Wimbledon – fredag

Något av det svårare är ofta att på förhand klura ut vilka som ska bli de sevärda matcherna. Eller ja, det är väl inte alltid så svårt att gissa dem på förhand, det är bara sällan så att det blir så som det borde bli.

Igår blev det väl snudd på hundraprocentigt som det borde.

Att se Murray spela på centercourten i Wimbledon. Det tillhör det bättre, så mycket kan man väl säga. Ingen av de tre största har någonsin spelat en stor turnering på hemmaplan. Kommer aldrig göra det heller. Efter dem kommer Murray och eftersom vi aldrig kommer få veta hur det hade sett ut om Nadal spelat en Grand Slam-final hemma i Madrid eller Barcelona. Det kanske helt enkelt är det bästa. När han nu kan spela igen också. När man börjar bli lite gammal som många av oss. Då gillar man att få tillbaka känslorna som man hade tillbaka i tiden och när Murray igår spelade. Då fick jag tillbaka en sån. När tiebreaket i första set rann ifrån honom kände jag, och tänkte. Att det spelar ju ingen roll det här. Om nu Tsitsipas vann första set. Han skulle också vinna sitt andra set. Och sitt tredje set. Det spelade liksom ingen roll att han var nästan lika bra som Murray. Det finns något magiskt i att spela på hemmaplan ibland. När man dessutom lägger till att man är en speciell typ av spelare som Murray där man bara nöter, och nöter, och nöter. Då kan man få den där känslan. Tsitsipas kommer liksom aldrig kunna vinna både sitt andra och sitt tredje set. Det faller på sin egen orimlighet. Han kommer förr eller senare snubbla lite. Något han till slut också gjorde i början av det tredje setet. Sen, efter det, när man kunde tro att Murray tagit över matchen på allvar, skulle jag säga att han var illa ute för i princip enda gången. Om han blivit tillbakabruten i tredje där Tsitsipas hade några chanser. Då tror jag risken hade varit att Murray tappat den där känslan av att det bara var att nöta på och vänta tills det skulle ramla över till honom själv. Sen blev det lite dramatiskt i slutet. Murray snubblade vid setboll i tredje. Det hände nog inget egentligen. Det var nog mest ett sånt där gubbskrik, ni vet. När man gör någonting där det går lite fel och man då blir helt övertygad om att minst ett ben i kroppen ska gå av. Men oftast så klarar det sig ju, på något märkligt sätt. Murray ruskade lite på sig, tog tillvara på sin nästa setboll, och gick sen bort och skällde på domaren i förebyggande syfte eftersom han och alla andra fattade att matchen skulle avbrytas beroende på att man ju inte får spela sent i Wimbledon. En regel jag hade hatat överallt annars men i just Wimbledon skall ingenting ändras. Det ska vara som det alltid varit. Bara en sån sak som att spelarna tar in färgade väskor på banan. Det ser förjävligt ut.

Inget bra för Murray att matchen bröts igår tror jag. Han var varmkörd. Nu kommer han ligga och kallna till under natten och idag är fortsättningen plötsligt en klar risk för honom skulle jag säga. Även om han skulle klara det är det dåligt för framtiden i turneringen. Han skulle behöva sin vila. Det positiva är dock att han om han vinner får en liten återhämtning i nästa omgång där han i så fall möter Djere. Förmodat tuffare i matchen efter det då det i så fall blir Norrie. I kvarten kanske Medvedev och sen är han på Djokovic halva. Total skitlottning. Ändå är Murray just nu femtehandsfavorit på att vinna turneringen enligt oddsen. För det ska man säga. Han är givetvis inte som i fornstora dar fysiskt men det suns faktiskt förhållandevis lite här på gräset. Kombinationen av hans fullkomligt hundraprocentiga förmåga att välja rätt slag och att det inte finns någon som är bättre på att optimera gräset rörelsemässigt. Han kommer nog röra sig rätt bra på gräs även om han skulle hamna i permobil en vacker dag, Murray. Han vet hur man gör.

En annan match som jag puffade för igår var Ruud-Broady och det blev ju en fin match. Som Ruud, ändå överraskande, till slut förlorade. Seedad fyra här i Wimbledon Ruud. Han var nog någonstans mitt i startfältet vad gäller nivå. Men därmed ändå lite överraskande att han förlorade mot Broady som definitivt är på den sista tredjedelen av spelarna i lottningen. Det är förstås svårt när man är så overkligt olämpad för ett underlag. Det är tufft för Ruud med grästennis.

