Inför semifinalerna i Wimbledon

Vilodag! Det är det inte alls. Jag funderar faktiskt på att köra ett litet inlägg inför dubbelsemifinalerna som spelas idag. Vi får se om det blir av. Men nu, vi samlar ihop var vi ligger i Wimbledon just nu, efter kvartsfinalerna, inför semifinalerna, och vi tar lite försnack till dem också direkt tycker jag så vi är helt och hållet redo när det imorgon är dags.

De fyra bästa spelarna som är framme i semifinal?

Frågan är väl vem man skulle ersätta Sinner med, om man nu skulle ersätta honom.

Kanske Zverev hade tillfört mer? Kanske Berrettini? Murray hade definitivt tillfört mer men hade han haft bättre chans mot Djokovic? Tveksamt. En skadefri Kyrgios är väl farligare än Sinner på gräs men är han en bättre spelare? Oklart. Rune? När man såg honom igår så, nej. Tsitsipas? Nej. Det är inte säkert att Sinner är den fjärde bästa spelaren som är tillgänglig. Eftersom han haft tidernas smörlottning på sin väg till semifinalen har man heller ingenting att luta sig emot där. Han är knappast en ovärdig semifinalist i alla fall sett till att han är en av de spelare som är närmast toppen. De andra tre semifinalisterna är förstås givna. De är världens tre bästa spelare hur man än vänder och vrider på det.

Hur kom vi då dit?

Djokovic och Sinner ganska enkelt till kvarten som tidigare sagt. Med två vilodagar innan sin semifinal kommer de komma fräscha till den matchen och den av dem som vinner semin, vi kan väl redan här räkna med att Djokovic vinner den ganska enkelt, kommer ha en fördel till söndagens final rent fysiskt.

Igår blev det lite omvända världen där Medvedev var den som fick slita. Alcaraz halvslumrade sig igenom sin kvartsfinal.

Mycket märklig match mellan Alcaraz och Rune. Det kändes lite sömngångaraktigt, eller vad säger ni? Eller ja. De visade ju puls båda två, men som att det var lite plastigt på något vis? Det var en del bra slag, bra bollar, men det lyfte liksom aldrig och till slut blev det som att alla bara väntade på något som inte skulle hända. Kanske att båda två hade en lite för aggressiv inställning för att det skulle kunna bli bra spel på något vis. Båda två hade rejält offensiva positioner i returspelet och var beredda arr trycka till direkt. Det gjorde att duellerna ofta blev korta och kanske inte på det positiva sättet. Ingen av dem fick egentligen till det sådär jättebra och det blev…inte bra helt enkelt. Nu påverkas man förstås möjligen av att förväntningarna var så sjukt höga på matchen men även det inräknat, det var ju inte särskilt bra. Det kändes under stunder nästan som att de på förhand visste hur det skulle sluta. Notera kändes. Det var givetvis inte så. Men kanske att deras inbördes, ska man kalla det hierarki kanske, gjorde att det kändes så. För jag tror faktiskt att Rune igår var lite påverkad. Att han kände sig klart sämre än Alcaraz, att han är lite lillebror, och när man lägger till att han hade krånglat sig fram hit, att gräs inte direkt är till hans fördel än så länge. Jag tror inte att Rune kände att han skulle vinna matchen ens på förhand och det påverkade tror jag. Välbehövligt för Alcaraz skulle jag säga. Spelarna på den här halvan har det tuffare med bara en vilodag inför semifinalen och om Alcaraz fått inleda med en riktigt tuff kvartsfinal hade det varit dåligt för honom.

