Wimbledon – måndag

Jag tror ju att dagens Wimbledon kan bli något riktigt utöver det vanliga. Det trodde jag igår också. Inte att det skulle bli något utöver det vanliga igår alltså. Utan att det skulle bli något utöver det vanliga idag.

Med det inte sagt att det var dåligt igår, men det är lite farligt det där. Att ha en tro på att något nästa dag ska bli sjukt bra. För då känns den aktuella dagen ofta lite sämre, dagen innan alltså. Det kommer kanske märkas på min sammanfattning av gårdagens matcher. Det kanske var lite bättre än vad jag uppfattade det, vad vet jag.

Rublev och Bublik blev en femsetare. Det var väl inte helt otippat på förhand. Det otippade kanske att det var Bublik som skulle orka ta sig tillbaka från 0-2 i set. Lite överraskande också kanske att Bublik skulle vinna tiebreaken, Rublev de andra seten. Bublik är en av de absolut sämsta tiebreakspelarna som finns. Jag var tvungen att kolla siffrorna och jo, precis så är det. Rankad på plats 26 i världen nu, Bublik. Han vinner 30% av sina tiebreaks. Det kanske inte låter så illa, men det ska nästan vara omöjligt. Rublev också direkt svag i tiebreaks men han vinner i alla fall en bit över 40% av sina. För att ytterligare förklara hur usel Bubliks siffra är så kan man jämföra med Djokovic. Han är hur bäst i världen som helst, men han vinner ändå ”bara” 65% av sina tiebreaks. Bublik är alltså mer dålig i tiebreaks än vad tidernas bästa spelare är bra i tiebreaks. Just Djokovic är också den bästa spelaren av alla i tiebreaks. Vem som är tvåa, Nadal? Faktiskt inte. Det är Federer som är tvåa i den grenen. Rublev vann rättvist? Mycket, skulle jag säga. Imponerande av Bublik att ännu en gång visa att han nu är en riktig spelare som inte skiter i det oavsett hur det går. Rublev definitivt bättre dock och kanske att man pratar lite för lite om Rublev. Jag vidhåller det jag skrivit senaste veckorna. Gräs bara ska vara Rublevs bästa underlag och bakom Djokovic är det ganska jämnt. Rublev är en av spelarna där bakom.

Galan klarade sig kanske lite bättre än jag trodde mot Sinner. Han är värdelös, men ganska effektiv trots allt. Så han blev, med underlagets hjälpt åtminstone inte förnedrad. Lite frågetecken kring Sinners form också va? Jag tycker inte att han alls ser som bäst ut.

Safiullin den som verkligen imponerade igår av de färdigspelade matcherna. På tal om frågetecken kring formen i och för sig. Shapovalov, är han ens bra? Men Safiullins utveckling här senaste året, den är helt fantastisk. Från medelmåtta på challengertouren till kvartsfinalist i Wimbledon och nästan topp-40 i världen. Det är inte lätt det kan jag meddela, gott folk. Det är Safiullin som får möta Sinner i kvarten och Sinner. Som sagt. Hur är det med formen? Kanske en spelstil som kan bli problem för honom också, Safiullins. Varning där. Safiullin i semi i Wimbledon. Det hade ju varit något det. Inte troligt, men inte heller omöjligt.

Vi har en pågående match också. Hurkacz hade det lite jobbigt med det mentala sent igår kväll. Om man, som vissa, påstår att han skulle vunnit båda seten. Då kanske man ska öppna båda ögonen men det borde definitivt stått 1-1 när matchen startar om idag. Nu står det 2-0 Djokovic och det är så klart nära på över. Lite konstig match faktiskt där Djokovic inte alls riktigt kom upp i nivå. Det enda jag kan tänka mig är väl det faktum att matchen startade så sent och det redan på förhand stod klart att den inte skulle hinna spelas klart. Sånt är dåligt för många och alltid dåligt för den stora favoriten i en match. Kanske lite extra dåligt för Djokovic också, det kändes i alla fall så igår. Precis som jag skrev kring Murray häromdagen. En stor del av det Djokovic gör handlar om att massera och nöta ner motståndaren över tid. Att då behöva spela två kortmatcher istället för en riktig, det är inget bra det. Nu löser det sig ändå, men kanske att detta ändå var ett litet hot för Djokovic att han fick en sån här match som började så sent. Borde rimligen vara slut på det nu när det kommer vara färre matcher och arrangören inte kommer behöva trycka in lika många matcher på banorna.

