Inför finalen

Final! Inte den väntade finalen men ändå en intressant final skulle jag säga. Den spelas på ganska fin tid för oss också. Det tackar vi för.

22:00 Sinner-De Minaur 1,43-3,02 Bethard

Vi ska få en ny mastersvinnare ikväll och även om det i sig kanske indikerar att nivån kanske inte är där den ska vara. Ändå intressant tycker jag. Två spelare som i min värld står på tur för att vinna en stor titel. Sinner har varit framme på den här nivån tidigare. Det här är hans tredje mastersfinal och då är det väl dags. De Minaur har aldrig varit i en stor final men på tal om att stå på tur. Att han inte ens lyckats nosa på topp-10 de senaste åren. Jag tycker det är direkt märkligt sett till vad han har. Att han inte fått ut lite mer, mycket märkligt.

Sinner har en sjundeplats på rankingen inom räckhåll ifall han vinner. Redan med det här resultatet är han fyra på årsrankingen. Det säger väl en del om verkligheten. Att han är där nu. Han är en legitim topp-5-spelare. Det är Alcaraz och Djokovic. Sen är det Medvedev. Och sen är det Rune och Sinner. Rune förresten den som inte riktigt backar upp det där med poäng just nu. Han är sjua på årsrankingen men bara 400 poäng från att knipa den där topp-5-platsen. Vi får väl se om han kan lösa det innan årets slut.

De Minaur sätter personligt rankingrekord med plats 12 imorgon. Om han inte vinner vill säga. Då blir det plats 11. Och då landar han äntligen där jag tycker att han ska ligga. Jag har tyckt det i ett par år. Han kanske inte varit en topp-10-spelare, men han ska i alla fall vara där och knacka på dörren. Ser man till hans spel den här veckan. Då han fått till det, kanske för första gången fullt ut. Vi får väl se framöver. Sett till konkurrensen om de sista topp-10-platserna skulle jag säga att De Minaur kanske är en topp-10-spelare om han nu lyckats ta ett litet kliv. Vi får se. Jag tror också han är en spelare som kommer gynnas sjukt mycket av bättre seedningar. Han har svårt mot de bästa och är därmed som lågt seedad utsatt för dåliga lottningar men får han nu bättre lottningar kommer han få det mycket enklare att skaffa poäng.

Vad tror jag ikväll då?

Sinner står ju onekligen på tur. Han har varit i finalen mot svåra motståndare men nu har han sin bästa chans hittills. Det brukar ju betyda en del det där. Att man liksom samlar ihop till en stor titel. Samtidigt kan det kanske ligga honom lite i fatet också. Han har inte riktigt varit de stora matchernas man hittills, Sinner och nu när han får en sån här sällsynt bra chans att vinna en stor titel. Det är inte helt säkert att han håller för trycket.

Sen ska det också sägas att De Minaur förväntas vara den sämre spelaren här men tittar man på deras spel hittills under veckan är inte så fallet. Sinner har haft en bra lottning och inte behövt vara jättebra. De Minaur har inte haft en bra lottning och har sett helt overkligt bra ut. Är De Minaur som han var mot Medvedev ikväll, då måste Sinner upp på sin allra högsta nivå för att vinna.

4-0 i inbördes möten till Sinner vilket är ganska logiskt. Han har i princip alltid varit bättre och det är egentligen en ganska bra matchup för honom det här. Han har inga problem att hålla igång bollen direkt och De Minaur har normalt inte offensiven för att få Sinner på bakfoten.

Det som jag tycker är intressant är dock det faktum att De Minaur varit så sjukt bra den här veckan. Därför tror jag ändå att han kan göra ganska mycket ikväll.