Dåligt då för Medvedev att han tvingades till fem set mot Eubanks? Jag skulle säga nej, det spelar ingen roll. Det var ingen fysisk match överhuvudtaget mot Eubanks. Det behövs ganska mycket mer än det där för att göra Medvedev sliten. Han behövde mest serva och stå och titta och det är inte särskilt ansträngande det. Sen tycker jag egentligen också att man inte ska dra alltför stora växlar på matchen, just för att det inte blir något spel mot Eubanks. Det man kan kritisera Medvedev för. Eller ja, kritisera är fel ord. Men det man kan sätta upp på minuskontot rent insatsmässigt. Hans returspel. Visst servar Eubanks jättebra men så länge det gick hans väg i matchen gick han inte riktigt för fullt på förstaservarna. Men servade någon slags fyra femtedelsservar rent fartmässigt vilket gjorde att han kunde hålla förstaservesprocenten uppe och Medvedev hade ändå märkligt svårt med returerna. Han klarade inte av att läsa in serven helt enkelt. Det som till slut sänkte Eubanks var egentligen att han blev stressad och började gå för fullt med förstaservarna, något som gjorde att procenten dök och med sin andraserve var han totalt stekt. Fullt förståeligt. Jag tror de flesta hade reagerat som han när det började bränna till. Och hade han servat perfekt i fem minuter för i början av fjärde sets tiebreak, då hade man hyllat honom för att han vågade. Men nu blev det lite fel. Serven klickade och det blev ännu jobbigare i början av femte. Jag tycker det var den stora historian från den matchen faktiskt. Hur stora problem Medvedev hade i returspelet. Det gör att jag inte vill dra några växlar på insatsen som sagt då han inte spelade dåligt egentligen. Han returnerade bara dåligt. Eller mer precist, han läste serven dåligt. Det där påverkar måttligt inför kommande match när det blir någonting helt annat.

Det där gör att vi har klart för semifinaler och som sagt, vi försnackar dem direkt tycker jag. Så kan vi sen ägna eftermiddagen och förmiddagen imorgon åt att titta på golf. Det är inga dumma golfveckor de närmaste knappa två här. Scottish Open den här veckan, The Open nästa vecka. Äntligen, äntligen, äntligen med en svensk i toppen också. Han kanske inte är i den absoluta toppen ännu, Ludvig Åberg men han är i alla fall närmare än någon svensk varit på massor av år och han kommer smått garanterat ta sig dit inom några få år. Vetefan om jag inte skulle välja en svensk golfspelare i toppen framför en svensk tennisspelare i toppen. Tennisen är liksom kul nog ändå. Om man hoppas på att få se Ludvig i The Open ska man börja heja redan den här veckan förresten. Han måste vara topp-3 av de spelare som ännu inte är kvalificerade till The Open den här veckan. Enligt oddsen här på Bethard ska han ha en jättemöjlighet att klara det med en vettig insats.

MEN.

Nu pratar vi om tennis och semifinalerna.

Ännu inget spelprogram ute men de kommer spelas efter varandra med start 14:30 och det känns väldans favorittippat att halvan som spelat först hela vägen spelar först imorgon också. Det vill säga, Djokovic-Sinner först, sen Alcaraz-Medvedev

Djokovic-Sinner 1,19-5,25 Bethard

Det blir lite orättvist på något sätt. Djokovic får sota. Vi får sota. För att han är så larvigt bra. Fortfarande kanske man ska säga. Sen får han ju hjälp lite av gräset kanske. Nu klarar alla spelare i toppen gräs mer eller mindre bra men Djokovic är den som klarar det extremt bra. Han är specialist på det och det är förstås ett snäpp ovanför att klara det bra. Sinner då? Vad kan han göra? Man kan väl börja med att säga att Sinners siffror på gräs faktiskt inte är något bra inför den här turneringen och i den här turneringen har han fått all hjälp han kunnat hoppas på. Han har inte behövt möta en enda bra spelare. Är han då dålig på gräs? Absolut inte. Det finns absolut något man kan hålla emot honom. Han har stora svingar, framför allt på forehandssidan. Han har i princip ingen slice utan är ganska enkelspårig. Lång och gänglig, kanske en touch av att vara klumpig. Dåliga förutsättningar egentligen. Samtidigt har han en rejäl bolltalang. Han är rätt duktig på att anpassa sig efter bollens studs och så vidare. Och självklart. Han är jätteduktig på att hålla igång bollen och även sätta fart på den. Så det är lite både och skulle jag säga. Kanske mer minus än plus men att han kan göra bra matcher på gräs. Det vet vi. Många kommer nog ihåg hur han pressade Djokovic på gräs förra året. Ett av deras två inbördes möten. I det andra vann Djokovic enkelt.

