Inför Queens och Halle

Queens och Halle. Av alla 500-veckor är väl detta i alla fall utan någon slags konkurrens årets bästa. Nu ska vi titta på startfälten.

Här har vi Queens, eller London om man så vill. Officiellt säger man väl numera egentligen London atp. Vilket väl funkar numera då det bara är Wimbledon som också spelas i staden sedan slutspelet flyttades till Turin. Vilken formligen värdelös idé det var för övrigt.

500-turnering det här alltså men fältet är väl egentligen svagare än vad fältet i Stuttgart förra veckan var. Nja, kanske fel. Jämförbart kan man nog snarare säga. Bredden här bättre i alla fall. Mannarino med plats 47 sista spelare in i startfältet. Det är rätt hårda bud det. Noterbart förresten att ett par spelare som hade kunnat gå in direkt i huvudturneringen valde att kvala här för att få fler matcher. Dimitrov och Paul. Inte så schysst mot de andra kvalarna och inget vidare bra system det där att man kan göra så. Inte osannolikt att de får mötas i andra omgången heller som synes.

Alcaraz med. Jag tror egentligen inte alls på honom den här grässäsongen. Ganska tunt underlag men jag såg nåt klipp där han tränade på gräs häromdagen och det såg ut precis som det gjorde förra säsongen. Väldigt dålig ute i hörnen där han inte vågade trycka ner fötterna ordentligt och även i grundslagen, det är som att han inte får ner fötterna riktigt och därmed inte får något fäste. Han kan så klart få till det där men som grässpelare är jag än så länge tveksam till Alcaraz. Sen håller han väl en viss nivå oavsett vilket med sin blotta närvaro men inga lätta matcher i den här turneringen. Jag tror han kan tänkas bli pressad redan från början.

Rune också med. Han har fortfarande inte vunnit en enda match på gräs. Inte alls säkert att han gör det här heller även om Cressys form väl är så dålig som det bara är möjligt. Rune känns faktiskt också rent spelstilsmässigt som en spelare som kanske inte passar så bra för gräs. Han har ju serven men i övrigt. Ganska stora svingar. Ganska klumpig. Lever en del på att kämpa. Det blir spännande att se men jag är inte övertygad om att han kommer vara en toppspelare just under grässäsongen.

Murray, som vunnit två raka challengers på gräs, ska man så klart hålla koll på. De Minaur lite sämre än han borde vara på gräs och rätt svag form. Borde passa Murray bra spelstilsmässigt också. Bra läge för Murray att få ta över en fin seedning där även om Fritz i en eventuell kvart väl inte är någon drömlottning sen precis. Bästa rankingen sen han la av för första gången för Murray den här veckan förresten. Det tog några år. Otroligt imponerande som han kämpat på.

Bredden i fältet är som sagt ruggigt bra. Och de absoluta topparna känns oklara på underlaget. Många med chans i London men ännu mer, här kommer det spelas bra matcher under veckan.

Här Halle. Skillnaden mellan London och Halle är väl framför allt banan. Banorna i London håller alltid enormt hög kvalité, ibland bättre än i Wimbledon skulle jag säga. I Halle läggs det en tillfällig skitbana som håller i typ en dag. Sen är underlaget mer eller mindre bedrövligt under resten av turneringen.

Halle har varit den starkare av de här två turneringarna på senare år efter att London innan dess var överlägsen i många år. Även i år tycker jag egentligen att den här håller lite högre nivå än London även om topparna i London är bättre rankingmässigt och även bredden. Här var Moutet sist in med plats 61.

Nu också ett par avhopp här. Felix kastade in handduken i helgen och idag också Kyrgios. Han är väl inte så smart kanske, Kyrgios. Att anmäla sig till alla turneringar som finns under grässäsongen med noll matchträning i ryggen, det var dumt det. Nu är det väl dock inte att han är sliten då han bara spelade en match i Stuttgart. Snarare att han antagligen känner sig för dålig för att spela även om han hänvisar till en knäskada. Ytterligare ett alternativ kan väl vara att han faktiskt försökt träna lite den senaste veckan och att hans kropp då inte riktigt höll för det.

Mikael Ymer på plats och hans match i första omgången är igång. Jag trodde på honom lite inför matchen och det ser bra ut. Han har 1-0 i set på Nakashima. Passar Ymer väldigt bra spelstilsmässigt. Annars är Nakashima lite bättre än honom, och kanske lite bättre på gräs också men spelstilar kan betyda mycket och kanske kan Ymer få med sig en matchvinst på det. I så fall Bautista eller Altmaier i andra runda. Vägen till kvarten är inte omöjlig ändå.

Annars så, ja, många toppspelare. Väldigt jämnt mellan dem. Det blir nog precis som i London. Många med chans och många bra matcher att vänta även i Halle.