Wimbledon – söndag

Idag är det vilodag i Wimbledon. Gräset ska få växa till sig, folk ska gå i kyrkan, och så vidare.

Ha! Jag bara skojade. Det där är ju i högsta grad borttaget, att man ska vila den första söndagen. Nu ångar man på istället och det ska spelas fyra åttondelsfinaler idag. Kanske faktiskt en aningen sömnig dag, i alla fall i jämförelse med de senaste dagarna men det där vet man aldrig. Det blir långt ifrån alltid som man tänkt sig och dessutom, stora matcher. Jättestora matcher. Och det har vi sett, särskilt igår kanske. Wimbledon är turneringen där en av världens bästa spelare kan möta en medelmåtta och det blir ändå en riktigt, riktigt tuff match.

Ni som säger att någon annan än Wimbledon är världens största tennisturnering. Hur mår ni egentligen? Jag brukar vara mer än glad åt att se saker från två olika håll men det går liksom inte att jämföra. Det var inte bara bra matcher igår. Men alla utom en eller två blev liksom ändå nån slags tennisfester, lite med hjälp av gräset, men kanske ännu mer med hjälp av hur vansinnigt cool den här turneringen är.

Jag har ett tips till alla er som känner detsamma där hemma i tv-sofforna. Åk aldrig och titta på Wimbledon på plats. Då kommer ni märka att allt egentligen är ganska vanligt. Sitt hemma och upplev magin istället. Och säkerställ då också att den inte försvinner.

Så, vad var det som hände igår då?

Alcaraz spelade en riktigt underhållande match mot Jarry. På andra underlag hade Jarry fått jaga gem mot Alcaraz. Nu var han med och hotade nästan hela vägen. Man kan absolut säga att gräs egentligen inte är särskilt lämpat för att spela tennis på. Det kunde man verkligen se i en av de andra matcherna igår. Vi kommer snart till den. Men även om det kanske inte är så lämpad. Sevärdheten är helt odiskutabel. Det är svårare. Det sätter spelarna på större prov. Det blir jämnare. En dålig spelare kan hota en bra spelare bara han är maximalt noggrann. Det blir väldigt mycket oftare underhållning än på andra underlag. Sen är det fina att den bättre spelaren nästan alltid vinner i alla fall. Det är bara det att det blir mer spännande. Alcaraz, var han bra? Han var bra. Sen kan jag väl tycka att han ibland känns lite väl mycket som en instagramspelare. Det känns ibland viktigare för honom att slå de där extra snygga slagen än att vinna poängen. Men det är inte bara det. Jag tror också att han tycker det är lite väl kul att spela. Det är som att varje poäng är en möjlighet för honom att göra något fantastiskt och med tanke på hur mycket han har att välja på. Som sagt, det är kanske lite väl kul att spela, så han väljer oftast inte den där lite tråkigare, enklare vägen till vinsterna. Otroligt bra gjort av Jarry att pressa som han gjorde. Sen var han väl kanske egentligen inte jättenära men hur skulle han kunna vara det? Han är ingen Alcaraz, så att säga.

Rune blev däremot pressad precis hela vägen i en match där jag nog skådade den sjukaste mentala genomklappningen jag sett. När Davidovich, efter att ha lett hela det avslutande supertiebreak, stod med bollen i handen vid ställning 8-8 så…skickade han iväg en underarmsserve. Han är visserligen en av de spelare som håller på med de där icke vinstgivande dumheterna. Men jag tror inte han hade gjort det någon gång under matchen igår. Inte som jag såg i alla fall. Och att göra det på just gräs. Det blir liksom inget bra. Eftersom han var mer nervös än det kanske egentligen är möjligt att vara blev den så klart lång, hög, och dålig. Rune sprang fram och slog in bollen och hade en minut senare vunnit matchen. Han är en spelare som är svag mentalt, Davidovich men det här var ändå något i hästväg. Jag tror det kändes för jobbigt för honom att behöva avsluta matchen så han flydde helt enkelt ifrån det. Det måste varit en hemsk känsla efteråt. Att ha krigat och frustat i fyra timmar plus och sen inte ens försökt när det skulle avgöras. Sen tror jag kanske han ändå klarar det relativt bra. Han vet nog om att det mentala är hans stora svaghet och det känns som att han faktiskt accepterat det. Det får bli så här ibland helt enkelt. Det kan i bästa fall bli bättre med åren. Rune? Han gillar inte att förlora. Jösses vad han inte gillar att förlora. Det är inte första gången han får med sig en sån här match direkt. Ramstarkt. Bråkade med mamsen under matchen förresten, Rune. Hon gick väl därifrån? Känns ju inte supersunt det där kanske.

