Cincinnati – fredag

Varit rätt dåligt väder i Cincinnati den här gången får man säga. Regnigt, men kanske ännu mer, blåsigt. Vilket påverkat matcherna olika mycket skulle jag säga, även om det kanske egentligen blåst lika mycket. Vissa spelare har bara spelat sig igenom vintern. Skitit i det så att säga och påverkats olika mycket negativt av det. Medan vissa istället anpassat sig. Mer eller mindre där också så klart. Mellan Medvedev och Zverev igår var det sannerligen mer under stora delar av matchen. Deras duttande, framför allt Zverev som stod och slog månbollar istället för sitt vanliga spel. Spännande skulle jag säga och hur illa jag än tycker om honom, lite kul att det funkade. Även om det väl kanske var när han klarade av att förmå sig själv att slå till bollen som det gick bäst. Nu berodde det nog mest på vinden men inte ointressant att se hur bra det kan funka att stå och spela löst och högt men med längd mot Medvedev. Han trivs inte alls med det.

Medvedev nästa toppspelare att åka och vi har därmed bara två bra spelare kvar inför helgen.

Tsitsipas fick nämligen storstryk av Hurkacz där det kändes som att han brydde sig ovanligt lite, Tsitsipas. Det var liksom ingen fart alls i honom. Som jag skrev, igår var det väl också. Det är inte första gången som en spelare som precis tappat i ranking helt plötsligt börjar prestera. Hurkacz har fått lite fart nu när det behövs och bra läge dessutom i turneringar där många andra verkar ha lite tveksam inställning.

Det är Djokovic och Alcaraz kvar.

Djokovic tog sin 19:e raka mot Monfils och signerade Monfils tröja efter det. Jag vet inte om det säger mest om att han är en rätt skön prick Monfils, eller om att han kanske inte är någon supervinnare. Han la i alla fall ut den där signerade tröjan, med nummer 19 på, på social media. Jag tycker både och, och det är väl inget fel med det. Alla behöver faktiskt inte vara Djokovicar eller Nadalar där precis allt handlar om att vinna. Monfils tycker annat i livet är roligt också och jag må sjukt sällan bli avundsjuk på idrottare men just den där meriten, det är liksom något lite coolt över den. Att han nu är den genom tiderna som har flest förluster utan att slå en spelare, och att det dessutom sammanfaller med att det är tidernas bästa spelare som han torskat några gånger mot. Han har i alla fall fått vara med en rackarns många gånger.

Alcaraz spelade en ny, ganska dålig match mot Paul. Det irriterar mig något oerhört att allt man ser vad gäller klipp och texter om matchen säger att det var något bra. Han har verkligen tappat det helt just nu, Alcaraz. Det finns liksom inga linjer riktigt. Han står och skjuter från höften och det funkar lite sådär. Att det skulle handla om att han har jättesvårt mot Paul på något sätt, nja, varför skulle han det. Det ska dock sägas. Paul kunde mycket väl vunnit igår också. Tittar man enskilt på de två första seten så borde han vunnit båda två.

Idag är det kvartar. Och det finns väl två grejer inför helgen här. Dels så kan det ju bli en Djokovic-Alcaraz-final men där måste jag säga att jag har en känsla av att de kanske. Inte uttalat. Men åtminstone lite grann inom sig kanske. Har det där hundrameterstänker. När det för några år sen fanns riktiga hundrameterslöpare. Som sprang fort på riktigt. Man kan väl utgå från att några av dem hade lite dunderhonung i magen. Men fort sprang de. Och oftast delade de upp tävlingarna mellan sig för att bara mötas under några få stora tillfällen. Allt för att bygga maximalt intresse kring just de duellerna. Lite så tror jag att både Djokovic och Alcaraz känner. De vill mötas i US Open-finalen för att mäta sina krafter där. Att de möts i Cincinnati-finalen, det kanske de inte är fullt lika sugna på.

Sen en sak till så klart. Det är lite ovana kvartsfinalister på den här nivån som har en superchans att ta sig ytterligare ett snäpp och gå till en semifinal. Sånt är ju alltid lite kul.

19:00 Hurkacz-Popyrin 1,30-3,83 Bethard

Man ska veta det om Popyrin att han är mycket yngre än man kan tro. Han började vara inne på atp-touren redan som 18-åring. Sen har det inte hänt så mycket. Han har skvalpat runt hundrastrecket i flera år. Han har inte haft någon direkt utveckling under en ålder då spelare normalt utvecklas mycket men han har hållit i, och jag tror han tagit ett kliv nu. Självförtroendet som han antagligen fick av att vinna i Umag kan nog vara en del i det. Kvart här och nu är han topp-50 i världen, vid 24 års ålder. Han är född 1999.

Men här ska det väl bli tufft. Inte olika de här spelarna egentligen. Fullvuxna gossar på närmare två meter som kanske varken är jättestarka eller jättesnabba, men båda två bra på tennis för sin längd. Slagmässigt bra helt enkelt. Sen har Hurkacz lite andra vapen än Popyrin och det känns väl kanske svårt för Popyrin att komma runt här. Jag tror Hurkacz vinner.

21:00 Alcaraz-Purcell 1,09-8,85 Bethard

Ja, jag vet. Jag vet att jag underskattar Purcell. Jag är i alla fall öppen med det. Det är väl kanske för att han ser ut som nån slags surfare som skiter i det mesta, inklusive tennisen. Men hans resultat talar väl i någon mån för sig självt. Han slåg Wawrinka enkelt igår. Det är bra gjort.

Kan Alcaraz göra så det här skiter sig?

Jag skulle säga nej.

01:00 Zverev-Mannarino 1,23-4,60 Bethard

Den var viktig, Zverev-Medvedev för den gällde i princip en semifinalplats. Det visste man på förhand. Vissa har svårt för Mannarino. Zverev har det inte överhuvudtaget och det mina vänner, det är inte svårt att förstå. Mannarino kan stå och dutta hur mycket som helst. Zverev kommer bara fortsätta sätta höjd och längd i bollen och det blir då enormt jobbigt för Mannarino. Dessutom, så klart. Zverev har nog lite plus i spelet här. Så har han massor av gratis på serven också då Mannarino enbart kan returnera ur en offensiv position, något som inte är så bra mot någon som servar rakt och stenhårt som Zverev. Sällsynt stort spelstilsplus på ena sidan i den här matchen skulle jag säga. Det är alltså inte bara att Zverev är mycket bättre. Han har alla andra plus också.

02:30 Djokovic-Fritz 1,22-4,75 Bethard

Jag har ibland skrivit om att man kanske skulle seeda lottningarna inför varje omgång i turneringarna, så det blir maximalt rättvist. Här är väl en match som åtminstone talar för att det skulle vara ett alternativ. Fritz definitivt den tredje bästa spelaren som är kvar i turneringen. Ändå får han inte ens en ärlig chans att ta sig till semifinal. Det känns orättvist. 6-0 för Djokovic inbördes möten och han har bara förlorat set i en av matcherna. Det är brutala siffror också i seten. Det är väl kanske det som talar för Fritz idag. Att han varit så pass chanslös tidigare och att det nu bara blir tvärtom. Plus då att jag känner att Djokovic kanske skulle kunna ta en förlust nu. Han har fått några matcher och därmed fått det han behöver. Nu skulle han nog helst av allt bara börja förbereda sig för US Open.