Så hade vi vår svenska superhjälte Mikael Ymer i elden igår också. Och det blev vinst. Visst trodde man på chans på förhand med tanke på hur Fritz totalt tappat formen senaste tiden men det kändes förstås ändå inte sannolikt på förhand. Inte heller sannolikt vid 2-0 i set för Fritz men det ska sägas där är att det då ändå inte kändes särskilt tryggt rent spelmässigt för Fritz del. Det var inte övertygande överhuvudtaget utan det gick kanske lite väl enkelt för honom. Sen började vändningen och jag tycker egentligen det ganska tidigt kändes som att det skulle kunna gå vägen för Ymer. Han fick tidigt full kontroll på Fritz serve och sen, Fritz sätt att spela. Jag förstår faktiskt inte hur man kan vara så där dum. Han är ingen smart spelare, men igår var det nog världsrekord. Som han hela tiden stod och halvchansade helt utan att han på något sätt fick ut något av det. Total idioti. Sen blev han ju trött märkligt tidigt också, Fritz, det hjälpte honom inte heller. Ska en spelare som Ymer slå en topp-10-spelare så krävs det hjälp av motståndaren men det krävs också att Ymer själv gör en perfekt match och det gjorde han väl igår i stort sett. Jag tycker också det mer och mer känns som att gräs verkligen passar honom. Hans normalt svaga serve duger plötsligt på det här underlaget men ännu mer. Hans fösning till forehand, som ju normalt sett ofta serverar fina lägen för motstånden blir på gräs istället lite halvbökig att hantera.

Helt otrolig chans nu för Ymer. Det var Fritz som var den enda bra spelaren på hans del och den enda i övrigt som var hyfsad var Hanfmann och de möttes ju redan i första omgången. Den andra seedade spelaren var Nishioka som väl inte är perfekt anpassad för gräs kanske. Så nu blir det Galan idag och sen finns det faktiskt en intressant grej till med lottningen. Ymers åttondel går mot den extremt svaga åttondelen där Ruud var högst seedad och Coric näst högst seedad. Någon av Pella, Safiullin, Shapovalov och Broady kommer gå till kvarten där och det är väl bara Shapovalov av dem som skulle vara favorit mot Ymer trots att han ju är totalt ur form. Så egentligen kan man väl säga att Ymer är en skada på Sinner, som är den som kommer vänta i åttondel, från att ha någon slags megamöjlighet att gå till semi i Wimbledon. Och Sinner, han har ju blivit skadad förut så att säga.

Det om gårdagen. Nu tittar vi mot dagens matcher.

Inga höjdarmatcher med start klockan 12 faktiskt. Rune möter Carballes Baena och så har vi O’Connell mot Vesely. Man behöver inte bänka sig redan klockan 12 om man inte känner för det.

Tidigast 13:30 blir det bättre med Berrettini mot De Minaur som jag tror kan bli jättebra. Berrettini hade lite flyt att matchen mot Sonego blev utdragen för dag ett var han faktiskt rätt chanslös där. Nu ännu tuffare mot De Minaur och jag tror att Berrettini kommer vara alldeles för mycket sämre i spelet. Men självklart, Berrettinis kapacitet på gräs är odiskutabel. Kan han gå framåt med matchen mot Sonego i benen? Inte omöjligt. Så värd att titta på den här, tveklöst. Musetti-Hurkacz också den här tiden. Musetti som överraskat rätt ordentligt med att vara rätt bra på gräs. Hurkacz som har fina framgångar på gräs men som kanske fortfarande inte är så bra som han egentligen borde vara på underlaget. Vi får se om Musetti kan trassla till spelet tillräckligt för att det ska bli problem för Hurkacz.

Mellan 14 och 15 spelar Sinner, Zverev och Alcaraz. Helt obefintligt motstånd för alla tre. Så inte så spännande kring de allra bästa spelarna idag.

Mikael Ymer spelar någon gång efter klockan 15. Galan, en rätt dålig spelare som normalt inte ens håller atp-nivå. Rätt duktig på att prestera i stora turneringar dock, Galan. Egentligen är han grusspelare men han spelar inte som en grusspelare utan hans serve är hans enda vapen. Så inte ologiskt att han är vettig på gräs. Nishioka och Otte som han slagit hittills så ganska skaplig lottning får man kanske säga. Jag tycker inte att det ska behöva vara några större problem för Ymer. Galan är lite sämre än Fritz när bollen är i spel och servar klart sämre. Klarade Ymer att hantera Fritz, då ska han klara Galan. Det enda jag kan tänka är väl att Ymer läste sönder Fritz serve totalt. Klarar han inte av att göra detsamma med Galans serve kan det bli en annan typ av match där det blir större press på hans egna servegem men över fem set. Ymer bara ska vinna matchen.

Framåt kvällskvisten ska Murray-Tsitsipas avslutas och sen kommer också Djokovic-Wawrinka som sista kvällsmatch. Men att Wawrinka skulle ha någon som helst chans där, helt orealistiskt.