Toronto – lördag

Det var det, det. Skulle man kunna säga men jag tycker ändå inte så. Det ska bli riktigt intressant att se vem som vinner i Toronto nu i helgen. Vem som vinner sin första masterstitel. Vem av fyra snorungar. 97, 99, 99 och 01 är födelseår på semifinalisterna. Nåja, de är i 25-årsålderrn tre av dem men snorungar, definitivt.

Jag tycker det var krattat för Alcaraz förlust. Och jag tror att det här är en av få saker han kommer ha emot sig genom karriären. Eller rättare sagt. Jag tror att det här är något han borde mota i grinden. För det finns en klar risk skulle jag säga att han hamnar i Federer-syndromet. Att vinnandet till slut inte blir så viktigt. Att det istället blir viktigare att prestera coola bollar, coola slag, och bli älskad av publiken. Det var ingen slump att han satte några av de slag som kommer tillhöra årets mest visade igår. För är man så bra som han är, och försöker tillräckligt ofta, delvis nästan ser till att sätta sig i lägen för att slå dem. Då sätter man dem ibland. Men är det ett effektivt sätt att vinna? Inte direkt va. Det säger väl också lite om det jag tjatat om nu ganska länge. Statusen på alla andra tennisturneringar än Grand Slam-turneringarna är lite för låg. Rublev, Coric, Busta, Fritz, Norrie, Hurkacz. Där har ni spelare som vunnit mastersturneringar de senaste tre åren. Hur är det, hur många slams har de vunnit? Jodå. Det är noll det. Vilka är det som vunnit Grand Slam-turneringarna under samma tid då? Jo, det är Djokovic, Nadal, Alcaraz och Medvedev. Jag tycker det är otroligt talande. De där fyra har vunnit alla slams, men de har inte ens vunnit hälften mastersturneringarna. Slump? Inte direkt va. Vad man ska göra. Det vet jag inte om det egentligen spelar så stor roll. Ett alternativ skulle vara att försöka få in någon som öser in väldigt mycket pengar. Jag tycker det på något sätt är lite märkligt att prispengarna inom atp-tennisen ligger i stort sett oförändrade år efter år medan pengarna i större delen av den övriga toppidrotten ökar kraftigt. Att gå över till femsetsmatcher för att minska antalet skrällar skulle kunna vara en annan sak. Särskilt nu när mastersturneringarna ska ha två veckor till sitt förfogande.

Om det var krattat för Alcaraz förlust så förvånade Medvedevs förlust mig lite mer. Han var inte alls på humör. Eller ja, han var inte på dåligt humör. Det brukar ju vara bra för honom. Han kändes däremot ovanligt likgiltig. Som att han tyckte att det var jobbigt att behöva spela mot De Minaur. Det är jobbigt att spela mot De Minaur men Medvedev borde inte behöva tycka det. Rättvist att De Minaur får en framgång tycker jag. Han är en av de spelare som jag har svårast att förstå att han inte får till det lite bättre resultatmässigt. Nu får han ett fint skutt uppåt här. Om han vinner turneringen blir han nästan topp-10. Om han går till final sätter han nytt personligt rankingrekord med plats 12 eller 13. Paul kan förresten också bli topp-10 om han vinner turneringen. Amerikanerna skulle i så fall ha två topp-10 och även den 11-rankade spelaren. Det är ganska bra det på tre medelmåttor, Fritz, Tiafoe, och Paul. Att de där tre nu i 25-årsåldern lyckats ta sig till den positionen. Nivån på bredden bakom de bästa spelarna, låt oss kalla den tveksam. För några år sen var det Thiem, Nishikori, Del Potro som låg där. Nu är det Fritz, Tiafoe och Paul.

Tänk om Sinner hade fallit mot Monfils också. Men det gjorde han ju inte. Tresetsvinst där för Sinner. Och så var det en rätt dålig match mellan McDonald och Davidovich. McDonald klart bättre i inledningen och att han inte lyckades få med sig första set, otroligt svagt. Sen, som flera gånger tidigare den här veckan från andra spelare, föll han ihop när han väl fick motgången. Davidovich till semifinal enkelt.

Därför har vi idag de här semifinalerna.

20:30 De Minaur-Davidovich 1,70-2,26 Bethard

Den något svagare av dagens semifinaler får man väl kalla den här men kanske den mer intressanta. Intressant till att börja med de inbördes mötena. 3-1 för Davidovich trots att De Minaur oftast, eller ja, alltid egentligen, varit den bättre av dem. Det säger någonting och jag tycker också det går att omsätta till verkligheten. Att få bekräftelse i verkligheten på att det inte är ologiskt. Sen gäller det ju inte den här veckan riktigt, det här att det är problem för De Minaur att möta motståndare som inte slår bort sig. Den här veckan har hans offensiv funkat sjukt bra och ingenting har varit problem för honom. Men i vanliga fall är det inget bra för honom att möta någon som är så tråkig som Davidovich. Som står och håller i bollen. Som inte attackerar om inte läget finns där. Och kanske framför allt, som attackerar med lite marginaler. Som inte slår bort sig i onödan. Davidovich har precis som De Minaur varit riktigt bra i den här turneringen. De Minaur mer imponerande, absolut, och De Minaur är den bättre spelaren av dem men som sagt. Varning för spelstilarna. I Vanliga fall är det här riktigt dåligt för De Minaur.

01:30 Sinner-Paul 1,41-3,12 Bethard

Lite tråkig tid kanske. Lite diskutabelt det här kanske att man vill sälja biljetter till två ”pass” trots att man bara har två matcher. Det är ju ingen damtennis här i Toronto. Damerna spelar i Montreal. Det är vartannat år det där, en utmärkt lösning. Jag vet inte om jag hade köpt biljett för att se en enda match när det är de här två matcherna men man kanske lyckas, vad vet jag. Framför allt så har väl folk köpt biljett för att se lite andra spelare kanske. Mer öppen match än oddsen talar om det här skulle jag säga. Sinner är väl den av semifinalisterna som inte imponerat särskilt i den här turneringen och när det är så brukar det vara svårt att gå hela vägen även om man ska vara den bättre spelaren. Titta bara på Alcaraz. När Medvedev åkte ut igår kväll var Alcaraz den överlägset bästa kvarvarande spelaren men han klarade inte av att göra något av det. Två möten mellan de här två förra året. Två jämna matcher, de vann varsin. Och jag tycket det här också känns jämnt. Perfekt för Pauls del att få stå och kontra med Sinner. Sinner kommer vara den som tar mer initiativ och risker och spelar han bra, absolut. Då vinner han. Men det är ingen matchup där han kan spela halvtaskigt och bara flyta sig fram till vinsten. Då hade det krävts en annan typ av motståndare.