Onsdagsblogg

Nu får vi ta oss an det som hänt under veckan så här långt tycker jag. Ett par dagar har spelats av Halle och Queens och ja, vi spånar lite kring det helt enkelt. Spåna, det är jag bra på.

Eller ska vi ta det som hänt med de svenska turneringarna först kanske?

Båstad, där är anmälningslistan nu klar. Det blir ett rätt bra fält i år. Rätt bra, inte spektakulärt, men hur lätt är det att få till något spektakulärt veckan efter Wimbledon liksom. Den som saknas är Mikael Ymer som förstås är den som hade kunnat göra fältet spektakulärt. Ymer väljer istället att spela Gastaad den veckan. Trots att han, otroligt nog, ännu en gång fick ett erbjudande om att få betalt att spela i Båstad men han tyckte det var för dåligt betalt. Vi behöver inte dra det ett varv till kring hur märklig den här människan är men det kommer väl ner till samma sak. Han ser alla människor i hela världen som antingen fiender eller potentiella fiender. När han då inte får det han vill ha på något sätt blir det till en fiende och han väljer att skita i det. Det är Magnus Norman som drar i trådarna i Båstad numera. Jag tycker han gör det fantastiskt bra att inte lockas till att skjuta till det som Mikael Ymer vill ha. Jag gissar att det egentligen inte handlar om pengar som spelar någon stor roll för arrangören men att det är en principsak. Att man inte kastar mycket pengar på en tennisspelare som är rätt värdelös.

I Stockholm Open är det tvärtom. Där är det Thomas Enqvist som håller i turneringen och där har man sedan något år tillbaka valt att ge Mikael Ymer det han vill ha, så där deltar Mikael Ymer. Kanske inte jätteförvånande. Man kan väl utan att överdriva säga att jag hellre hade satt Magnus Norman som ansvarig för mitt företag framför Thomas Enqvist så att Norman tar de sunda besluten, Enqvist de osunda, som sagt, inte förvånande. Stockholm Open finns förresten inte mer för den delen. Man heter numera BNP Paribas Nordic Open. Vad säger ni, ska vi gå och kolla lite på BNP Paribas Nordic Open i höst? Det där med att namnsponsra turneringar som redan har ett injobbat namn. Det blir liksom inget bra. Särskilt inte när man gör så här. Man skulle förstås ha behållit Stockholm Open och lagt till att företaget presenterar turneringen istället, så hade man sluppit hata företaget i fråga eftersom de tar bort det riktiga namnet. Stockholm Open presented by BNP Paribas. Så, varsågod, så borde ni gjort.

Men, nu ska vi titta på veckans turneringar. Vad heter de förresten? Heter de Halle och Queens? Absolut inte. De heter Terra Wortmann Open respektive Cinch Championships. Men det vet ingen. För det där är ingen smart typ av sponsring. Att kombinera det riktiga namnet med företagsnamnet däremot, det är smart. Smartare, i alla fall.

I Halle så rök Mikael Ymer i första omgången mot Nakashima. Jämn tresetare där det blev torsk. Faktiskt något han tappat lite grann till den här säsongen, Ymer. Tidigare har han haft en rackarns förmåga att få med sig de där jämna matcherna. Det får han inte just nu. Rätt kul egentligen. På tal om det här med Mikael Ymer och de svenska turneringarna. Den här veckan åker han ut från topp-100 på årsrankingen. Om han inte höjer sig kommer han troligen inte ens komma in i Stockholm Open av egen kraft. Då kommer arrangören betala en spelare som inte kommer in i turneringen för att ta ett wildcard. Det…blir lite pinsamt.

Igår möttes Zverev och Thiem och det var väl inte överdrivet upplyftande. Nu börjar det nästan kännas som att han gett upp, Thiem. Det finns liksom ingen tro på det som det ser ut. Han har visserligen aldrig varit så bra på gräs men han var ju inte överdrivet bra på grus heller. Lite extra deppigt kanske att det faktiskt går åt fel håll för honom. Han jobbade sig ju uppåt lite grann i slutet av förra säsongen och är rankad topp-100. Men de senaste veckorna har varit direkt bedrövliga och han toppade allt med att förlora mot Travaglia i en challenger förra veckan. Travaglia som de senaste åren fullständigt tappat allt och är numera inte rankad bland de 250 bästa. På sina senaste fyra challengers har Thiem bara tagit sig till kvarten en gång. Det är liksom inget bra. Han skulle behöva starta om på något sätt. Sluta spela matcher. Bara träna. Och inte börja spela match igen förrän slagen finns där för det gör de faktiskt inte nu.

De bra spelarna vidare i Halle. Medvedev, Tsitsipas, Rublev, Sinner, Hurkacz, Zverev. Kan bli fina matcher längre fram i veckan.

I Queens är också de bra spelarna vidare. Spelarna seedade 1-8 är alla vidare till andra rundan. Faktiskt rätt ovanligt.

Den matchen som sticker ut är väl där den oseedade spelaren inte vann. Murray var klar oddsfavorit mot De Minaur men var helt chanslös. Det var sjukt tydligt att han bara inte räckte till. Nu gjorde De Minaur en fin match men fortfarande, det var tydligt. Det var skillnad och när en spelare nära toppen spelar bra, då räcker nog inte Murray riktigt. Kanske lite sliten också Murray efter att ha vunnit två raka challengers senaste veckorna. Kan nog ha varit bra för honom det här med lite extra vila inför Wimbledon.

Från Queens ska det också noteras att Rune stod för en svag insats mot Cressy och Alcaraz stod för en bedrövlig insats mot Rinderknech. Verkligen helt bedrövlig och jag skulle säga redan nu att Alcaraz inte är att räkna med under grässäsongen. Han kommer inte hinna lära sig det i tid. Han kan säkert vinna ett gäng matcher på sin seedning och eventuella bra lottningar men som sagt, ett hot i Wimbledon, jag skulle säga bara nej på den punkten. Han är inte bra nog. Detsamma gäller Rune. De får vänta ett par år tror jag, snorungarna, så får de vuxna göra upp om det i Wimbledon även i år.

Idag matcher ur den andra omgången i både Halle och Queens. Fina matcher att vänta, men de riktigt fina matcherna kommer på fredag när kvartsfinalerna drar igång. Vi plockar upp de här två turneringarna då igen, på fredag, inför kvartarna.