Inför semifinalerna i Franska öppna

Vi är framme vid semifinaler i det som väl varit de senaste årens bästa Grand Slam-turnering. Alltid svårt för det där. Särskilt för någon som mig där minnet är ganska selektivt. Kort sagt, jag kommer sällan ihåg saker som inte gör intryck på mig alls. Saker som gör intryck däremot, då är det relativt stabilt. Och när jag tänker tillbaka så. Det har så klart funnits massor av bättre slams. Men det känns som att det var något år sen det var så där riktigt bra. Som jag tycker det varit nu.

Men det där. Att sammanfatta, spåna kring turneringen. Det kan vi göra senare. Nu ska vi prata om semifinalerna.

15:00 Alcaraz-Djokovic 1,50-2,75 Bethard

För det här är väl. Vad kan man säga för att inte ta i för mycket. Är det topp-10 mest emotsedda matcher de senaste 20 åren? Tar man i då? Det kan man så klart tycka, men tycker man det. Då måste man nog börja peka på vad som känts mer kittlande. Det går givetvis att peka på ett gäng uppgörelser mellan Djokovic och Nadal. När Federer haft chansen att uträtta saker. Men det jag fastnar vid är att den här matchen har man faktiskt längtat efter. Att världens två bästa spelare bara mötts en gång. Och inte mötts på över ett år trots att de varit just de två bästa spelarna. Det säger en del om nivån på underhållningen. Att vi inte får så många av de där absoluta toppmatcherna nu för tiden. Men om man skiter i det där så. Nu är matchen här och man kan ju hoppas att det inte händer något nu under vilodagen. För den konspiratoriske är det väl inte alldeles svårt att tänka att Djokovic borde försöka hitta sätt att trassla sig ur den här matchen. Men samtidigt, i så fall lär han nog lägga av direkt. För att fortsätta spela men försöka undvika det oundvikliga, att möta, och antagligen bli krossad av Alcaraz. Det blir nog lite svårt det.

Jag vill börja med att säga att när man är ”säker” på något när det gäller tennis. Då handlar det om nyanser. Man tror sig ha en känsla för att något ska hända som avviker lite grann från den stora massans uppfattning. Att säga att Djokovic inte har en chans i den här matchen, det hade varit direkt idiotiskt. Och felaktigt. Det har han givetvis. Alcaraz förlorar ofta. Floppar ganska ofta. Och det finns ingen tuffare motståndare för honom än Djokovic. Så när jag säger att Alcaraz kommer krossa Djokovic. Jag kommer säkert säga det. Ja, då är det att jag tror att möjligheten till detta är större än vad som är något slags samförstånd bland alla andra. Om man så vill, jag tror att det är bra mycket större chans att Alcaraz vinner än vad oddsen talar om.

För jag tror ju att Alcaraz krossar Djokovic. Jag tror verkligen det.

Men i nästa andetag vill jag också varna. En rejäl varning kring det som hände i slutet av matchen mot Tsitsipas. För man måste se det. Nu fick jag lite bättre info i vår älskade Facebookgrupp Tennisen efter matchen. Fan så fin den är under slamsen alltså. Jag uppskattar så mycket alla som bidrar där. Att ha ett snack kring matcherna betyder allt. I alla fall. Tydligen så försökte Ferrero just lugna ner Alcaraz i slutet där mot Tsitsipas. Det var bara det att Alcaraz inte lyssnade för fem öre. Vilket väl kanske är lite oroväckande på något sätt. För när det kommer en match där allt handlar om att vinna snarare än att hålla sin spelplan eller spela snyggt. Då kommer det där vara ett problem för honom. Tänk i den här matchen exempelvis. En helt vild Alcaraz mot en Djokovic som vägrar missa i ett avgörande läge. Det finns bara en möjlig utgång av en sådan situation.

Det jag tror är dock att matchen aldrig kommer hamna där. För jag tror Alcaraz är alldeles, alldeles för bra. Jag tycker inte Djokovic riktigt kunnat pressa upp trycket på sina motståndare hittills under turneringen. Sen får man ju också säga att han som alltid anpassar sig efter motståndet. Jag skulle säga att det är helt omöjligt att han inte gör sin bästa match för turneringen här mot Alcaraz men jag tror ändå inte det räcker.

För det jag tror är att Djokovic här kommer möta en offensiv han aldrig mött tidigare. Och där blir nog det enkla att bara säga att Djokovic har väl tidernas bästa försvar i tennis. Men Alcaraz offensiv är för bra för något försvar att försvara sig mot. Jag tror det här kommer markeras som det ultimata tronskiftet. Matchen där alla kan se att Djokovic inte längre är bäst i världen. Inte ens riktigt nära att vara bäst i världen.

19:00 Ruud-Zverev 1,94-1,94 Bethard

Zverev är favorit i den här matchen enligt oddsen. Jag tycker det är rätt, men jag tycker också det är anmärkningsvärt då han för bara någon vecka sen var komplett värdelös. Hans sätt att hitta sitt spel under den här turneringen är extremt imponerande. Sen har han fått lite hjälp av att det spelas med bollar som passar honom sjukt bra men bollarna är inte självspelande. Han har gjort det själv.

Vill ni höra en svindlande grej?

Som de flesta säkert känner till. Men man noterar det bara inte så ofta.

Det skiljer bara ett år mellan Zverev och Ruud.

Eller ja, egentligen 1,5 år. Ruud född sent 98, Zverev född våren 97. Men fortfarande, Zverev 97:a, Ruud 98:a. I mitt huvud blir det i alla fall väldigt konstigt då Zverev ju varit med precis hur länge som helst. Ruud känns ändå någorlunda färsk i toppen.

Som sagt, jag tycker också att Zverev är favorit här. De har aldrig mötts på grus. 2-1 för Zverev på hardcourt. Men även om Ruud är mer grusspecialiserad än Zverev, det måste passa Zverev det här. Han kommer verkligen mala på med sin tyngd mot Ruud och jag tror inte att det kommer passa Ruud alls faktiskt.

Kan säkert bli en sjukt bra match. Ruud kommer knappast ge sig utan strid så att säga. Det gör han aldrig. Han kommer sannerligen inte göra det här. Men det där universalsättet att vinna matcher som Zverev har, ni vet. Luta sig mot serven och sen nöta ner motståndaren när bollen är i spel. Jag tror det kommer funka här också.