Idag har vi de fyra sista åttondelarna och som sagt, jag tror det kan bli väldigt bra idag.

13:30 Tsitsipas-Eubanks 1,36-3,39 Bethard

Eubanks har verkligen pendlat gällande hur jag ser på honom. Han kom in på challengertouren för några år sen. Såg helt vild ut och gjorde inga resultat alls men när det kommer en sån spelare som servar så bra. Och ändå någonstans har både slagen och förmågan att röra sig. Då börjar man ändå fundera över varför han inte får till det bättre. Sen så, nu. Snälla nån. Han blir topp-40 på måndag. Topp-30 om han vinner den här matchen. Det…ja, han kan liksom knappt spela. Det är orättvist. Han kan spela. Men hans serve är bra, inte en av de absolut bästa. I spelet är han sjukt osäker. Gräs är dock ett underlag där spelare med stora svagheter kan klara sig bra och Eubanks är ännu ett exempel på det. När det blir lite långsammare hardcourt senare i år kommer han om jag får gissa inte vara atp-mässig. Men just nu, med dessa förutsättningar, är han farlig.

Hur bra har Tsitsipas varit då? Det är matchen mot Thiem där han var helt värdelös som skuggar. Sen var insatsen mot Murray totalt sett bra. Mot Djere var han stabil. Det känns som att han är på väg mot rätt håll och även om Eubanks är farlig. Det här borde passa Tsitsipas. Här får han vara den stabila. Den som står och är noggrann. Den som bara försöker få bollen i spel i motståndarens serve, den som håller motståndaren borta i egen serve. Jag tycker det här känns som en aptitlig uppgift för Tsitsipas. Jag tror han klarar det.

14:00 Medvedev-Lehecka 1,25-4,35 Bethard

En av de matcher jag ser fram emot idag. Eller ja, jag ser fram emot alla matcher men den här tycker jag är lite underskattad. Jag vill se Lehecka börja mäta sig med de bästa för jag tycker egentligen han ska kunna hävda sig där. Han är bra nog för det. Han måste kanske bara fatta det själv först. Båda två servar bra. Båda två är bra när bollen är i spel. Lehecka den mer aggressiva och han trivs också när han tillåts vara den som ligger på och tar lite större risk.

Det är svårt att slå Medvedev, oavsett underlag numera. Men jag tror den här matchen är en stor risk för honom, en stor möjlighet för Lehecka. Sen förstår jag ändå oddsen till viss del. Lehecka har ännu inte riktigt fått chansen att mäta sig med de bästa så man vet inte hur han står sig. Jag chansar lite. Men jag tror han kommer klara det. Sen så, inget plus kanske för Lehecka att han gick en stenhård match mot Paul senast. Han har ingen jätterutin av femsetsmatcher. Det finns frågetecken kring honom.

Spelmässigt skulle det i alla fall kunna bli hur bra som helst det här. Lehecka står och sänder iväg sina missiler. Medvedev springer omkring och försöker fånga dem.

17:30 Rune-Dimitrov 2,68-1,52 Bethard

Kan man verkligen ignorera Rune på det sätt som görs på oddsen här? Jag tycker det inte.

Han var inget bra mot Davidovich. Det passade honom riktigt dåligt spelstilsmässigt och det är uppenbart att Rune sliter lite grann med gräset. Han har inte helt hittat sin profil på det här underlaget. Dimitrov har inga problem med gräs direkt och han har också prickat formen till Wimbledon.

Men menar man alltså att man helt ska bortse från hur sjukt mycket bättre än Dimitrov som Rune är? Jag tycker man gör det när man sätter sådana här odds.

