Toronto – onsdag

Det känns som att det kan bli en rätt fin turnering i Toronto skulle jag säga. Eller ja, det kanske till och med redan är en fin turnering. Jag tycker de bra spelarna har presterat rätt bra hittills. Även om man kanske också ska säga att de bästa har ju inte ens gått in. Förutom Ruud då som är först vidare till tredje omgången. Han slog Lehecka, lite väl enkelt skulle jag säga. Ganska klen insats av Lehecka vilket väl i och för sig går lite i linje med det han presterat hittills. Det känns som att han inte riktigt tror på sig själv som vissa andra gör när de får chansen att möta en toppspelare. Vilket är lite märkligt, för han har kapaciteten i spelet för att kunna hota bra spelare.

Den näst högst rankade spelaren som var i elden igår var Felix och han fick storstryk. Kanske lite sanning med modifikation. Han är rankad på plats 12 i världen, Felix, men har ni koll på var han ligger på årsrankingen? 50. Om antingen Kokkinakis eller Arnaldi vinner sin match ikväll i Toronto så åker Felix ut från topp-50 på årsrankingen på måndag. Vilket faktiskt är helt osannolikt, inte bara för att en så bra spelare klappar ihop på det sättet. Nej, det allra sjukaste är att man kan gå så dåligt under en säsong då man bara har bra seedningar hela tiden. Det hade liksom räckt om han bara slagit de riktigt dåliga spelarna, Felix, så hade han varit 30 på årsrankingen. Men nu klarar han inte ens det. Ska man översätta hans 50 på årsrankingen till var han hade legat utan seedningarna så skulle jag säga 80 kanske. Utan hjälp av sina seedningar hade han varit 80 i världen. Och då snackar vi alltså om en spelare som var en av världens fem bästa spelare så sent som i vintras. Purcell var det han fick storstryk av igår förresten. Purcell som visserligen gått bra på challengertouren, jättebra till och med, men att Felix förlorar mot såna spelare. Det är helt otroligt.

Vad har då hänt? Hur har han kunnat tappa allt?

Man ska väl kanske gå tillbaka lite till förra året när han var så bra. Jag minns att jag då lite grann hade svårt att förklara varför han var så bra. För någonstans så, han har i grund och botten ett väldigt stadigt spel, men det är lite dåligt med vapen. Om man ska snacka ner honom så kan man säga att han är ganska lik många spelare som är mellan 50 och 100 i världen. Han gör ungefär samma sak som många av dem. Han servar bra och han är sen riktigt bra på att hålla igång bollen. Det han adderade i slutet av förra året var väl att han också kunna sätta upp tempot lite grann. Att han kunde göra allt med lite högre svårighetsgrad.

Nu har det blivit egentligen totalt åt andra hållet. Nu träffar han knappt bollen längre. Han har ganska stel och ryckig teknik och jag förstår faktiskt lite grann att det kan bli så här. När han väl tappar bollträffen, då finns det liksom inte så mycket att luta sig emot. Han har ingen serve som är helt självgående. Han har ingen självgående forehand som bara fungerar. Utan han måste vara bra nog på det här malandet och är han då lite osäker, som sagt, då är han nere på den där nivån med väldigt många andra. Om man jämför med de flesta andra toppspelarna så har de mer styrkor att luta sig emot. Styrkor som aldrig klickar. Vill man vara stabil är det att föredra snarare än Felix spelstil skulle jag säga.

Jaha. Nu blev det så där. Ett inlägg om Felix istället. Så kan det går.

Det blåste som bara den igår. Särskilt under första halvan av speldagen. Därför blev matcherna tyvärr ganska dåliga spelmässigt. Murray spelade en märklig match mot Sonego där Sonego hade taktpinnen hela första set och han hade väl setbollar också men det blev sen väldigt likt egentligen med en annan match från i måndags. Den mellan Musetti och Nishioka. När spelaren som var bättre inte fick med sig något klappade den ihop. Sonego klappade ihop i andra set. Murray spelade smart och maximalt anpassat till förutsättningarna. Det räckte.

