Båstad

Fredag och dags för det första inlägget om Båstad. Kanske det enda också. Att säga som det är, det är väl sannerligen lite av min grej och när det gäller 250-turneringar. De funkar bara inte längre. Det är så det är. Uppvisningstennis, det är inte 2023.

För jag tycker det är uppvisningstennis. Att backa upp påståenden med känslor, det är väl alltid lite vanskligt i det här fallet är det till stor del relevant skulle jag säga. För känner man att det inte spelar någon roll. Då är det ju det som är ens upplevelse och när man upplever det så, då blir det ju, just det, uppvisning.

Det skulle inte alls vara svårt att lösa det här. Det har jag sagt ungefär en miljon gånger. Bort med startpengar. Och rankingpoäng startfält. Något som i sin tur skulle styras av prissumman. Hög prissumma, många bra spelare skulle komma, och det skulle därmed delas ut många rankingpoäng.

Eller vad säger ni om den här.

Två grusturneringar i Europa den här veckan.

I Båstad, Musetti, Ruud, Rublev, och Zverev är de fyra bästa inför kvartsfinalerna.

I Gstaad, Cacgin, Munar, Hanfmann, Medjedovic, Varillas, Ramos, Bergs, Kecmanovic. Varför skrev jag alla spelare i Gstaad då? Jo, för jag kan inte ens säga vilka som är bäst. Så dåligt är det.

Samma rankingpoäng i Båstad som i Gstaad och där blir det, just det, uppvisning. För det blir inte trovärdigt. Varför ska toppspelarna banka ihjäl varandra i Båstad för poäng som de bara kunnat åka och hämta i Gstaad? Nej, de väljer istället en lite trevlig semestervecka, lite pengar för att bara komma dit. De väljer att visa upp sig, kort sagt. I Gstaad är det egentligen mer av en tävling inför kvartsfinalerna. Där är det spelare som brinner för att vinna. Som det på riktigt spelar roll för i och med att de är på en nivå där 250 poäng är mycket. För toppspelarna i Båstad gör inte 250 poäng varken till eller ifrån plus att de inte ens får tillgodoräkna sig hur många 250-turneringar som helst. Så det går inte ens att åka och mjölka poäng ur dessa turneringar vilket i sig är obegripligt. En tennisspelare premieras inte ens för att spela mycket. Smart.

Men. Vi ska ju skriva något om turneringen ändå. Även om, jag tycker det känns klart roligare med 500-turnering i Hamburg nästa vecka. Sen 500-turnering i Washington veckan efter det, en turnering som är fin men tyvärr på usla tider. Och veckan efter det börjar mastersturneringarna inför US Open.

Det roligaste från Båstad den här veckan. Tveklöst Leo Borg skulle jag säga. Och kanske egentligen inte han som person utan mer som en svensk spelare som är möjlig att heja på. Visst har det kommit en del knasigheter från familjen Borg senaste året där det hela kretsat kring Leo men honom som person, jag vet inte om han gjort något egentligen. Han verkar mest bara vilja spela tennis och han bryr sig nog inte så mycket om det som är runtom honom. Kort sagt, det var, tycker jag, otroligt kul att få se ett set med en svensk spelare som är möjlig att heja på. Men wööööö, vadå, hejar du inte på Elias Ymer eller? Just en sån kommentar kom i vår facebookgrupp Tennisen häromdagen. Den renderade inte avstängning men svaret, efter att jag berättade att jag inte alls tycker om Elias Ymer, renderade avstängning. ”Herregud” är inget bra svar när man fått ett fullt rimligt svar kring varför någon inte hejar på en spelare, trots att denna spelare spelar för samma land. Jag kan så klart inte heja på Elias Ymer, för honom tycker jag ju inte om. Jag tycker inte Dragos Madaras verkar så där supertrevlig heller. Honom tycker jag inte om. Mikael Ymer, jag tycker nog inte så mycket om honom heller. Leo Borg däremot, möjligen för att jag vet för lite om honom, det vet man inte, men i första set mot Coria klarade jag att heja på honom. Det var kul, att för första gången på länge ha en svensk spelare att heja på.

Sen är han ju för dålig, Borg. Det var minst sagt uppenbart att han i första set spelade långt utanför det han egentligen behärskar mot Coria men även om det var så, det var ändå kul att se honom. Kul att se alla bra slag och vilket klipp han hade i sin forehand. Sen så, utsikterna är väl kanske dåliga på något sätt. Hans backhand är väl inte helt olik pappans. Eller om man tittar på något som är lite mer modernt. Väldigt lik Gilles Simons backhand. Ska man i dagens tennis ha en sån backhand, då lär man nog ha Simons bollkänsla också. Det är definitivt inte Borg. Så jag vet inte vad han ska göra med det slaget riktigt. Han skulle behöva hitta på något där för att få upp marginalerna i slaget lite grann. Då kanske han inte är så långt borta från att åtminstone kunna vinna matcher på challengertouren. Men det är ju just det som det handlar om. Huruvida han på något sätt ska kunna nosa på challengertouren. Konstiga saker händer ibland. Spelare utvecklas på ett sätt man inte kan drömma om. Vi kan väl drömma om att det händer just Borg men den sannolikheten, den är inte stor inte.

Annars har väl Båstad mest handlat om toppspelarnas galenskaper. Ruud läste ni om häromdagen kanske. Att han försvarade Mikael Ymer och ifrågasatte systemet med att testa spelarna. Det kan man ju göra. Jag tycker att systemet verkar lite onödigt trassligt för spelarna. Jag tycker det borde räcka med att testa dem under tävlingar så länge de inte tar några längre uppehåll men det där handlar förstås om att regelverket måste vara som i andra idrotter om man vill vara med i samma familj som dem. Men att han sa det i det här sammanhanget. Och även försvarade Ymer. Han skulle behöva ta tillbaka det där, Ruud. Säga att det var en groda som bara hoppade ur honom på grund av att han var ledsen över sin kompis misär. Väljer han inte att göra så. Då är han en idiot och får ligga i idiotlådan framöver.

Tillsammans med Zverev kanske. Zverev som den här veckan fått en ny gammal tjeja efter sig. En tjeja som berättat att Zverev behandlat henne som han verkar behandlat alla andra, nämligen slagit henne. Det ryker inte precis överallt om det inte brinner någonstans överhuvudtaget. Så kan man ju tänka. I det här fallet måste man kanske tänka att det i teorin kan spela in att hans gamla tjejor påverkar varandra. Att när någon börjat anklaga honom för något, det är förstås lätt för någon annan att hänga på. Men att Zverev skulle ha alla dessa anklagelser runt sig men att han i grunden är helt oskyldig och en allmänt bra kille. Det är givetvis helt uteslutet. Man kan bara hoppas att det snart blir tillräckligt för att han ska åka på en smäll och i hans fall kan det ju faktiskt bli lite värre än för Ymer. Om Zverev blir fälld för något av det han anklagas för, då är det väl faktiskt inte helt inaktuellt med några månader i buren.

Det var Båstad det. Varför skriver jag inte mer om själva spelet? Jo, för att jag faktiskt inte bryr mig.