Inför Toronto

Äntligen masterstennis!

Toronto då? Vad säger vi egentligen om Toronto?

Ja, vad säger man? Statusmässigt botten-3 av mastersturneringarna skulle jag säga. Monte Carlo har förstås automatiskt lite lägre status eftersom den inte är obligatorisk. Det där med obligatorisk är ju för övrigt ett totalt hittepå. Alla spelare måste spela alla mastersturneringar. Om man inte är jättebra. Jag vet inte de exakt kriterierna men har man vunnit tillräckligt mycket så gäller det inte längre. Ingen oskriven regel alltså, utan en skriven regel. Komplett vansinne så klart. Federer-regeln kan man väl kalla den. Det gör att Djokovic kunnat lämna återbud till Toronto den här gången, utan att ens luras att han har några problem.

Khachanov, Shapovalov, Carreno Busta, Struff, Bautista, Kyrgios och Cilic är de övriga spelarna som kunde varit med men inte kommer till start. Rätt bra uppslutning ändå med andra ord. Nio av tio topp-10-spelare på plats bland annat.

Annars känns väl Toronto som en relativt anonym mastersturnering. Det är ganska bra med publik, ofta redan tidigt under veckorna. Hemmaspelarna får också bättre stöd än på många andra ställen men kanadensarna är väl kanske inte glödheta just nu med Shapovalov borta och Felix djupare ner än under isen nivåmässigt.

Man ska förresten passa på. Det här är en av de sista mastersturneringar som spelas över en vecka inom överskådlig tid. Snart spelas alla mastersturneringar över 1,5 vecka. Vilket mörker.

Lottningen. Den är ute. Vi ska titta på den.

Plats 54, McDonald sista spelare in, krävdes för att vara med. Det är ramstarkt det. Om McDonald är sämst, vilket i och för sig inte är sanningen. Men är han lägst rankad, då är det rätt bra. Mikael Ymer hade varit två platser från att komma in förresten. Undrar vad han gör nu för tiden…

Alcaraz-Rune, i bästa fall i kvarten. Vilken match det är. Jag tycker inte gräsmatchen i Wimbledon ska räknas riktigt. Rune kämpade sig igenom grässäsongen på att ruggigt imponerande sätt trots att han egentligen inte behärskade underlaget. Jämför det med Alaraz förra året lite i samma situation. Alcaraz behärskade det inte då och fick inte med sig någonting. Rune fick med sig ganska mycket i år.

Tsitsipas-Sinner en möjlig kvart och en rättvis kvart på något sätt. Lite synd på något vis att tre spelare, som mycket väl kunde varit semiseedade alla tre, klumpas ihop på den övre halvan. Jag skulle säga att de här tre är bättre än tre av fyra minst semiseedade spelare på den undre halvan. Dessutom den klart bästa spelaren på övre halvan. Så ja, sammanfattningsvis, fyra av de fem bästa spelarna på den övre halvan.

Nu har jag pratat en del skit om den undre halvan och ja, det är sämre.

Det måste få ett slut snart det här att Ruud är semiseedad i stora turneringar. Det kommer lösa sig dock. Han är åtta på årsrankingen och har ingen grustennis kvar i år. Han lär inte klara slutspelet om det inte blir en massa skador. Jag tror faktiskt inte han kommer klara topp-10 heller.

Om han nu inte lyckas utnyttja sina seedningar här närmaste tiden.

Som tur är, får man väl säga, fick han det relativt tufft här. Tveksamt om han är favorit mot Lehecka i sin första match och sen Zverev i åttondelen, där är han nog i princip chanslös. Sen ska man veta det. Han gör ändå alltid det han ska, Ruud så om de andra floppar, man vet aldrig. Men ändå troligt att han ryker tidigt här. Zverev-Rublev en trolig kvart på den tredje kvarten.

Och så har vi Medvedev längst ner och han får väl sägas vara den stora lottningsvinnaren den här gången. Inte bara att han flyttas upp som finalseedad när Djokovic inte är på plats utan också att han lyckats undvika alla tuffa motståndare. Jag tycker det ser nästan larvigt bra ut för hans möjligheter att gå till final.

Där har vi det. Lite snabbt sådär. När det väl är dags för matcher så börjar vi prata igenom de första omgångarna mer ingående.

Inte så dumt att vi nu är igång på allvar igen va? Det här blir kul.