Söndagsuppsamling

Hur blev de då, de där två grymma 250-turneringarna på gräs som spelas den här veckan?

Jag, det blev väl inte riktigt som man kunde förvänta sig. Eller snarare egentligen. Det blev precis som man kunde förvänta sig.

Tsitsipas, Fritz, Hurkacz, Berrettini, Kyrgios, Shapovalov. Det var hyfsat kapabla grässpelare på plats i Stuttgart. När det idag ska spelas final är det Tiafoe och Struff som möts. Definitivt duktiga grässpelare det också men jag tycker ändå det är så larvigt tydligt vad det är som händer med atp-touren och 250-turneringarna i synnerhet. Det är knappast något nytt. På olika sätt har det väl alltid varit så att spelare brytt sig olika mycket om turneringar beroende på storleken men när det gäller 250-turneringar har det verkligen varit ett snäpp upp på den fronten senaste åren. Eller ja, snäpp ner, ska man väl säga.

För det här hade förstås inte hänt om det var Wimbledon. Då hade kanske inte alla spelarna som jag nämnde ovan levererat och tagit sig så långt som de ska eller längre. Men några av dem hade gjort det, och då hade det inte blivit såhär.

250-turneringarna sliter verkligen. Det finns inga prispengar som spelarna bryr sig om men kanske ännu värre, det finns inga poäng som spelarna bryr sig om. Det är för få poäng för att gå långt eller vinna vilket gör att det i stort sett inte spelat någon roll. Är du topp-10 gör 250-turneringarna varken till eller ifrån. I vanliga fall brukar också startpengarna, pengarna som arrangören måste betala toppspelarna för att få dit ett toppnamn som turneringen kan marknadsföra, också ett problem. Säkert lite grann den här veckan också men det är inte det som är avgörande. Tsitsipas tog wildcard hit till Stuttgart. Då brukar det vara mer att spelaren vill spela än att arrangören betalar. Och även de andra, de fick säkert lite för att ställa upp, men egentligen inga stora summor sett den dryga miljon kronor man får för att vinna turneringen. Det var inte där skon klämde. Den här veckan handlar det nog snarare om att grässäsongen med bara en enda stor turnering enbart handlar om just den turneringen för toppspelarna. Det handlar om att göra bra ifrån sig i Wimbledon. Allt annat är bara förberedelse och det tyckte jag man kunde se den här veckan. Toppspelarna ville få igång sitt spel på gräs. De ville inte göra det som krävs för att vinna i Stuttgart.

Tsitsipas rök direkt mot Gasquet. Dåligt så klart men Gasquet är jättebra på gräs. Tsitsipas är märkligt svag på gräs. Frågan är väl om man ska säga märkligt kanske. Grästennis har de senaste åren handlat mindre och mindre om det uppenbara, ett offensivt spel och en vilja att komma framåt. Det har mer handlat om att röra sig lätt på underlaget och ha en funktionell teknik som gör att man kan göra sena justeringar i sina svingar beroende på att studsen sällan är helt perfekt. Tsitsipas har det där gamla, kan man väl säga. Han servar bra och vill komma framåt. Men han är klumpig på banan och har väldigt stora svingar som är svåra att anpassa till gräset. Det finns säkert en rimlighet i att han inte är en supergrässpelare.

Fritz känns väl lite svajig nivåmässigt för närvarande. Jag skulle säga att han kanske är på väg ner lite i form efter att ha varit sjukt stabil på den fronten länge. Torsk mot Fucsovics i kvarten. Fucsovics som är ett geni när det gäller underlag. Han är exakt lika bra på alla underlag. Lite komiskt där dock. Han har 52% vunna matcher på grus, 50% vunna på hardcourt, och inför den här veckan 42% på gräs, en siffra som nu dock förbättras. Komiskt så till vida att han absolut är en av de absolut jämnaste över underlagen, men med en pistol mot tinningen skulle jag säga tvårtom mot siffrorna. Jag tycker han är bäst på gräs, näst bäst på hardcourt, och lite sämre på grus. Pekar visserligen på en viktig grej det där. Konkurrensen i mindre grästurneringar är stentuff. Den är ofta rätt tuff på hardcourt också medan nivå på grus ofta är lite lägre i små turneringar. Siffror kan med andra ord ljuga.

Hurkacz tog sig till semi och torskade en tresetare mot Struffis. Det går väl kanske inte att hänga honom för det. Helt okej. Han får bara hänga med på det där, att ingen av de bästa vinner den här veckan.

