Fredagsgenomgång

En gång varannan dag. Det kanske är lite lagom när det gäller 500-veckorna. De är inte som de största turneringarna där det är noll problem att dagligen hitta saker att spåna om. Men de är heller som 250-turneringarna där det ofta kan räcka med ett par inlägg per vecka max. Måndag, onsdag, fredag, och om finalerna känns spännande, söndag. Tycker det känns som ett vettigt upplägg under 500-veckor.

Vi börjar i Halle där vi ovan har lottningen inför kvartarna. Halle där för övrigt Federer var den här veckan. En av de turneringar han spelade flest gånger det här. Han skrev ganska tidigt någon slags livstidsavtal med turneringen och han vann den också 10 gånger. Hyllningen var väl däremot kanske inte mycket att hurra över. Han blir liksom lite för mycket proffs i såna där situationer, Federer så det blir inte så mycket av det. Såg en intervju med honom häromdagen också där han berättade att han hade svårt att hålla sig borta från att följa resultaten på matcherna. Visst ser man framför sig hur Federer sitter och livescorar samtidigt som han blir lite röd i ansiktet över att Rune vinner stora matcher, typ. Han borde faktiskt tycka att det är lite tråkigt att han inte fick uppleva den här lite svagare tiden efter att Nadal försvunnit och för Djokovic kanske blivit lite mer mänsklig. Förutom de första åren då han hann med väldigt mycket lyckades verkligen Federer pricka in en rätt tuff period inom tennisen, det får man säga. Ändå gick det trots allt ganska bra.

Bethard har som alltid slutsegrarodds uppe på den här turneringen och det är jämnt, precis som man kunde gissa inför veckan. Medvedev favorit på 3,10. Zverev tredjehandade på 4,33. Och däremellan Sinner på 3,75. Rublev sista spelare som ges en rejäl möjlighet, 6 gånger på honom.

Zverev är den av de där tre som imponerat och han är definitivt min vinnare här i Halle om jag behövde välja, framför allt på de där oddsen men också om jag fick välja fritt utan odds. Jag tycker han är favorit. Jag var tvungen att titta till Wimbledonoddsen också. Zverev har sex spelare framför sig där som enligt oddsen mer troliga vinnare. Han spelas till 26 gånger pengarna här på Bethard. Frågan är om han inte till och med är andrahandsfavorit. Då tänker jag inte på chansen att gå långt egentligen. Han kommer inte ha någon bra seedning och han känns inte stabil alls men om jag ser till någon som skulle kunna slå Djokovic på gräs utan att Djokovic sänker sig själv. Jag hittar egentligen inte så mycket, utan jag hamnar ganska snabbt på Zverev där. Att han kanske är den som har bäst möjlighet. Utan grästitel hittills förresten, Zverev men med bra siffror på underlaget. Jag tror att han bara skrapat på ytan vad gäller sin kapacitet som grässpelare. Det här borde vara hans egentligen bästa underlag och kommer nog kanske bli så i framtiden också. Den som lever får se.

Jarry förresten. Som Zverev möter idag. Vill jag också nämna. Det är svårt att prata honom utan att nämna dopingen. Få spelare har åkt fast för medveten rådoping på samma sätt som honom. Där kan man väl se det på olika sätt. Jag kan tänka att om du ändå ska göra det, gör det ordentligt. Samtidigt som man väl också lär fundera kring om man verkligen ska få en andra chans när man så uppenbart fuskat. Men nu är han tillbaka. Och han är definitivt bättre än någonsin. Jag har alltid varit lite svag för hans spel och är det fortfarande. De allra flesta tennisspelare saknar helt idé kring hur de ska lyckas med sitt spel. Det finns sällan någon linje. Jarry däremot, det är en linje hela vägen. Han satsar verkligen alltid med sin serve. Försöker alltid optimera den. Och när han sen måste spela om bollen försöker han undvika just det. Han jobbar alltid hårt för att inte fastna i längre dueller. Hittills har han i princip enbart plockat poäng på grus. Det kommer det bli ändring på kan jag säga. Jag tror han kommer kunna bli ännu bättre på de andra underlagen. Och då är han redan rankad 28:a i världen den här veckan. Knappast ung och lovande utan han är 27 år gammal redan, men han har blivit av med ett par år på avstängning och ja, håll koll där. Han kommer definitivt bli topp-20. Och han kan säkert pressa Zverev idag.

Som ni ser, inga dumma matcher i Halle idag. Det är bara att skvätta in de beska dropparna till soffbordet istället.

Nu ska vi ta Queens också innan vi blir alldeles för långrandiga.

Det har varit intressant i Queens också. Kanske lite lägre nivå än i Halle skulle jag säga men fortfarande bra.

Alcaraz gjorde en klart bättre match mot Lehecka än mot Rinderknech men han fick också stor hjälp av motståndet. Mot spelare som tar bort tid från honom kommer han kunna torska mot i princip vem som helst på gräs. Om han möter lite segare baslinjebollare, då kommer han nog kunna klara sig okej på underlaget. Dimitrov, det tror jag kan bli lite bökdigt för honom. Riktigt intressant match där idag.

Korda gjorde en intervju häromdagen där han sa att han såg sig som en av favoriterna i Wimbledon. Det sticker ju onekligen ut när någon som är rankad typ 30 i världen säger så men det man ska veta med Korda är att han om han varit skadefri definitivt varit topp-10 redan. Han har också ett spel som andas stor kapacitet på gräs. Så man ska nog allt ta honom på lite allvar. Rätt bra test mot Norrie idag. Norrie tillhör ju toppen av grässpelare numera får man säga.

De Minaur är nog den som imponerat mest på mig den här veckan i den här turneringen. Han borde vara riktigt vass på gräs men har tidigare inte helt fått till det. Nu verkar han ha hittat något. Det där sista lilla för att kunna utmana de allra bästa saknas nog på det här underlaget också men jag skulle säga att gräs ska vara hans bästa. Det kan nog bli så framöver också. Kul match för honom mot Mannarino idag. På tal om folk som är bra på gräs. Mannarino är nog den främsta grässpecialisten som tennisen har numera. Alltså skillnad som grässpelare jämfört med andra underlag. Det går liksom inte att ha ett spel bättre anpassat nästan, och han klarar också av att utnyttja det till fullo. Tänk om han hade haft en serve. Då hade vi snackat utmanare om Wimbledontiteln kan jag säga.

Grässäsongens överraskning hittills är utan minsta tvekan Musetti. Han är den spelare som borde vara kanske allra sämst på gräs jämfört med andra underlag. Motsatsen till Mannarino, typ. Så har det verkligen inte varit. Han har gjort det man ska göra på gräs. Fokuserat på det han har som passar för underlaget och sen sett till att vara extremt noggrann. Så har han en otrolig form ovanpå det också. Sen så, hans motståndare har spelat ganska dumt mot honom och varit väl stressade. Han kommer kunna åka dit mot svagare motståndare som spelar på andra sätt men fortfarande, succé hittills de här veckorna för Musetti. Rune, som inte imponerat, heller ingen omöjlighet skulle jag säga.

Oddsen här i Queens då?

Bethard har Alcaraz som klar favorit till 2,50. Aldrig säger jag.

De Minaur andrahandare till 5,50. Det spelar man inte heller.

Korda till 10 gånger pengarna däremot, det är vad jag hade plockat.

Samtliga spelare med rimlig chans att vinna. Det är inte vanligt inför kvartarna i en stor turnering, det kan jag säga.