Inför första Wimbledondagen

Nu ni, gott folk. Nu är dagen här. Vi är fortfarande exakt halvvägs i Grand Slam-säsongen 2023. Om några timmar är vi förbi halvvägs och Wimbledon är igång. Det kan bli maffigt det här.

Återbud från Kyrgios kom igår. Jag tror ju nästan aldrig på något som någon säger utan att något annat ligger bakom. I det här fallet så, när man såg Kyrgios planering inför grässäsongen kunde man ju säga direkt att det aldrig skulle gå. Nu hann det dock knappt börja innan han klappade ihop. Han har säkert lite skadekänningar på alla möjliga ställen. Han har väl hänvisat till lite olika skador de senaste veckorna vilket stärker den bilden. Men jag tror kanske ännu mer att det den här gången handlar om att han helt enkelt inte lyckades hitta någon vettig nivå. Annars har han ju normalt kunnat hitta något ganska snabbt efter att han kommit tillbaka men den här gången tror jag han kände att det inte riktigt fungerade och är man någon som Kyrgios vill man då hellre skita i att spela än att spela och vara dålig. Så för turneringens del spelade det nog inte så stor roll. Jag tror inte att han den här gången hade varit något hot i alla fall.

I Wimbledon är det ordning och reda. Turneringen startar på måndagen och första omgången spelas över två dagar. Förut spelades turneringen faktiskt över 13 dagar att jämföra med 15 för Franska öppna exempelvis som ju startar söndagen innan de två ordinarie veckorna. 13 för att man historiskt alltid vilat i Wimbledon på söndagen, precis mitt i turneringen. Detta för att gräset skulle få återhämta sig. Det behövs inte längre. De tas ganska väl omhand de här gräsbanorna så de behöver helt enkelt ingen vila under turneringens gång. Sen så, de må vara hur bra som helst. Men jag undrar fortfarande. Vad händer om den som ska måla centercourten plötsligt får en tvångstanke och börjar kladda lite överallt på natten inför en dags spel? Går säkert att tvätta bort, men blir det tillräckligt bra? Eller kanske ännu mer. Nu är ju de här banorna stenhårda, men det är fortfarande packad jord och gräs. Om vi fortsätter på tvångstankespåret. Om någon skulle få för sig att gräva upp en kvadratmeter lite innanför baslinjen under turneringens gång. Skulle man kunna återställa det på uppstuds då? Tveksamt. Någon gång kommer det ju hända. Tur kanske att engelska lagar inte är lika tossiga som våra svenska. I England åker man väl på vatten och bröd i några år om man beträder en idrottsarena. Vi hade ju en incident i Sverige igår. Jag tvivlar på att de ens får något straff att tala om. Hade de verkat i England är jag ju rätt säker på att de varit lockade att sabotera gräset i Wimbledon på något sätt. Även om de då inte hade gjort det så klart eftersom man där har straff för sådan form av idioti.

Vi har inte tid med den där typen av spånande. 32 matcher ska spelas idag. Vi tar godbitarna. Vill ni se alla matcher som spelas idag så rekommenderar jag oddslistan här hos Bethard där de finns prydligt uppspaltade med preliminära tider och självklart också. Riktigt vassa odds på matcherna. Här fokuserar jag istället på det som jag ser som dagens godbitar, i alla fall på förhand.

Klockan 12, massor av matcher. Massor av matcher hela dagen för den delen. Rublev mot Purcell en av matcherna med start klockan 12 som jag kommer ha lite koll på. Purcell har en helt otrolig säsong på challengertouren bakom sig. Mycket fin erfarenhet av spel på gräs och han är också duktig på det. Rublev är en av utmanarna i den här turneringen. Purcell är en medelmåtta. Men för att vara en toppspelare i första omgången är det ändå en någorlunda rejäl match. Vill man se jämna matcher väljer man någon av Nakashima-Thomspon eller Karatsev-Van Assche. Den första den lite bättre av dem kanske.

13:30, eller ja, det blir väl 14 oftast, men jag skriver ut tiderna då matcherna tidigast kan starta. Två stora spelare som på olika sätt är på dekis. Isner som är en skugga av sig själv numera möter Munar. Är det någonstans man ska hålla koll på Isner så är det väl ändå i Wimbledon. Felix är kanske inte på dekis men han har tappat allt om än troligen tillfälligt. Mmoh möter han. Mmoh som häromdagen hade lite problem med Dragos Madaras. Klivet till att spela mot Felix är då ändå stort. Gasquet-Moutet spelas också den här tiden om man vill ha en jämn och troligen också sevärd match. Där kommer det trollas kan jag säga. Och undrar hur Moutet, som inte respekterar någon, behandlar sin gamla hjälte till landsman. Kan vara intressant att se.

14:30. En match. Alltid. Den regerande mästaren kliver in. Djokovic möter Cachin. Kanske inte längre en av fältets sämsta spelare i såna här turneringar, Cachin, men en väldigt enkel uppgift för Djokovic i alla fall.

15:30 har vi Bublik mot McDonald. McDonald borde verkligen vunnit titeln i Eastbourne men han strulade bort semin mot Cerundolo fullständigt. Bublik vann i Halle. Så två rätt bra grässpelare. En av dagens bättre matcher skulle jag säga. Den här tiden också Kecmanovic-Schwartzman. Aldrig varit någon höjdare på gräs, Svarre men nu när han blivit oduglig på alla andra underlag, varför skulle han då inte kunna bli en vettig grässpelare, precis som han borde vara? Svajig form på Kecmanovic även om han normalt är en jättebra grässpelare. Kan vara en match att hålla koll på. Skulle kunna bli riktigt bra spel. 15:30 spelar också Mikael Ymer mot Molcan. Återigen. Tidigast 15:30. Troligen klart senare. Molcan borde som den extrema grusspelare han är vara värdelös på gräs men han gjorde faktiskt en riktigt bra grässäsong förra året. Förklaringen kanske så enkel som att han har en jäkla bollkänsla. Har man det, då har man alltid en bra start på gräs. Ymer är bättre rankad och kommer in med en bra turnering i ryggen. Han ska vara favorit men mja, kanske lite mer öppet än folk tror skulle jag säga.

Klockan 17 har vi Fritz mot en mycket formstark Hanfmann. En formsvag Fritz ska sägas mot en formstark Hanfmann. Jag har sett att många flaggat för skräll här men jag tror inte det. Jag tror att Fritz kommer klara att skärpa till sig. Han är i grunden jättebra på gräs och att han skulle tillåta sig att floppa ut sig här. Jag tror inte på det. Men självklart, en av dagens bästa och kanske mest intressanta matcher.

Det var väl egentligen det. Sinner spelar dagens allra sista match men motståndet är ett ickemotstånd i form av lillebror Cerundolo som nog inte riktigt har storebrors fallenhet för spel på det här underlaget. Inte riktigt storebrors kunskaper heller för den delen.

Nu kör vi! Första dagen av Wimbledon. Mycket nöje.