Första titt på slutspelskampen

Betyder slutspelet lika mycket längre? Jag skulle väl egentligen säga ja. Om nu slutspelet någonsin betytt särskilt mycket mer än något symboliskt. Slutspelet är ett bra sätt för spelare att sätta upp mål tror jag. När de sen väl är där. Då kanske det är lite mindre viktigt egentligen.

Det är ett par månader kvar men jag tycker det är ungefär såhär års som det är rimligt att titta till slutspelskampen för första gången och i väntan på att Toronto masters ska börja imorgon. Vi tar väl oss en titt nu.

Ovanligt okomplicerat skulle jag säga. Det är i princip bara 10 spelare med chans. För att någon annan än dessa 10 ska ge sig in i striden skulle jag säga att det krävs att den i så fall vinner en mastersturnering, går till final i US Open eller något sånt och att någon utanför de 10 bästa ska göra det. Det kan ju hända, men det är högst ovanligt. Khachanov är 300 poäng bakom Zverev, men han spelar inte just nu och är inte lika bra som spelarna framför honom. Sen kommer Paul och Tiafoe närmare 500 poäng bakom och ni förstår kanske. Varför skulle de ta in 500 poäng när de inte är bra nog?

Så det är de här 10 det står mellan och vad tror ni?

Ska man förenkla det ytterligare något så kan man väl säga att sju platser är i princip cementerade. Det finns ingen av de där sju första som är svag nog för att tappa särskilt mycket om det inte blir någon skada och det är väldigt många poäng som motståndarna ska plocka in. Det krävs normalt 3500 poäng någonting för att gå till slutspelet och att någon av de där tre, Rublev, Sinner eller Rune ska parkera helt och hållet poängmässigt, högst otroligt.

Det kommer alltså ner till något så enkelt som att det är tre spelare som slåss om en slutspelsplats. På senare år har vi lärt oss att det kan vara rätt effektivt att vara första reserv också. Då får man oftast vara med i slutspelet på ett eller annat sätt. Så ja, frågan är väl om Ruud kommer kunna utnyttja sina seedningar för att plocka 1000 poäng till? Det tror jag absolut inte.

Frågan blir snarare om Fritz kommer få en fullträff i någon av de kvarvarande turneringarna eller inte. Det har han ju fått tidigare. Och spel på hemmaplan nu i en dryg månad är förstås ett stort plus för honom. Men kanske ändå tveksamt. Han känns kanske inte i allra bästa form.

Så, utgångsbudet är definitivt att Zverev, som är den bästa spelaren av de där tre, nöter sig till de poäng som krävs på de turneringar som är kvar. Han borde klara det tycker jag även om han har seedningarna emot sig. För man ska veta det. Han är bara rankad 15 på atp-rankingen så medan Fritz kommer bli kvartsseedad i de stora turneringarna och Ruud också kvartsseedad eller till och med semiseedad. Zverev kommer få det tuffare som åttondelsseedad i alla kvarvarande stora turneringar.

Och det där slutspelsfältet. Om man skulle lägga till Zverev till de där sju första. När hade vi senast ett så komplett slutspelsfält helt utan spelare som är utfyllnad? Det var rätt många år sen skulle jag säga. På senare år har det alltid funnits både en och två som inte riktigt hållit för att vara med.