Wimbledon – onsdag

Har ni tänkt på det. Ibland kan lite tråkigt, lite förutsägbart vara bra. För det oförutsägbara. Det innebär rätt ofta att någon presterat under det man kan förvänta sig. Lite kul för stunden kanske. Men sällan det som är bäst och när det kommer till slutskedet av de största turneringarna. Hur kul är det då om de bästa spelarna gör bort sig? Inte särskilt, om man frågar mig.

Igår var det sådär lagom förutsägbart. Kanske lite, lite tråkigt om jag får avgöra. Eller så la jag för stort fokus på att det skulle bli just som det blev. Så när det inte hände något tyckte jag ju då kanske att det bara var lite ospännande. Men bra, rätt. Och bra inför helgen.

Jag tycker inte det är någonting konstigt överhuvudtaget att Djokovic tappar ett set mot Rublev på gräs. Det är snarare helt normalt skulle jag säga. Gemonsnittsresultatet i matchen igår är ju 3-1, i alla fall om man frågar mig. Bra av Rublev. Han gjorde precis allt han kunde men vad ska han göra? Han har inga olika sätt att spela. Han kan inte göra en Söderling och sätta allt på ett kort för att kunna superskrälla i en enskild match. Han har sitt spel och det är som det är. Spelar han riktigt bra, då kan han pressa Djokovic lite grann, som igår. Men tänk som en 3-1-match inte kan vara spännande ändå. Det var liksom mil ifrån att Rublev skulle vinna. När Djokovic bröt i början av andra set var det liksom nästan klart redan där hur otroligt det än kan låta. Jag tror att den här turneringen bara kommer handla om en match för Djokovic del. I finalen kommer han dels ha matchens betydelse lite emot sig. Vi minns vad som hände i US Open för ett par år sen när han hade chansen att vinna alla fyra samma år. Nu har han chansen att sätta upp samma möjlighet igen. Jag tror inte det kommer vara till hans fördel. Men mest av allt, det kan bli Alcaraz i finalen och just idag är min utgångspunkt att jag tror att folk underskattar Alcaraz i ett eventuellt möte med Djokovic. Det Alcaraz har starkt emot sig är att han kommer ha två tuffa uppgifter på sin väg mot finalen. Djokovic kommer nog promenera dit. Men väl där, om Alcaraz inte är sliten. Då kommer Djokovic behöva hitta på något. Alcaraz kan vara så bra, även på gräs, att det inte kommer räcka för Djokovic att göra det han gör mot alla andra. Att stå och hålla emot och bara vänta. Lite som han gjorde igår mot Rublev.

Sinner-matchen såg jag ärligt talat klart mindre av. Av det jag såg så, ja, Safiullin stretade emot. Han tog på något vis ändå chansen tycker jag. Han gjorde det han kunde men var väl möjligen lite för dålig vilket känns minst sagt rimligt.

Djokovic-Sinner på den undre halvan och alltså, Sinners väg till semifinalen. Har ni koll på den? J.M Cerundolo-Schwartzman-Halys-Galan-Safiullin. Alltså, vad är detta. Hade det varit en 250-turnering med 32-lottning och han hade vunnit den med den lottningen hade man sagt att det var tidernas typ svagaste turnering. Sällan kan väl någon ha fått en enklare väg till semi i en slam. Jag säger det igen. Av någon anledning har lottningarna blivit mer och mer betydelsefulla på senare tid. Med den här lottningen hade det funnits 10 andra, kanske 20 spelare i startfältet som med samma eller nästan samma lätthet hade fått till semi och så ska det ju förstås inte vara. Sinner har tagit sig till semifinal på att han haft tur och inte gjort bort sig, typ.

Det är samma visa idag. Matcherna kommer spelas mer eller mindre samtidigt. Därför får vi bara räkna med att Medvedev slår Eubanks på något slags kontrollerat sätt, precis som SInner gjorde med Safiullin igår. Och så fokuserar vi på den match som ärligt talat alla kommer titta på idag. Jag ska inte säga att den går utanför tennisen som matcherna mellan Federer och Nadal, Federer och Djokovic, och Nadal och Djokovic ibland gjort genom åren. Där folk som kanske inte gillar tennis, men gillar sport kollar bara för att det är en speciell match med speciella spelare. En dag kanske de kan hamna i den kategorin de här två men inte ännu skulle jag säga. Nu får de nöja sig med att alla tennisintresserade åtminstone förstår att det här är en väldigt stor match.

