Toronto – tisdag

Då är vi igång och vilken fin tennisdag det var igår ändå. Tycker mastersturneringen i Kanada alltid är trevlig. Framför allt så är det väl en av de absolut bästa publikturneringarna skulle jag säga. Jag såg några matcher från de minsta sidobanorna igår och det var fullt där. Det är inte vanligt det. Det är väl Wimbledon, typ, som har fullt på sidobanorna dag ett.

Det mest anmärkningsvärda som hände var väl det sista. Näst sista var det väl i och för sig om man ska vara petig. Raonic slog Tiafoe i en tresetare där många av er säkert sett klippet på hur första setet avgjordes. Raonic slog en kort boll som såg rackarns svår ut att hinna upp men Tiafoe fick upp farten och satte en perfekt undanläggning diagonalt som Raonic inte ens var i närheten av trots att han stod parkerad vid nätet. Eller paralyserad kanske man ska säga. Han var väldigt säker på att Tiafoe inte skulle hinna upp den tror jag. Tiafoes fart var kanske emellertid lite väl hög och han rasade in i nätet strax efter att han slagit till bollen. En regel, som jag ärligt talat inte visste om, räddade honom dock. Han rasade in i nätet utanför singelstolpen. Alltså mellan nätstolpen och singelstolpen, en del av nätet som faktiskt inte räknas som när. Eller ja, den är i spel som nät, men den räknas inte som när så till vida att man inte får röra den utan det gick utmärkt att rasa in i den så hela nätet skadade. För det var som domaren beskrev det enligt reglerna, en fast struktur. Känns väl som något som borde ändras det där. Ett nät är onekligen ett nät och att man får springa in i den där delen av nätet, mycket märkligt. Men en regel är en regel och även överdomaren kom in och bekräftade. Han är rackarns dryg den där domaren som satt i stolen. Jag tycker visserligen han hanterade situationen bra, men han skrattar alltid när han pratar med arga spelare. Det är ocharmigt. Alla domare som varit med länge blir i och för sig förr eller senare dryga. Fergus Murphy heter den här nissen. Raonic hanterade det dåligt. Han accepterade inte regeln utan gick och drog raket i någonting, vad det nu var. Han hade varit dryg innan också. Kanske blir vi alla idioter när vi blir äldre, även Raonic.

Vände och vann matchen dock, Raonic. Tiafoe är liksom ingen riktig topp-10-spelare. Raonic är fortfarande kapabel och alltid stark på hemmaplan.

I övrigt tycker jag Musetti imponerade mot Nishioka. Inte spelmässigt egentligen. Nishioka var mycket bättre i nio gem men sen föll han ihop mentalt och förlorade sen sex gem i rad och matchen var givetvis över. Han är en grym matchspelare, Musetti. Det spelar inte alltid så stor roll om han är sämre i perioder. Han hänger kvar och det blir extremt jobbigt för motståndaren att inte få någon utdelning av att vara bättre. Sen ska det väl också sägas att Nishioka är ett av tennisens större mentala vrak lite i skymundan sådär. Det är inte direkt första gången det här händer honom.

Det var som väntat en fin match mellan Lehecka och Nakashima och en både jämn och svängig sådan. Nakashima kan inte vara nöjd med utfallet. Han servade för första set, var överlägsen i andra, och hade greppet genom hela skilje innan han förlorade i ett avgörande sets tiebreak. Det var nog en väldigt bra matchup för honom det där. Starkt av Lehecka att ändå vinna.

Inte mycket till skrällar som betyder något i övrigt utan dag ett flöt väl ganska mycket på ett sätt som talar för fina matcher senare under veckan. Det var Tiafoe som försvann men Tiafoe, han är ju liksom inte så betydelsefull för en turnering på den här nivån.

Det var gårdagen det. Nu ska vi titta på vad vi har att just titta på idag.

Inte samma fina matcher idag klockan 17 som igår kanske. Korda-Etcheverry och Ruusuvuori-Giron är vad vi har att välja mellan. För förstnämnda är den bättre kvalitetsmässigt men Etcheverry är inte precis lika farlig på hardcourt som på grus så frågan är väl om det blir så spännande. Frågan är vilken nivå Korda håller nu under säsongens sista del. Ganska bra läge för honom att hitta på något skulle jag säga.

18:30 har vi McDonald-Karatsev och grymt odds på McDonald där skulle jag säga. 1,78 just nu enligt Bethards höga odds. Det man ska veta med Karatsev är att han hade varit typ 150 i världen utan poängen från Madrid. Sen kan man ju inte göra så, att bara ta bort en turnering från en spelare men ser man till det övriga han presterat senaste året så är han ingen atp-spelare. Att det här skulle vara en jämn match mot McDonald, inte en chans. Borde passa bra spelstilsmässigt för McDonald också. Han kan sätta upp tempot så Karatsev inte får den tid han behöver för att panga.

Faktiskt ett annat bra odds klockan 18:30 skulle jag säga. Murray mot Sonego och Murray spelas just nu till någon slags storfavorit. 2,60 på Sonego. Jag minns matchen mellan dem tidigt i år i Doha. Murray vann då ett avgörande sets tiebreak men Sonego var klart bättre. Murray rankad 40, Sonego rankad 39. Så, varför anses Murray vara mycket bättre? Det skulle väl vara om man tycker att han är mycket bättre än sin ranking. Det tycker inte jag. Jätteintressant match och en sån här lite jobbig match för Murray skulle jag säga. Jag tror han börjat se på sig själv som att han ska kunna utmana toppspelare nu. Jag tror kanske inte han är så bra utan det är såna här motståndare han behöver prestera rätt bra för att slå. Vi får se hur det ser ut. Sonego är väl en av typ inga alls som har hardcourt som sitt sämsta underlag. Allt är ju lite eller mycket sämre på antingen gräs eller grus. Sonego, han är lite sämre på hardcourt. Och har kanske lite svajig form. Men som sagt, vi får se. Jämnt tror jag.

Zverev spelar klockan 20. Finalisten i Washington senast, Grieskpoor motståndare. Är väl upplagt för att Grieskpoor kanske inte riktigt kan ladda om för den här matchen. Och Zverev är nog lite för stabil och bra också.

De Minaur-Norrie framåt klockan 21 någonting. Skaplig match för att vara i första omgången. Kunde definitivt varit en åttondelsfinal åtminstone skulle jag säga. Norrie rankad lite bättre, jag tycker att De Minaur är lite bättre. 1-1 i inbördes möten. Borde kunna bli riktigt intressant spel där det är svårt att på förhand säga vem som kommer driva på. Och vem som vill driva på. Båda två har sin styrka i kontringsspelet. Så håll koll på det där. Vem som är den som väljer att ta initiativ och om den spelaren gynnas av det eller inte.

Precis som igår. Lite sämre matcher på slutet. Lehecka-Ruud som är en av nattmatcherna är dock intressant. Lehecka fick dock en tuff första omgång igår och inget plus för honom att spela idag igen. Han hade behövt en vilodag. Så kanske att det kan rädda Ruud. Men annars, jag skulle säga att Ruud definitivt inte är mycket bättre än Lehecka på hardcourt. Om han ens är bättre. Inte jättemysigt heller för Ruuds del att möta någon som med sån lätthet kan sätta egen fart på bollen som Lehecka kan. Tråkig tid. Den startar klockan 03 svensk tid. Men definitivt en match värd att se.