Tyvärr måste man nog vara så tråkig som att säga att det krävs en dålig insats från Djokovic för att Sinner ska ha chans. Jag tror inte Sinner har möjligheten att lösa det på egen hand genom att chansa lite grann och överprestera. Han kommer komma med det han har och det räcker inte så länge Djokovic inte gör bort sig.

Sen kan det bli bra spel. Det tror jag. Det är det krattat för. De är ganska jämna i servekategorin. Plus Djokovic i returkategorin så bollen kommer komma mer i spel i SInners serve. Men den kommer ofta komma i spel. Om man jämför med Alcaraz-Rune som blev en besvikelse. Den här matchen kommer inte bli en besvikelse på samma sätt utan det kommer bli spel om bollen här och säkert sevärt. Frågan är väl bara, vem bollar egentligen ut Djokovic på gräs? Svaret är väl att det gör ingen, förutsatt att man inte får åtminstone lite hjälp av sin serve.

Jättefin match, men jag tror relativt enkelt för Djokovic, 3-0 eller 3-1.

Alcaraz-Medvedev 1,38-3,27 Bethard

Det beror förstås på att det kommit in barn i världstoppen men det är anmärkningsvärt hur få inbördes möten det finns mellan spelarna som är i semi. Två möten mellan Djokovic och Sinner. Två möten mellan Alcaraz och Medvedev och jodå, om den förmodade finalen blir av, två inbördes möten mellan Djokovic och Alcaraz. Det som kan ändra på det där är om Medvedev skräller här. Han och Djokovic har 14 inbördes möten.

1-1 här mellan Alcaraz och Medvedev där Medvedev vunnit deras match på gräs, Alcaraz vinst på hardcourt. Men där måste man titta lite djupare. Medvedev slog Alcaraz i Wimbledon 2021. Då var Alcaraz ännu inte i toppen och hans kunskaper om grästennis var nära noll. Den matchen betyder ingenting överhuvudtaget. När Alcaraz krossade Medvedev i Indian Wells i våras, betyder faktiskt inte jättemycket den heller. Medvedev hade där en rätt svag turnering där han visserligen gick till final men där han hade svagt motstånd och bland annat höll på att ryka redan i åttondelen mot Zverev. Innan Zverev hittat tillbaka till någon slags nivå.

Så vi skiter i de inbördes mötena och tittar på verkligheten istället.

Och i verkligheten, där kan man ju börja med det uppenbara. Alcaraz är en bättre spelare än Medvedev. Medvedev är närmaste bakom Alcaraz och Djokovic. Han lär vara det tills Rune tar nästa lilla steg. Men han är inte jättenära dem.

Sen är det gräs. Ingen större fördel för någon av dem skulle jag säga. Båda två gör egentligen sin första bra grässäsong just i år. De har kommit ungefär lika långt.

Spelstilarna?

Det är väl där jag tycker att det verkligen börjar väga över till Alcaraz. Jag skulle säga att det är stor fördel för honom.

Är det någonting som är en mardröm för Medvedev så är det när motståndaren han kraften och även säkerheten för att slå igenom honom utan att behöva ta några större risker. Precis det där har Alcaraz. Där är han bäst i världen. Klart bäst i världen skulle jag säga. Och definitivt bäst någonsin. På att slå vinnare utan att ta för stor risk. För att Medvedev på något sätt ska kunna hantera Alcaraz offensiv krävs det att han inte är sig själv. Medvedev kan inte spela sitt eget spel mot Alcaraz, då är han stekt. Medvedev måste ta mycket fler och större initiativ än han egentligen vill för att han ska ha chansen. Han har visat tidigare att han kan klara det, men det är inget som han gör bara sådär. Det krävs något utöver det vanliga.

Sen avgörs tennismatcher aldrig i teorin. Så inte heller den här. I teorin vinner Alcaraz ganska enkelt men det ska spelas också. Det är inga stora marginaler. En lite sämre dag för Alcaraz och det är plötsligt vidöppet.

Jag har i alla fall jättestora förhoppningar på den här matchen. Den har alla möjligheter att bli riktigt bra men utgångsbudet, ganska kontrollerat för Alcaraz. 3-1 kanske?