Jag tycker också man ska ha med sig att Rune är de stora matchernas man. Och de stora poängens man. Han är redan nu en av de spelare som är absolut starkast mentalt. När det då står ännu ett nervvrak på andra sidan nätet. Dimitrov är precis som Davidovich en av de spelarna på touren som är svagast mentalt. Om det bara blir jämnt det här så kommer Rune käka upp Dimitrov.

Spelstilsmässigt tror jag heller inte att Dimitrovs variation kommer störa Rune särskilt. Rune har tidigare visat att variationsrik tennis inte stör honom. Han bara maler på i alla fall.

Jag är den första att säga att underlag spelar stor roll. Underlaget spelar stor roll här. Det är stor fördel Dimitrov. Men hjälper det? Jag är inte så säker. Jag tror Rune har en kanonchans här om han spelar sina kort rätt.

18:30 Alcaraz-Berrettini 1,41-3,12 Bethard

Det är ju den här matchen alla väntar på. Och tyvärr. Det är superrisk att den här också kommer bli en sån där tvådagarsmatcher. Spelet på centercourten startar 13:30 lokal tid, 14:30 svensk. Men vi kör väl lokal tid för att förklara hur det kommer bli enklast. Tjejerna tar minst två timmar på sig, 15:30. Sen spills alltid minst en halvtimme. 16 kan Djokovic kanske komma igång. I bästa fall avslutar han Hurkan på en knapp timme, 17. Sen ska det komma tjejer igen. Igång 17:30, klara 19:30. Realistiskt sett kommer den här matchen aldrig starta innan klockan 20 lokal tid och då finns det bara tre timmar kvar att jobba med innan man inte får spela längre klockan 23.

Med andra ord, jag skriver 18:30 däruppe men som alltid, det är den tidigaste tiden som en match kan börja. Realistiskt sett får vi räkna med matchstart klockan 21 om vi inte har ur någonstans. Att en dammatch går snabbt eller något sånt. Sen kan det gå åt andra hållet också. Om Hurkan skulle börja sprattla, då kan den här matchen mycket väl bli inställd och flyttad till imorgon.

Jag skrev häromdagen att allt alltid ska vara som det är i Wimbledon så jag ska kanske inte säga det här men en sån här dag. Man skulle ju kunna ha en stilla önskan om att man skulle sätta igång spelet klockan 12 eller nåt sånt istället så man vet att chansen att få igenom matcherna åtminstone är väldigt god.

För den här matchen vill man ju se. Alcaraz som sett så bra ut i de senaste matcherna mot Berrettini som…gjort detsamma. Alcaraz som är världstvåa och kämpar med Djokovic om att vara bäst mot Berrettini som varit de senaste årens näst bästa grässpelare. Jag skulle göra det enkelt här egentligen. Jag tror det här är turneringens näst- och tredje bästa spelare som gör upp. Tyvärr redan i åttondelsfinal alltså.

2-1 i inbördes möten för Alcaraz. Berrettini vann i Australian Open förra året, den minns vi, eller hur? Alcaraz borde vunnit den matchen. Sen två tresetare, en på hardcourt i Wien 21 och en på grus i Rio de Janeiro förra året.

Sällan är väl en match så okomplicerat vad gäller taktiken. Alcaraz vill ha spel. Berrettini vill inte ha något spel. Berrettini vill att de ska stå och serva och att bollarna ska avgöras senast på poängens tredje tillslag. Alcaraz vill så klart ha utdelning i egen serve. Och han vill gärna avgöra tidigt. Men blir det spel. Kommer bollen i spel och det börjar bli dueller. Då är allt vunnet för Alcaraz.

Så håll koll på det. Hur Berrettini försöker trasa sönder spelet medan Alcaraz får försöka hantera det där. Det är alltid den som vill förstöra spelet som får bestämma. Så det kommer bli så. Det kommer bli lite trassliga dueller. Nu låter det kanske som att det inte kommer bli bra. Det kommer bli fantastiskt. Enormt hög nivå på matchen och jämnt. Alcaraz är ingen trygg favorit i den här matchen. Det kan gå precis hur som helst.