. Det kommer alltid bättre spelare. Och helt ärligt. Jag börjar tänka inte bara att Alcaraz är överlägsen alla just nu. Jag är inte säker på att varken Nadal eller Djokovic på sina absoluta toppar genom åren hade matchat Alcaraz. Rött skynke för många av er. Det vet jag. ”Men wööööööö Nadal var så jääääävla bra 2008!!!”. Ja. Det var han ju. Kolla vilket twmpo Alcaraz spelar i. Och då har han ännu inte ens fått möta någon som är i närheten av att spela i det tempot med honom. Vad i hela världen skulle hända om någon åtminstone kunde leka med honom. Han hade inte blivit sämre, så att säga.

Alcaraz spelas till 1,21 mot Tsitsipas imorgon. Han spelas till otroliga 2,20 på att vinna turneringen här på Bethard. Alla kan falla. Alcaraz kan falla. Men som han ser ut. Att det inte skulle vara mer än 50% chans att han vinner turneringen. Lägg bara av. Det måste hända något för att han inte ska vinna.

Vem som ska vinna turneringen. Jag tror det är i stort sett klart. Men matcherna ska spelas också. Imorgon Alcaraz-Tsitsipas och Djokovic-Khachanov i de första kvartarna.

Idag de sista åttondelarna.

12:30 Ruud-Jarry 

Här kommer det bli tufft för Ruud. Han har mött den här typen av motståndare flera gånger under sommaren och förlorat ett par gånger. Stora servare som sen kan hänga med honom i spelet. Jag tror det kan bli ännu värre mot Jarry med tanke på att Jarry också är extremt offensiv och kan slå igenom Ruud med ett enda tillslag. Det kan låta konstigt det här men jag skulle säga att det är upp till Jarry hur den här matchen slutar. Gör han det riktigt bra, då tror jag inte att Ruud med sin nuvarande nivå kan göra så mycket. Men samtidigt, det kommer krävas något riktigt bra från Jarry och det är ju inget man drar ur hatten bara sådär.

12:30 Rune-Cerundolo

Mycket intressant match det här där Rune som inte imponerat hittills kommer få bekänna färg. Han har sin serve att luta sig mot här. Cerundolo servar inte jättebra. Men i spelet däremot. Där tror jag det är stor risk att Rune hamnar på bakfoten. Han är inte dålig där heller, men det är inte det han vill. Jag tror det kan bli riktigt jämnt. Och en riktigt bra match.

16:00 Etcheverry-Nishioka

Här kommer det spricka för Nishioka. Otroligt imponerande av honom att ha krånglat sig fram hit men Etcheverry är mer stabil än Seybtoh Wild men har samtidigt all kraft i världen för att komma igenom Nishioka. Det är bara kvartsfinalfrossa som kan stoppa Etcheverry idag tror jag.

20:30 Zverev-Dimitrov 

Zverev fortsätter få kvällsmatcher vilket är sjukt viktigt för honom. Otroligt faktiskt hur han lyckats få till detta. Jag tror att Dimitrov med tanke på Zverevs tyngd kommer få det svårt att få till sin variation här. Det kommer troligen vara rätt jämnt i spelet och då avgör ju Zverevs serve varje gång. Gör Zverev en vettig match så vinner han.

En skräll och tre favoriter kanske. Återstår att se om jag har rätt.