Spännande nyheter i US Open

Jag vet inte under hur stor del av mitt liv som jag förespråkat att man i fotboll inte borde ha domaren på planen. Utan att domaren givetvis borde sitta på läktaren. För på läktaren, där ser man ju det som händer, och man skulle därmed kunna utradera allt försvar för domaren i form av att han skulle vara skymd. Eller att han inte hann med. Eller att det är allmänt svårt att se. Ni vet sånt där. Sånt där som är försvar för det faktum att domaren allt som oftast är den sämsta aktören på planen. Om spelarna på någorlunda hög nivå hade gjort så många uppenbara misstag som domarna gör, då hade väl matcherna slutat 5-5 eller något sånt efter alla självmål, alla tillfällen där en försvarare frispelat någon ur andra laget och kanske mest av allt, alla gånger som målvakten valt att kasta in bollen i eget mål. Har ni tänkt på det någon gång. En domare som dömer en uppenbart felaktig straff. Det misstaget är definitivt att likställa med att en målvakt skulle göra just det där. Att kasta in bollen i eget mål. För utfallet blir detsamma. Ett lag som inte ska ha ett mål får ett mål.

Det ska sägas att jag puffat för det där långt innan det ens fanns någon teknik tillgänglig för någonting sånt här. Tiotals år innan målkameror, ännu längre innan var. Nu har tekniken kommit långt, men man har inte tagit det om jag får avgöra viktigaste steget. Att börja plocka bort makt från domaren på planen. Framför allt för att det är i princip omöjligt att se bra nog för att kunna döma på ett vettigt sätt när man befinner sig på planen men kanske ännu mer. Men också, all den irritation som ständigt är på planen. Där det mesta riktas mot domaren eller kanske mer precist, riktas mot domaren för att han befinner sig där. Jag undrar jag, hur många som skulle filma om det inte fanns någon domare på planen att manipulera. Jag undrar hur många spelare som skulle börja bråka med varandra om det inte fanns domare som skulle kunna gå in och sära på dem. Och kanske mest av allt, jag skulle vilja se den spelare som ställer sig på planen och skriker rakt ut i luften åt en domare som han inte ens vet var han befinner sig.

Vi har kommit enormt långt inom tennisen. Hawkeye är fantastiskt. Var helt revolutionerande när det kom och låg då långt före andra idrotter. Det fanns ingen idrott som hade något som ens kunde mäta sig med Hawkeye. Tveksamt om det ens finns det nu. Men sen har det utvecklats till Hawkeye live som gjorde att linjedomarna kunde plockas bort. En helt fantastisk utveckling som kommer fortsätta. Och nu senast, Real Bounce där det inte ens behöver produceras någon grafisk modell över huruvida en boll är ute eller inte som man gör med Hawkeye. Där höghastighetskameror helt enkelt zoomar in bollens nedslag och den felmarginal som Hawkeye har är då ett minne blott. Inte särskilt revolutionerande egentligen, inget hokus pokus så att säga. Bara jävligt bra kameror och ett system som fungerar. Foxtenn heter väl bolaget som kör det där. Det kom till tennisen för något år sen. Det körs nu på världstouren i padel också vet jag. Det blir spännande att se hur de kan överföra det där till andra idrotter.

Huvuddomaren finns dock än så länge kvar inom tennisen, trots att den inte längre har någon funktion. Och den enda uppgiften som en huvuddomare numera har. Att rabbla resultatet samt sätta igång tidtagaruret som mäter tiden mellan poängen, 50% av de där två uppgifterna klarar domarna. Rabbla resultatet, det klarar de. Det där med klockan, det klarar de ju däremot inte eftersom de både väntar tills spelaren är klar innan de sätter igång klockan och om spelaren går över tiden så skiter de oftast i det. Snacka om att ha ett jobb och inte klara av det.

Var ska jag då komma?

Jo, till US Open som kommer om en månad så tar man det sista steget för att radera ut huvuddomaren och jag tycker det är skitbra. Huvuddomaren kommer finnas kvar, och ha samma uppgifter som tidigare, men kommer nu övervakas. Man kommer införa videobedömningar också. Motsvarande var kan man egentligen säga. Det kommer finnas möjlighet att under matchers gång gå in och kolla om ett domslut verkligen var rätt.

Följande grejer kommer kunna gå till videobedömning.

  • Om bollen studsat två gånger.
  • Felaktigt slag. Luddigt, men typ om man slår till bollen utan att hålla i racket. Händer kanske inte varje dag, så att säga.
  • Om bollen nuddar en spelare eller racket på sin väg utanför linjerna.
  • Om en spelare stör motståndaren, typ stönar irriterande, tappar en boll ur fickan, eller liknande.
  • Om en poäng ska spelas om eller inte efter att Hawkeye ändrat domslut.
  • Fotfel.
  • Om det är några frågetecken kring resultatet.

Det enda som inte finns med är tiden mellan poängen. Där behållar man luddigheten i att det är huvuddomaren som avgör, tyvärr. Men i övrigt kan man säga att alla huvuddomarens beslut kommer kunna granskas under matchens gång och jag tycker det är helt fantastiskt. Det enda som saknas är det sista steget. Att man helt enkelt steker huvuddomaren i stolen och ersätter denna med en domare som tittar på tv istället, alltså att videodomaren blir helt ansvarig.

Man kommer ha det här på sex av banorna under US Open. Jag tror ärligt talat det kommer användas väldigt lite, men det ska bli intressant att se hur det blir, om det blir någon skillnad. Den riktiga stora grejen hade varit om man också lagt in fördröjande av spelet. Det vill säga tiden mellan poängen och tiden mellan seten. Då hade det blivit riktigt intressant men det kommer säkert också framöver, kan man hoppas i alla fall.

Mycket är dåligt med tennisen, men att ligga i framkant gällande domare och teknologi, där är vi i alla fall helt överlägsna alla andra idrotter.