16:00 Alcaraz-Rune 1,25-4,35 Bethard

Det enda jag sliter lite med här är väl att det är två barn som spelar. Man vill ju någonstans helst se hjältar spela. Inte barn. Tidernas yngsta kvartsfinal i en Grand Slam-turnering är det, läste jag mig nyss till. Och det kan man ju förstå. Det är inte helt vanligt att man går till kvarten i en slam i den här åldern. Att det då är två stycken. Högst ovanligt.

Det överdrivs ju ofta det här. Spelare födda i samma årskull som känt varandra hur länge som helst, som spelat mot varandra en miljon gånger och som därför är bästa kompisar. Sen kan det ju vara så ibland, men det är ofta svårt att få ordning på hur det egentligen ligger till. Hur relationen mellan de här två är har jag faktiskt ingen aning om men det verkar åtminstone som att de haft någon slags kontakt hela vägen från väldigt unga år. Att de började spela mot, och även med varandra, i jätteung ålder. Så på ett eller annat sätt känner de varandra väldigt väl. Sen har det väl varit lite skillnad. För Alcaraz del, när han var 16-17 år kunde man säga att han var något alldeles utöver det vanliga. När han var 18 år kunde man, faktiskt med en rätt osannolik säkerhet, säga att han skulle bli världsetta. Det kan knappt ha hänt det där förut. Det skulle väl vara Nadal då. Men när Alcaraz spelade sina första matcher på atp-touren, då kunde man redan säga med god säkerhet att han förr eller senare skulle bli bäst i världen. Det var så tydligt att han var något utanpå allt annat. Med Rune lite annat egentligen, i alla fall för mig. När han var 17-18 år gammal någonting så var han givetvis extremt lovande, men det skulle krävas något för att han skulle nå den absoluta toppen ändå. Den utvecklingen kom under slutet av förra säsongen då han bara exploderade kvalitetsmässigt.

Nu är de två av världens fyra bästa spelare. Har ni tänkt på det? Nu finns det en sån där toppfyra igen. Det är ju faktiskt lite kul. Jag har pratat mycket om lottningar senaste veckan och det största problemet för en lottning. Rättvisan för en lottning. Är om någon av de fyra högst seedade spelarna inte är bra. Något som ofta varit fallet det senaste dryga året när Ruud varit semi- eller enstaka gånger till och med finalseedad i de största turneringarna trots att han inte varit bra nog för det utom möjligen på grus. Nu kommer det inte ordna till sig rankingmässigt förrän om några veckor. Om nu inte Rune vinner den här matchen. Då blir han rankad fyra redan på måndag och det kommer nog dröja innan någon petar honom från topp-4 efter det för han är verkligen på en annan nivå än Ruud, Tsitsipas, Rublev, till och med Sinner skulle jag säga. Sinner får kämpa på och kanske lyckas göra den där fyran till en femma framöver men som det är nu får han istället ses som en av spelarna bakom.

Hur står de sig då mot varandra?

Ja, det är väl inga konstigheter egentligen. Alcaraz är världens kanske bästa spelare. Det är inte Rune. Och det lär väl inte bli så heller. Alcaraz är verkligen på en annan nivå så lite grann ska man väl passa sig för att klumpa ihop dem.

Däremot ska det sägas. Det jag skulle vilja se idag är vad som händer om några av seten blir jämna. Om det hur tiebreaks. Om Runes grymma mentala förmåga kommer bita mot Alcaraz också. Alcaraz är skitbra när det hettar till han också men Rune är något alldeles utöver det vanliga och vem vet. Hans sätt att ibland kunna slå Alcaraz kanske skulle kunna bli det där. Om Rune börjar hitta något slags mentalt övertag när det blir jämnt, då kanske det kan bli lite bökigt för Alcaraz ibland.

Rent spelmässigt får man väl säga som det är. Rune har haft lite problem med gräset. Han har spelat jämnt med spelare som Davidovich och Dimitrov. Det är självklart inte ens i närheten av att räcka när han nu möter Alcaraz som mer och mer raderat ut sina tidigare problem med gräset.

Alcaraz överlägsen spelmässigt och jag tror det finns ganska lite som Rune kan göra åt den saken. Men det är gräs. Rune har en serve att luta sig emot. Han får lägga sitt fokus på att vara noggrann. På att försöka få seten att bli jämna. Och sen se vad som händer. Om det kan bli stökigt för Alcaraz när det väl ska avgöras.

Jag tror dock det blir en match i gårdagens anda. Inte jättespännande och kanske förslagsvis 3-1 till Alcaraz.