Sen var det kvällsmatch där Berrettini visade det jag hade lite på känn. Var han står som vanlig tennisspelare, det går inte att svara på men som grässpelare är han tillbaka och när jag tittar på oddsen mellan honom och Alcaraz i nästa omgången. Det där är galet. Nu är det dags att ta Berrettini på allvar. Berrettini som definitivt varit de senaste årens näst bästa grässpelare. Nu bör nog Alcaraz slå honom innan vi säger att Berrettini inte är den nästa bästa grässpelaren fortfarande. Jag skulle säga att man inte kan spela mer perfekt grästennis än Berrettini. Hans vispiga forehand. Hans backhand som är en kombination av stenhård slice och försök att bara hysta över något mer offensivt när det behövs, perfekt. Och så bomben till serve, och inställningen att bara få bollen i spel i returerna. Ovanpå allt det där, en besatthet av att vara noggrann. Han är perfekt. Sen blir han ju avslöjad när han möter Djokovic. Att hans grundslag då är lite för dåliga. Men när det gäller att optimera sitt spel efter underlaget, där är han perfekt, Berrettini.

Det där var de tre matcher som gjorde störst intryck på mig och troligen många andra. Jag vill dock också nämna Lehecka som vann extremt rättvist mot Paul och såg ruggigt bra ut. Jag har tjatat om honom hela säsongen. Ingen skräll att han slutligen får till det på allvar på just gräs. Håll koll på honom. På tal om att vara perfekt. Lehecka är en av de spelarna som just nu har allra bäst teknik skulle jag säga. Det är en rätt bra start om man vill vara en bra spelare.

Medvedev klarade Fucsovics ganska enkelt, Tsitsipas klarade Djere ganska enkelt. Eubanks slog väntat O’Connell.

Det var gårdagens matcher det. Plus att Dimitrov har ett rejält grepp om Tiafoe, 2-0 i set, när de startar om idag.

Spelarna som spelade igår spelar sina åttondelar imorgon. Idag är det andra spelare. Nämligen de här.

14:30 Rublev-Bublik 1,87-2,02 Bethard

Heja Ryssland! Nej just det. Rublev är ju statslös. Och Bublik får spela för ett land eftersom han blivit överköpt till Kazakstan. Men ryssar är de sannerligen, statslösa eller spelandes för andra stater som är ryssvänliga. Möttes på gräs för ett par veckor sen de här två. Bublik vann i Halle. Och egentligen har väl inte mycket ändrats. Bublik har konserverat sin form och blir riktigt farlig idag igen. Ni minns att vi i början av året pratade en del om hur Bublik plötsligt börjat kämpa. Det känns rättvist att han nu till slut får riktigt bra utdelning på det även om ja, han börjar få en sjukt bra ranking. Kanske lite för bra. Vid vinst idag är han som sämst rankad på plats 21 i världen nästa måndag. Lockar den här matchen mig? Inte alls faktiskt.

14:30 Shapovalov-Safiullin 1,60-2,47 Bethard

Vi fyller väl på med lite fler ryssar. Nejdå. Safiullin är visserligen ryss. Det är svårt att komma ifrån. Men Shapovalov, han får väl ha frisedel ändå. Visserligen ryska föräldrar men de hade flytt Ryssland redan innan han föddes. Föddes i Israel förresten, Shapovalov. Familjen flyttade till Kanada innan han fyllde ett år dock då föräldrarna fick jobb som tennistränare där. Så det så. Viktig återhämtning rankingmässigt för Shapovalov den här turneringen. Han har varit värdelös länge men blir nu nästan topp-20 igen. Safiullin, som ju ägnat första halvan av sin karriär åt att harva på challengertouren blir på det här nästan topp-50. Vid vinst idag blir han nästan topp-40. Öppen match det här. Shapovalov har tagit sig hit mest på en bra lottning. Safiullin har egentligen imponerat mer och långt ifrån omöjligt att Safiullin är den bättre spelaren av de här två just nu. Vet ni vem som tränar Safiullin förresten? Andrey Kuznetsov, en spelare som i ganska ung ålder var topp-50 i världen för 5-10 år sen någonting. Och som jag trodde kunde bli nästan hur bra som helst. Men han blev skadad och fick aldrig riktigt chansen. Inte ologiskt att han kan vara till god hjälp i tränarpositionen skulle jag säga.

15:30 Sinner-Galan 1,04-14,50 Bethard

Det är bara lottningen som tagit Galan hit. Det och han är Davidovich motsats, om man ska knyta ihop den här säcken. Galan blir inte nervös när det vankas bra chanser. Hur han nu skulle kunna bli nervös. Han har i stort sett inte puls. Det här är en ovärdig åttondelsfinal. Tråkigt att det kan bli så här. Att en spelare som verkligen inte håller för det kan gå så här pass långt.

18:00 Djokovic-Hurkacz 1,08-9,55 Bethard

Det är enligt oddsen större chans att Djokovic förlorar idag än att Sinner gör det. Det säger väl det mesta om Sinners motstånd. Hurkacz har inte bästa form. Han är inte så bra som han borde vara på gräs. Hans spelstil passar Djokovic väldigt bra. Absolut ingenting talar för att han ska kunna hota här skulle jag säga.

Som ni ser på tiderna. Spelprogrammet är förstås ett skämt. Man lägger dammatcher samtidigt, och herrmatcher samtidigt. Jag tycker att det bara är bedrövligt. Men just idag, när matcherna kanske är lite svalare, kan vi väl kanske leva med det.