Cincinnati – torsdag

Ojdå. Där blev det korsdrag. Vad är det jag sagt de senaste veckorna? Mastersturneringarna. Tar spelarna dem ens på allvar numera? Svaret är väl ganska enkelt. De tar de här turneringarna på allvar om det passar. Om det inte passar, nej.

Fyra topp-10-spelare rök igår. Inte i kvartsfinalerna. Inte i åttondelsfinalerna. Utan i andra omgången, första matchen för alla utom en. Hade det hänt i en Grand Slam-turnering, att fyra topp-10-spelare rykt redan i första matchen. Eller andra matchen. Eller hur man nu ska översätta det konstiga system som är i mastersturneringar där ett visst antal står över första omgången. Här i Cincinnati är det åtta spelare som står över.

Tiafoe föll mot Wawrinka och det är väl lite kul. Man vill ju att det ska gå bra för Wawrinka, det vill nog de flesta. Han måste vara en av de spelare som minst andel av fansen tycker illa om. Det är liksom inte så mycket ont i honom. Samtidigt som Tiafoe, det är väl inte så många som tar honom på allvar som topp-10-spelare. Runt 20 i världen är väl en rimlig ranking på honom men jag skulle säga att det hade känts mindre konstigt om han varit 30 än som nu, 10.

Ruud förlorade mot Purcell och av det jag såg, ja, det är väl ungefär sådär bra han är. Han är åtta på årsrankingen, Ruud. Visst, jag minns hans resultat på grus i somras och det är väl så man ska se på honom. Han samlar en massa poäng på grus och är rätt usel på hardcourt men jag tycker det är svårsmällt att han är åtta på årsrankingen just nu. Men ja, en finalplats i Franska öppna väger tungt. 1220 poäng därifrån, det är hälften av hans totala poängskörd i år.

Rune gav upp mot McDonald med ryggskada. Det flyter inte riktigt för honom just nu. Kanske att han borde letat lite efter formen istället för att spela de här mastersturneirngarna.

Och så förlorade Sinner mot Lajovic och jag tycker det bara är larvigt sånt här. Man tappar liksom lite respekten för spelarna. Det var i söndags han vann titeln i Toronto. Det var onsdag igår. Tre vilodagar. I andra sporter. Skulle man utgå från att ett lag som haft match tre dagar innan skulle göra en komplett plattmatch? Ingen skulle acceptera det. I tennis är det snarare helt normalt. För ja, det var en total plattmatch han bjöd på igår, Sinner. Det var liksom ingenting som är bra. Jag tycker det är konstigt det där. Att spelarna inte är lite mer professionella och klarar ett lite tuffare spelprogram.

De Minaur som var så bra i Toronto. Inte ens han klarade det igår och gjorde en svag match mot Monfils. Nu var det visserligen hans andra match i den här turneringen men samma sak där. Jag kan inte riktigt förstå att man inte klarar matchande och resande lite bättre. Kul med Monfils på något sätt, definitivt. Det är två bra spelare han slagit nu, Norrie och De Minaur men det är väl tveksamt om det varit sådär väldigt spektakulärt spelmässigt. Kvarten i Toronto och nu i åttondel här. Super bra så klart. Imponerande också.

Några klarade sig förstås också. Medvedev klarade Musetti ganska enkelt. Det är ingen bra matchup för Musetti det där. Han blir väldigt frustrerad mot Medvedev och vem skulle inte bli det egentligen. Tsitsipas spelade två tiebreakset mot Shelton. Det mest anmärkningsvärda där, och överlägset roligaste. Det var en i publiken, precis bakom Tsitsipas, som gjorde ett ljud för att simulera en geting. Tsitsipas stod och viftade på ganska bra innan han fattade vad ljudet kom ifrån. Bland de roligare klagomålen jag hört till en domare. ”Det är någon som sitter och låter som ett bi när jag ska serva”.

Fritz och Zverev också vidare. Så det finns absolut bra spelare kvar när det ska vankas åttondelar idag. Och framför allt, de tre bästa spelarna är kvar. Plus Tsitsipas då. Så prognosen är fortfarande att det kan bli en riktigt fin avslutning på veckan även om det gallrats ganska friskt bland de bra spelarna senaste dagarna.

Idag åttondelar alltså och såhär spelas de. Med odds från Bethard, jodå, som alltid. Riktigt schyssta odds dessutom, som alltid på tennis. Tycker inte nog man kan poängtera det där. Att Bethard medvetet höjer oddsen på just tennis. Jag tycker det är trevligt.

Zverev-Medvedev, del 16. Många inbördes möten för att vara två så relativt unga spelare. 9-6 hittills för Medvedev varav tre raka och fem av de sex senaste. Zverev hade med andra ord länge ganska bra koll på Medvedev. Lite orättvist kanske att de här två tvingas mötas redan i åttondelen kan man tycka men som plåster på såren så får vinnaren istället en ganska enkel kvartsfinal sen. Vidöppet ikväll skulle jag säga. Och som vanligt, de kommer nog inte direkt ha något emot att puckla på varandra.

Popyrin-Ruusuvuori, ja, den som kommer titta på den kan väl säga något. Jag är inte den personen.

Hurkacz var oseedad här i Cincinnati. Han tog sig hit genom att slå en seedad spelare, Coric som vann här förra säsongen. Inte orimligt att han tappat i ranking faktiskt, Hurkacz, Han har legat runt 10-strecket i ett par år men kanske mer levt på seedningar än sin spelstyrka. Inte direkt ovanligt att en spelare som nyligen tappat i ranking börjar få till det så, man ska inte vara överraskad om han får till det nu. Många inbördes möten mellan honom och Tsitsipas och. 7-2 till Tsitsipas och det går väl att förstå. Tsitsipas lite smartare och lite mer noggrann. Det kommer man rätt långt med.

McDonald-Mannarino, det är väl lite samma sak med den. Ingen kommer titta på den då det spelas en bra match samtidigt. Vinnaren av dem är förresten den som får äran att möta Medvedev eller Zverev i kvarten. Tsitsipas eller Hurkacz möter vinnaren av Popyrin och Ruuduvuori i den där tråkiga första matchen.

Förra veckan började Alcaraz dåligt och floppade sen i kvarten. Mot just Paul. Idag finns väl risk att det blir repris, men en omgång tidigare. Det man får hålla koll på tycker jag är om han tar matchen på allvar eller om han fortsätter på den inslagna vägen från den senaste veckan. Att ägna sig åt någon slags uppvisningstennis. Om ´han tramsar är Paul säkert bra nog för att slå honom igen. Om Alcaraz brukar allvar blir det 6-3 6-2.

Wawrinka får en jättechans här att ta sig till kvarten och i så fall kanske få möta Alcaraz. Jag är medveten om att jag underskattar Purcell. Han är högst medelmåttig spelmässigt men han är smart och rätt effektiv. Att han ska kunna stå upp mot Wawrinka i bollandet, jag tycker inte han ska klara det men ja, den som lever får se. Han var åtminstone bra nog för att slå Ruud.

Och glädjande nog. Inte de bästa matcherna som nattmatcher idag heller. Visst kan Djokovic-Monfils se saftigt ut på papperet men det hade väl varit om matchen spelats 2018 kanske. Monfils får vara jättenöjd med att ha tagit sig hit. Har ni koll på de inbördes mötena där förresten? 18-0 för Djokovic. Monfils har ibland uttalat sig om hur chanslöst det här är och det lär väl inte ha blivit bättre med åren kanske.

Upplägg för Fritz förstås. Ganska skönt för honom att slippa Sinner. Djokovic mot Fritz i kvarten om inget jättekonstigt händer.