De Minaur var riktigt bra och slog Norrie, hur enkelt som helst skulle jag säga. Kanske lite hjälp av vinden där också. Han har lite mindre svingar än vad Norrie har, De Minaur.

Tror vi nöjer oss där om gårdagen. Nu ska vi titta på dagens matcher. Dags för alla de bra spelarna att kliva in. Många på papperet ojämna matcher idag faktiskt men vi får hoppas det kan bli trevligt ändå.

Två toppspelare igång redan klockan 17. Rublev möter McDonald och Fritz möter Humbert. Hade nog varit roligare om det varit tvärtom egentligen. Nu matcher med två likadana spelare. Blir ofta roligare när spelarna skiljer sig. Rublev och McDonald gör ungefär samma sak. De vill kontra och göra det snabbt. Skillnaden att Rublev också själv kan pressa upp tempot på ett annat sätt. Ganska bekvämt för honom skulle jag säga att möta McDonald. Och Humbert, han är väl en Fritz utan kraft, typ. Fritz är inte i bästa form men borde kunna räcka rätt bra ändå.

18:30 spelar Medvedev. Arnaldi möter han, och den är ju inte så spännande. Men några andra spännande matcher. Svårt att välja bland dem dock. Raonic ska försöka följa upp den fina vinsten mot Tiafoe. Nu enklare, Daniel, men lite varning för Daniel som är en spelare som kan höja sig i stora turneringar. Nu har han kvalat in här och fin vinst i första omgången. Kan verkar som en enkel uppgift för Raonic men kanske inte säger jag. Hurkacz möter Kecmanovic. Svag form på båda två. Ganska tråkiga spelare. Frågan är om Kecmanovic kan vara lite bättre när bollen är i spel där. Om så kan det bli ganska tuff press på Hurkacz serve i den matchen. Den bästa matchen den här tiden skulle jag nog på förhand säga är Musetti-Kokkinakis. Kokkinakis som aldrig kommer bli något annat än ett barn är sex år äldre än Musetti. Lite skillnad i mognad mellan dem. Musetti är ett fullblodsproffs vid 20 års ålder. Kokkinakis är 26 år gammal och…kanske inte ett fullblodsproffs. Egentligen liknande grundtalang på dem skulle jag säga. Så stor talang var Kokkinakis en gång i tiden. Musetti har redan spelat in mer pengar än Kokkinakis. Det kan vara bra att bruka allvar med det man håller på med. Vad tror vi om matchen ikväll då? Helt jämna odds. Jag hade nog tagit Musetti. Han börjar kännas extremt svårslagen, även på hardcourt.

Tsitsipas och Zverev spelar klockan 20. Tsitsipas möter Monfils och Zverev möter Davidovich. Sådär lagom motstånd. Utgångsbudet är att det inte blir spännande men ändå, två fina matcher så klart. Vi kan hoppas på att det kan hetta till i någon av dem i alla fall. Tsitsipas har förresten halvsparkat sin pappa som tränare. Han ska inte längre ha huvudansvaret. Det känns ju lite sunt kanske. Frågan är väl när Zverev ska göra detsamma.

Sinner-Berrettini klockan 22. Mums. Är Berrettini nu redo att mäta sig med en av de bästa? Absolut inte omöjligt. Det blir problem för honom när bollen är i spel mot någon som Sinner. Samtidigt är frågan hur Sinner kan hantera Berrettinis serve. Det enda negativa med matchen är väl att de är landsmän. Skiljer mycket i ålder dock och jag har aldrig hört att de skulle vara särskilt nära varandra. Det kanske blir lite extra prestige bara istället.

Det skulle varit Murray-Felix ikväll. Nu istället Murray-Purcell och det ska vara ett rent upplägg för Murray. Bör passa honom jättebra spelstilsmässigt och han ska vara klart bättre. Tredje rundan i en masters i så fall för Murray. Det är bra det.

Alcaraz och Rune spelar nattmatcher. Alcaraz mot Shelton och Rune mot Giron. Vore en rätt stadig skräll om någon av dem förlorade set.

Då är vi redo va? Jag känner mig redo. Nu kör vi. Snart i alla fall.