Inför veckans turneringar

I vanliga fall så brukar det ju onekligen vara lite lurigt att direkt ta nya tag och bomba på med småturneringar direkt efter det att en Grand Slam-turnering avslutats. Eller stämmer det egentligen? Efter Wimbledon har vi ju Båstad. Och så den här veckan då, efter Franska öppna drar grässäsongen direkt dagen efter. Det är väl de andra två, de två hardcourtslamsen där det kanske inte är så festligt veckan efter.

Två 250-turneringar den här veckan. Skitturneringar om man så vill. 250-kategorin av atp-turneringar blomstrar inte direkt. Men turneringarna på gräs får rejäl draghjälp av just gräset. Det finns ett gäng bra och/eller sevärda spelare som har gräset som sitt bästa underlag och som därmed vill passa på och spela lite extra under just de här veckorna. Om man ska göra det enkelt. 250-turneringarna på gräs har mycket starkare och mer intressanta startfält än vad 250-turneringar har på andra underlag.

Stuttgart och Den Bosch. Vi tittar på lottningarna. Och börjar med Stuttgart.

Det är inte kattskit det här så att säga. Tsitsipas, Fritz, Tiafoe, Hurkacz, Berrettini, Kyrgios, Shapovalov. Sju möjliga finalister i Wimbledon skulle jag säga. Hur många 250-turneringar ståtar normalt sett med det liksom? Bredden kanske lite sämre men från mitten av veckan och framåt kommer det bli grymt fina matcher här.

Allra mest intressanta är väl Kyrgios och Berrettini. Kyrgios som var i final i Wimbledon förra året och ska man vara realistisk så är det kanske grässäsongen som Kyrgios orkar med på så där riktigt allvar. Det är lite skonsammare typ av tennis för honom. Han behöver inte kämpa så mycket. Och hans spel passar så bra som det bara är möjligt för underlaget. Han planerar att spela precis allt som går att spela under grässäsongen, Kyrgios. Vi får väl de hur bra hans kropp håller för det. Och så Berrettini som inför Wimbledon var Djokovic främsta och då kanske enda utmanare innan Kyrgios fick till det. Men han blev ju sjuk precis innan turneringen förra året. Nu kommer båda två in med långa uppehåll i ryggen och sjukt oklart var de står men är det någonstans man bara ska kunna kliva in och prestera direkt så är det väl på gräs. Har man den rätta spelstilen så spelar formen lite mindre roll på det här underlaget skulle jag säga. Tufft hela vägen för båda två som synes. Det är bara den tredje kvarten i den här turneringen som är lite svagare men där hamnade ju ingen av dem.

Vi får plocka upp den här turneringen om ett par dagar tror jag för då kommer det börja bli riktigt bra.

Lite sämre i Den Bosch men fortfarande väldigt bra.

Medvedev kan bli spännande den här grässäsongen. Han ogillar inte gräs lika mycket som grus men han verkar ju inte gilla det ändå. Vilket är lite märkligt. Han har en spelstil för att vara riktigt vass på gräs. Hans siffror på gräs är också egentligen bra. Andel vunna matcher ligger någonstans mittemellan grus och hardcourt för honom. Nu tog han sig ju an gruset lite grann under sommaren här. Vi får se om han gör detsamma med gräset. Kanske att han inte är en utmanare i Wimbledon riktigt men någonstans finns nog ändå kapaciteten för det, om han nu skulle bestämma sig och få till det. Det var för övrigt faktiskt just i den här turneringen som han för i princip allra första gången visade framfötterna i en atp-turnering för många år sen. Tveksamt om han minns det själv ens men jag minns det.

Många sisådär halvbra grässpelare bland de seedade spelarna men ska man jämföra med Stuttgart, det är inte lika många möjliga finalister i Wimbledon här. Det är väl snarare två stycken här. Det var många fler i Stuttgart.

Mikael Ymer med men svårt för honom mot Griekspoor tror jag. Visserligen en bra lottning att få möta Grieskpoor som seedad spelare. Ymer har gjort det helt okej på gräs tidigare men han har inte riktigt spelstilen för att vara bra på gräs egentligen och hans form är ju ingen höjdare heller. Det blir svårt som sagt men öppningen finns ju där med en ganska bra lottning om han skulle lyckas besegra Griekspoor.

Bland de oseedade märks också förstås Raonic som nu ska försöka spela tennis för första gången på…ja, hur länge är det. Jag var tvungen att kolla. Svaret är två år sen, men han spelade bara enstaka turneringar 2021. 32 år gammal nu, Raonic. Han blev liksom gammal utan att karriären riktigt ens hann sätta sig. Han må ha världens enklaste spelstil. Han har ju aldrig varit särskilt bra i spelet och kan säkert fortfarande serva. Det jag tänker är snarare att även om han hittar tillbaka till något i närheten av sin tidigare nivå så har nog tiden runnit ifrån honom. Rättare sagt, motståndarna har blivit bättre och den här förändringen i hur folk returnerar. Att fler och fler gärna ställer sig så långt bak som möjligt för att ta motståndarens fart i serven ur spel. Det där kommer inte bli nådigt för Raonic som alltid i princip bara servat hårt. Han har aldrig varit särskilt bra på varken att vinkla eller följa upp sin serve. Kanske inte ett problem just på gräs men på hardcourt tror jag han kommer få enorma problem med det där. Spännande att se honom i alla fall. För övrigt gör även Nishikori som varit borta nästan lika mycket som Raonic också comeback den här veckan men det i en challenger i Puerto Rico.

Det var väl det jag hade att säga inför veckan. Som sagt. Vi hugger tag i turneringarna igen om ett par dagar.