Wimbledon – tisdag

Vi är igång. Och jodå. Spelas det 32 matcher på en dag, nu blev det kanske inte 32 färdigspelade igår men en jävla massa matcher blev det i alla fall. Då händer det en del. Jag kommer inte skriva något om allt här. Men jag försöker i alla fall få med det som jag såg och som var mest intressant.

Inga spektakulära grejer gällande de bästa spelarna. Eller ja, kan bli. Jag trodde inte att Hanfmann riktigt skulle kunna mäta sig med Fritz men jodå, det kunde han. 3-2 för Fritz i skilje med Hanfmann vid serven när de startar om senare i eftermiddag. Klart det är fördel Fritz men det blir en så pass kort match idag att det blir rejält chansartat. Rätt viktig match det där för Mikael Ymer slog ju Molcan. Det fanns att par alternativ gällande Molcan inför matchen. Antingen skulle han vara rätt bra, trots att han inte spelat någon uppvärmningsmatch men att han ändå kanske var genomtränad och redo för underlaget. Eller som det var, att han faktiskt bara sket i grässäsongen i år. Han kämpade, men det såg inte ut som att han gjort sig redo riktigt. Riktigt bra ändå av Ymer tycker jag. Intressant att se hur han tagit sig an underlaget och hans forehand som normalt är rätt värdelös lyckas han på det här underlaget få ganska effektiv. Den är så pass flack att den på just gräs inte behöver så mycket fart för att bli bra utan han kan liksom fösa in bollen och det blir ganska bra. Men som sagt, Molcan hade inte mycket att kasta emot honom. Ymer möter ju vinnaren av Fritz och Hanfmann. Nu tror jag att Hanfmann kanske passar honom lite dåligt spelstilsmässigt och Hanfmann är i superform. Så det blir en tuff motståndare för Ymer oavsett. Men vem av dem det än blir så kommer den spelaren kanske vara lite tagen av en tvådagarsholmgång. Det är fördel för Ymer.

Felix, han har glömt hur man spelar tennis. Rätt ovanligt det där att någon bara tappar förmågan att spela men han har faktiskt gjort det. Sen känns det som att han har lite otur. Att det kom en grussäsong när han var som mest nere i skiten. Grus är inte så förlåtande om det har jätteproblem med tajmingen och säkerheten. När det nu blev Wimbledon lyckades han pricka in en dag då det var superblåsigt och hans forehand bara havererade. Han kunde missa vissa slag med flera meter. Han är lite robot, Felix och det är ju det som gör att det kan bli så här. När det kommer grus i maskinen blir det okontrollerbart dåligt men ändå, det är anmärkningsvärt. Han förlorade igår mot en spelare som servar och sen bara står och föser över bollarna. Jämför man det med hur bra Felix var när han var som bäst förra säsongen. Det är liksom inte samma människa.

Några besvikelser i övrigt. Isner, det låg ju lite på lut att han inte var redo för att prestera här utan att det var en chansning. Frågan är väl hur mycket tennisspelare han är nu för tiden. Det är nog rätt orealistiskt att han ska lyckas ta sig tillbaka till nån slags hög nivå. Munar slog honom. Han var inget bra i spelet kan jag säga, Isner. Ett par gånger under matchen hann bollen studsa två gånger innan han fick till det, trots att han liksom stod typ där bollen skulle komma. Vind, absolut, men han var klumpig på en nivå som gör det i princip omöjligt att spela tennis. Kecmanovic fick dyngtorsk av Schwartzman. Han är ur form helt enkelt, Kecmanovic. Dålig tajming för honom. Annars är han ju bra på gräs.

Annars så såg jag en hel del av de på förhand jämna matcherna. Karatsev-Van Assche, Marterer-Gojo, Thomspon-Nakashima och några till men jag har liksom inte så mycket att säga om dem som någon bryr sig om. Och jag ska inte sitta och rabbla resultat. Vi går på dagens matcher istället.

Som alltid. Jag skriver ut den tidigaste tiden då matcherna kan starta men ju längre dagen går desto mer kan det skilja. Kort sagt, väldigt få matcher börjar de här tiderna. Men de kan börja de här tiderna.

Klockan 12 har vi Berrettini mot Sonego. De möttes ju i Stuttgart, första gräsveckan. Berrettini fick knappt gem. Sen har han gjort rätt och tränat istället för att spela turneringar och vi får väl se om han hittat något. Men jobbig lottning för honom. Sonego är riktigt bra på gräs och en av de bättre oseedade spelarna. Så Sonego klar favorit där, men kom ihåg att Berrettini de två senaste åren troligen varit den näst bästa grässpelaren i världen. Om han mot förmodan skulle hitta sitt spel. Då är han en superspelare på detta underlag. Rune spelar också klockan 12 men motståndet är obefintligt. Loffhagen, en relativt ung britt som inte ens är nära att hålla på challengertouren. Som de flesta britter kan han visserligen gräs och han pressade en så pass bra spelare som Van Assche i Eastbourne förra veckan men mot Rune räcker det förstås inte. Tsistipas-Thiem också klockan 12. Jag ser att den listats som en av toppmatcherna i första omgången men så länge Thiem inte kan spela är hans matcher förstås ointressanta. Tsitsipas har floppat grässäsongen hittills men det finns ju liksom gränser. Han kommer absolut inte ha problem med Thiem.

14 kliver Alcaraz in. Motståndare är pensionären Chardy. Eller ja, han har väl inte pensionerat sig men jag tror han kommer göra det när hans turneringar med skyddad ranking är borta. Att han skulle hota världsettan. Det blir ju lite orealistiskt liksom.

Klockan 16 spelar Murray. Det är ont om jämna matcher med någorlunda bra spelare idag för övrigt. Murray möter sin landsman Peniston och ja, hur beskriver man det. Det blir ju lite som att, ja nu försöker jag hitta en svensk idrottshjälte men vi har ju inga såna nu för tiden. Vi säger så här då. Murray, han är definitivt en av de största idrottsmännen i Storbritannien de senaste 20 åren. Peniston, han är den där lokala spelaren från tennishallen som råkat överprestera och bli lite bättre än de andra lokala tennisspelarna. Han är ju jättebra på gräs Peniston och har hotat bra spelare men dels är han för mycket sämre än Murray och dels så kommer det här bli alldeles för stort för honom. Det skulle nästan vara respektlöst om han försökte besegra Murray i Wimbledon. Så nej, håller höftkulan och lårbenet ihop så vinner Murray mer eller mindre enkelt.

Davidovich-Fils, en sällsynt ganska bra match. Start tidigast 17. Där kan det bli riktigt bra spel. Ingen av dem har något med turneringen i stort att göra men som sagt, kan ju vara kul med någon jämn match också och inte bara en massa toppspelare som visar upp sig.

Medvedev spelar klockan 19 mot hemmaspelaren Fery som…ja, han finns inte. Man förstår ju att arrangören vill ge sina wildcards till hemmaspelare men kanske att det blir lite för många. Några av dem kanske skulle mått bra av att få ett wildcard till och förlora i första omgången av kvalet istället.

Inte den bästa speldagen på papperet kanske men snälla nån. Det är Wimbledon. Det är aldrig dåligt.