Berrettini stod för en…ja…vad säger man? Han stod inte för någon insats allt mot Sonego i första omgången. Han kunde varken serva eller spela. Det är påtagligt hur svårt i princip alla haft att ta sig tillbaka från uppehåll på senare tid. Förklaringen ganska enkelt dock skulle jag säga. Det är inte talangerna, de som har lätt för sig som varit skadade. Det är robotarna som varit det. De som inte har mycket gratis. Thiem, Berrettini, Zverev, typ så. Alcaraz skulle nog komma tillbaka lite snabbare i nivå efter några månader borta, så att säga.

Kyrgios försökte men inte ens för honom går det automatiskt när han är borta tillräckligt mycket. Knappast någon oro där dock, men han kan nog behöva några matcher till.

Shapovalov borde väl inte nämnas i det här sammanhanget. Han borde väl vara kapabel på gräs men det är väl lite samma som med Tsitsipas. Man tror att han ska vara bra på gräs för att han är offensiv. Det är inte riktigt så det funkar på gräs längre.

Veckans skräll. På tal om gräskunskaper. Musetti vann inte en. Han vann två matcher. Trots att han verkligen borde vara fullständigt sämst i världen på gräs. Men det där är intressant också. Det sätter finger på en annan sak. Hur viktigt det är att ta sig an underlaget och anpassa sitt spel efter det så mycket som möjligt. Det gjorde Musetti verkligen den här veckan och han belönades för det. Det var inte mycket ballongbollande kan man säga utan han utnyttjade sin serve och sin bollkänsla. Det funkade bra.

Struffis mot Tiafoe idag alltså. Tiafoe spelas till minimal favorit här på Bethard men det här är väl Struffens dag ändå? Han om någon borde vara overkligt bra på gräs men han har tidigare år inte fått till det. Den här veckan får han återbetalning på det och som sagt, det är väl dags nu. Han måste vara den just nu högst rankade spelaren som inte vunnit en titel. Jag tror den positionen kan tänkas tas över av Etcheverry senare idag.

I Hertogenbosch var det lite sämre startfält från början men precis samma syndrom.

Medvedev torskade direkt mot Mannarino. Han såg inte så grässugen ut precis.

Sinner förlorade i kvarten mot Ruusuvuori. Svagt, men kanske också ett pekfinger mot en utsatthet som Sinner har. Han är en vanlis. Han spelar som väldigt många andra. Som Ruusuvuori till exempel. Och när Sinner då har en dålig dag, då hamnar han i situationen där han möter en spelare som han ska vara mycket bättre än men att det ändå är ganska jämnt.

Det var de två toppspelarna i Hertogenbosch. Sen har många av de bättre spelarna också floppat vilket gör att finalen idag spelas mellan Thomspon och Griekspoor. Grieskpoor, där kan man väl nästan vända på det. Han är en av de sämre aktiva som faktiskt vunnit en atp-turnering. Kanske att ta i. Bland annat med poängen från Pune är han nu rankad 38 i världen, då ska man väl ha vunnit en titel men mja, ingen superhjälte kanske. På tal om att vara jämn över underlagen förresten, Griekspoor. 43, 44, 45 är hans procent vunna matcher på de olika underlagen. Nu sticker hans siffra på gräs i och för sig iväg vilket inte är orimligt. Han är en noggrann rackare. Så som man ska vara på gräs nu för tiden. Kan bli andra raka hemmasegern i Hertogenbosch. Minns ni Van Rijthoven förra året? Han levererade ju i Wimbledon också men har på andra underlag än gräs knappt vunnit match och nu har han tagit en längre paus efter att ha varit fullkomligt oduglig i Rotterdam där han också var lite skadad. Vi har pratat om spelare och deras titlar en del nu. Thompson, supermedelmåtta som egentligen aldrig riktigt haft siffror eller för den delen nivå för att spela på atp-touren men han har varit så overkligt bra på challengertouren att han ändå spelat på atp-touren i massor av år, med poäng från challengertouren allt som oftast. En final på atp-nivå tidigare, just här i Hertogenbosch 2019. Nu får han en ny chans att ta sin första titel och skulle han kunna avsluta sin karriär med att ha vunnit en atp-titel om några år, då ska han vara helt otroligt nöjd. Jag tror dock det blir Griekspoor i Hertogenbosch. Han är den klart bättre spelaren.

Nästa vecka blir det bättre. Queens och Halle. Två otroligt trevliga 500-turneringar. Med mycket fina startfält. Och låt oss hoppas att de bra spelarna då kanske engagerar sig lite mer.