Wimbledon – onsdag

Vi har ju glömt väderprognoserna. Det är väl egentligen det allra viktigaste när det kommer till införtexterna kring Wimbledon. Igår till exempel. Då skulle man ju kanske noterat att det knappt kommer spelas något istället för att tjata om alla matcher. Som inte skulle spelas.

Det blev inte så mycket. Inte helt händelselöst i de matcherna som hann börja på banorna utan tak ändå, även om det bara hanns med ett drygt set.

Rune hann visa att gräs nog ändå inte riktigt är hans grej ännu. Ett jämnt set med tiebreak mot Loffhagen. Det kan vara dumt att döma ut någon för tidigt, det räcker med att titta på Alcaraz som gjorde en bedrövlig första match i Queens men som sen vann turneringen och nu kan vinna Wimbledon. Rune var i semi i Queens. Imponerade inte särskilt där dock. Imponerade inte alls igår. Allt är relativt. Han kan slå alla spelare som är sämre än honom. Han kanske kan hota någon som är bättre. Man ska nog nöja sig med att notera att underlaget nog inte är till hans fördel i alla fall.

Tsitsipas, där är det nära botten kan jag säga. Förlust i första set och helt jämnt i andra mot Thiem. Det såg verkligen ut som spelare på samma nivå och spelar man som toppspelare en sån match mot Thiem, då är det inget bra nu för tiden. Jag kan verkligen inte förstå att Tsitsipas har såna problem på gräs som han har. Det finns ingen logik i det.

Berrettini pressade Sonego hela vägen i det set de hann spela men Sonego var lite för klart bättre när bollen var i spel för att det till slut skulle funka för Berrettini. Ett bra steg på ett steg för Berrettini att han kan pressa en så pass bra spelare men man ska väl säga också att han ärligt talat mest servade. När bollen är i spel är han ruskigt osäker fortfarande.

Shapovalov är i underläge mot Albot. Man undrar ändå vad som hände med Shapovalov. Han hade samma ranking som han har nu för sju år sen när han var 17 år gammal. Det går knappt att ta in hur man kan misslyckas på det sättet.

Det var det som hände på banorna utan tak.

Med tak så vann Norrie mot Machac, utan att imponera skulle jag säga även om man också ska vända på det och säga att Machac gjorde det förhållandevis bra.

Halys lyckades till slut avsluta Evans, kanske lite turligt. De började med 2-0 i set till Halys igår. Evans var bättre hela vägen igår egemtligen men Halys lyckades avgöra i slutet av fjärde.

Och så fick Peniston sig en rejäl åktur av Murray. Det är ingen bra idé att försöka dutta ut Murray på centercourten i Wimbledon. Jag skulle säga att det är en världsfenomenalt usel idé. Men man rår väl inte för sin spelstil kanske. Peniston är en duttare och jag vet inte vad annat han skulle göra. Men man kan notera det. När han kom ut från centercourten måste det känts lite som att han blivit torktumlad. Han kunde verkligen inte göra någonting överhuvudtaget.

Det viktigaste igår dock. Roger var på plats. Han lever verkligen livet dessa dagar, det får man säga. Häromdagen på scenen under en Coldplay-konsert där också också deltog lite i musicerandet. Det förvånar mig faktiskt lite hur kul Federer verkar ha sen han slutade. Han verkar liksom skita i det mesta och bara kör istället för att vara försiktig, sitta hemma och uggla och så vidare som väl många andra gör när de slutat. Coldplay häromdagen alltså. Igår tittade han till sin lilla salong i form av Wimbledons centercourt och frågan är väl om det finns någon idrottsman som i större utsträckning är chef över en arena på samma sätt som Federer är över den här centercourten. Det spelar liksom ingen roll om Djokovic så skulle vinna Wimbledon hundra gånger. Han kanske då kan få lite fribiljetter i framtiden om han ska komma och kolla. När Federer kommer, då går alla andra in först. Federer kommer in sist, tar emot hyllningarna, kladdar kanske lite på den blivande drottningen som igår, och sen när han sätter sig ner, då kan nissarna nere på banan börja spela. Jag har genom åren ofta, kanske för ofta, eller inte tillräckligt ofta, det får man avgöra själv. Pratat om Federer aura, det där som inte går att förklara. Hur allt bara stannar upp lite grann när han kommer in någonstans. Det som slog mig igår är hur det kan vara så där, men hur det kan vara så utan att det finns ens ett uns av en känsla av dryghet kring det. Jag menar, snälla nån. Igår, det var ju egentligen överdrivet. Han skulle bara titta på matcherna. Men han tog ju över fullständigt. Alcaraz och Murray spelade på centercourten igår men hur många brydde sig om det. Det var som att det mesta handlade om huruvida Federer var kvar eller inte. Stjärnstatus, kallas det väl kanske. Han har en del av det.

Idag då?

Ja, vädret kan vi väl dra i alla fall. Det ser nu riktigt bra ut. Det kommer vara bra idag och det kommer vara bra i en vecka framåt så de kommer kunna ta ikapp det där utan större problem men lite förskjutet blir det givetvis. Det blir exempelvis svårt för Mikael Ymer att spela sin match i andra omgången idag i och med att hans motståndare ännu inte är klar.

Hur blir det idag då? Ja, det är ett ambitiöst spelprogram, men det ska kunna gå faktiskt. Det finns ju en del banor tillgängliga.

Matcherna i den första omgången, de har jag ju redan försnackat de senaste dagarna. De ska alla spelas klart idag. Sen ska den andra omgången också dra igång ikväll. De första matcherna spelas tidigast 17 där. Sen kan man väl tro att de ämnar slutföra andra omgången imorgon och då är man tillbaka igen. Så det är liksom inga större problem att bli av med en speldag som igår. Det blir bara lite fler matcher kommande dagar samt att vissa spelare får spela två dagar i rad. Det klarar de.

Djokovic och Sinner är toppspelarna som ikväll är först ut i andra rundan, tidigast 17 som sagt. Djokovic möter Thompson, Sinner möter Schwartzman. Faktiskt fel att säga att motståndet är obefintligt. Thompson är en extrem grässpelare som var i final i en atp-turnering för bara en vecka sen. Schwartzman en tidigare toppspelare som bekant och han slog också Kecmanovic i omgång ett. Det är skillnad mellan bra spelare och toppspelare dock. Det ska till något alldeles extra för att någon av matcherna ens ska bli halvt jämn.

Vi får se hur speldagen blir. Det enda vi kan vara rätt säkra på är att det kommer spelas en helt otrolig mängd matcher i Wimbledon idag och det är ju inte så tokigt det.