Inför dagens finaler

Då ska vi sy ihop veckans turneringar. Det är finaldags och vi kan väl prata lite kort om matcherna.

Halle

14:00 Rublev-Bublik 1,71-2,24 Bethard

Inte den förväntade finalen kanske. Många kändes före dessa två inför veckan. Men fältet var jämnt, många hade chansen, och de här två har lyckats. Fullt logiskt också med dessa två egentligen på olika sätt.

Rublev, ni vet det nog. 500-turneringar och Rublev. Det går sällan dåligt. Dessutom skulle jag säga att Rublev underskattas som grässpelare. Inför veckan hade han 65% vunna matcher på alla underlag men en procentsats på gräs väger klart tyngre än på de andra underlagen då det inte finns några små turneringar med svaga startfält på gräs. Efter den här veckan kommer Rublev vara uppe på 70% vunna matcher på gräs och jag tycker att det här ska vara hans bästa underlag om man ser till spelstil.

Bublik, vi pratade om det i början av året. Han har börjat ta tennis på större allvar. Det gav inte effekt direkt. Det har tagit tid för honom att anpassa sig till att bruka allvar. Men nu får han till det och ingen skräll att det sker på gräs. Är det på något underlag han verkligen ska kunna hävda sig så är det på det här underlaget.

Ryska mästerskapen det här. Inte supercharmigt i dessa dagar kanske. Bublik är en av de där spelarna som är inköpt av Kazakstan för att representera dem men han är i högsta grad ryss.

Här tror jag Rublev vinner och rätt vettigt odds på det också här på Bethard skulle jag säga. 3-0 i inbördes möten kanske inte betyder jättemycket. De har inte mötts på gräs förut och Bublik är ändå ett lite större hot när han kämpar jämfört med när han tidigare inte kämpade.

Däremot så brukar det alltid vara väldigt tufft för Bublik när han möter en motståndare som han känner väl och har respekt för. Då blir han väldigt liten och känner nästan att det blir lite pinsamt på något sätt. Han gör sällan sina bästa matcher mot sina kompisar.

Mest av allt dock. Rublev är förstås mycket bättre och jag tror det blir problem för Bublik att riktigt få vara med i duellerna här. Det kan nog räcka med någon enstaka kanon från Rublevs sida för att Bublik ska bli ordentligt uppsnurrad ute i hörnen.

Vi får se om jag har rätt. En fin match i alla fall, det tycker jag.

Queens

14:30 Alcaraz-De Minaur 1,30-3,83 Bethard

Härlig schemaläggning det här. Det är som att det var olika organisationer som arrangerade turneringarna men det är det ju inte. Det är atp och atp men man klarar alltså inte ens av att styra det hela tillräckligt för att finalerna åtminstone ska spelas på olika tider. Helt otroligt verkligen. Gäller för övrigt alla turneringar det där. Alla tennisturneringar spelas på exakt samma tider, något jag tycker är helt idiotiskt. I mitt senaste inlägg här på bloggen skrev jag om att jag nog har en liten bild av hur man skulle kunna göra det för att få till fler proffsturneringar på svensk mark. En av idéerna är att helt enkelt prata med spelbolagen och fråga vad de är beredda att erbjuda för att man ska spela matcherna på tider som passar dem som bäst. Det är alltid tennistorka fram till klockan 11 på dagarna. Att köra en challenger med matcher mellan 07 och 11, det kan jag ju säga skulle göra den turneringen mer intressant i alla fall. Under vissa veckor skulle säkert också en kvällsturnering vara intressant i händelse av att det inte spelas någon annan lite större turnering någon annanstans i världen på den tiden. Nu är ingen driftig nog att ens nosa på en sån idé, men det borde man erbjuda. Det samt att få med en större hotellkedja på tåget samt några tennisklubbar med lite driv i, såna finns det. Det lär inte hända eftersom ingen har kapacitet att klara av det men möjligt skulle det definitivt vara. Och jag vet ju för övrigt vilka två spelbolag man skulle fråga, men det är en helt annan femma.

Nu ska vi prata om den här finalen.

Alcaraz har tagit stora kliv framåt under veckan och igår mot Korda var det riktigt, riktigt bra. Han lurade oss kanske lite med att se så usel ut mot Rinderknech i första omgången. I de senaste två matcherna har han rört sig på ett helt annat sätt och varit mycket mer noggrann. De Minaur har äntligen riktigt fått till det på gräs den här veckan. Det borde han fått för längesen. Men tufft idag tror jag. De Minaur är känslig för att möta motståndare med alltför stark offensiv och jag tror det här blir lite övermäktigt. Att försvara sig mot Alcaraz på ett jättesnabbt underlag, det hinner nog inte ens De Minaur med.