Cincinnati – onsdag

Tänk så enkelt det skulle vara. Kval måndag och tisdag. Sen alla turneringar över fem dagar, onsdag till söndag. Det hade blivit så otroligt tydligt på något vis. På måndagar och tisdagar kan man titta om man är sådär otroligt tennisnördig. Onsdag till söndag, då är det tennis på riktigt. I masterssammanhang så, man får väl välja om man kallar första omgången för kval eller en första omgång. Som här, att de bästa spelarna står över första omgången skulle väl funka rätt bra och att de andra då spelar måndag och tisdag.

Man skulle då behöva spela sju dagar i rad om man kvalar/inte är seedad. Om man är seedad skulle man behöva spela fem dagar i rad. Det kan låta mycket, men det är i stort sett så det är redan, det är bara det att det är otydligt. Djokovic till exempel. Han har inte spelat sin första match i Cincinnati ännu. Han kommer spela fem dagar i rad om han ska vinna.

Varför börjar jag då dagens text med detta?

Jo, jag tycker på något sätt det är lite stökigt dessa tre dagar av mastersturneringarna. Det är någon slags första omgång över två dagar, samtidigt som det är andra omgången, också det över två dagar. Det är ingen ordning. Jag gillar det inte. Tennisen skulle ha tidernas upplägg att göra det här begripligt men man väljer att inte göra det. Av samma anledning som är förklaringen till att man inte gör andra viktiga förändringar. Att de bra spelarna ska få ha det exakt som de vill ha det går utanpå allt annat. Som i en sån här turnering. Djokovic får liksom välja om han vill spela fem dagar i rad eller om han vill spela redan på tisdagen. Samma sak med Alcaraz också så bra. Vad är det för rättvisa liksom. Utanpå då att de redan från början står över en omgång av turneringen. Nej, det skulle gå att göra bättre.

Igår då?

Enorm mängd matcher. De flesta i första omgången. Några i andra omgången. I andra omgången förlorade Alcaraz set mot Thompson. Den spelades supersent den matchen. Eller tidigt kanske, om vi ska prata svensk tid. Den höll på i morse. Samma känsla som förra veckan kring Alcaraz. Hans fokus på att vinna matcherna så enkelt som möjligt kan nog sägas vara diskutabelt. Rublev föll i avgörande sets tiebreak mot Ruusuvuori. Känns väl inte jätteformstark, Rublev. Visste ni förresten att de där två ligger etta och tvåa på en ranking? De är de två mest koldioxidneutrala tennisspelarna i år. Ruusuvuori tog precis över ledningen på den rankingen. Jag får väl erkänna att jag kanske tyckte den rankingen var lite tramsig så jag satte mig väl inte in hundraprocentigt i det men fortfarande. Ruusuvuori cyklar väl och åker buss till sina turneringar helt enkelt. Felix åkte också. Total plattmatch mot Mannarino. Jag är inte helt överraskad ändå. Berrettini var inget bra i spelet. Det blev tuffare när någon slog tillbaka bollen.

Av matcherna i första rundan var väl den mest anmärkningsvärda att Monfils slog Norrie i en tresetare där Norrie hade break upp i skilje men han klarade inte av det. Tappat precis allt självförtroende, Norrie.

Nu ska vi titta till det som kommer idag och ja, här har vi det. Alla odds härifrån Bethard givetvis.

Humbert slog Fils igår. Lite stökig match men bra gjort. Paul är en relativt svag toppspelare. Det är många som har chans mot honom. Men det kommer krävas något väldigt bra från Humbert för att slå honom. Utgångsbudet att Paul tråkar ut honom. Nishioka, han kommer ju fladdra iväg där så klart.

Där föll ju oddsen bort på Musetti-Medvedev ja. 4,47-1,24 är det som gäller. Medvedev hade ganska god kontroll i Toronto förra veckan. Han kan nog ha det idag igen men självklart, högklassig match. Särskilt för att vara redan i andra rundan.

Lajovic, det är ju enkelt för Sinner så klart. Kan Purcell hota Ruud? Jag tror ändå inte det. Han är nog inte tillräckligt bra i bollandet där riktigt.

Ska man hitta en jämn match av de här tre så tror jag det är Sonego som kan pressa Fritz. Fritz spelar ofta jämna matcher, Sonego blir sällan bortblåst. Rätt jämna de där två när bollen är i spel skulle jag säga. Sen ska väl Fritz serve vara tungan på vågen men inget givet skulle jag säga.

De fina matcherna kommer lite senare idag. Det här är ju triss i fina matcher, eller hur?

Shelton kanske är på väg upp lite efter att ha varit ur form länge. Litar man på Tsitsipas? Shelton är nog lite för vild för att riktigt kunna pressa men absolut inte en ointressant match.

Coric vann här förra året. Han skrällde i första omgången. Man ska absolut inte ignorera honom även om han är spelmässigt mycket sämre än Hurkacz.

Monfils mot De Minaur. Den gamla mot den nya. Inte helt olika i spelstil de där två, eller hur? Monfils lite mer försvar, De Minaur mer kontring, Monfils lite mer serve och så vidare men också likheter. Snabba spelare som är väldigt svåra att komma igenom. Vi får se om De Minaur kan hålla fokus. Jag tycker han ska vara ganska mycket bättre.

Lite spännande odds på Rune ändå va? Borde han inte kunna hitta något lite bättre till den här turneringen? Jag tycker det.

Djokovic, spännande så klart att se var han står.

Och avslutningen där. Inte dum alls, men kanske inget man ställer klockan för ändå.