Fiasko Cup

Precis när man trodde att matchen hade börjat sätta sig lite. Då havererade den fullständigt.

Det man ska börja med att säga är att tittar man på rankingen, då är det faktiskt inte så dåligt. Förra året var det också fyra topp-10-spelare i Europa men ingen i Världen. Åren innan dock bättre. 2021 var det vara topp-10-spelare i Europa trots att ingen av Djokovic, Nadal eller Federer var med. 2017 och 2018 och framför allt 2019 var det också bättre. 2020 spelades inte matchen på grund av pandemin.

Så rankingmässigt är det ju okej, även om det blir rätt påtagligt att ingen av de bästa är med. Alcaraz har hittills inte spelat Laver Cup, det verkar inte intressera honom vilket nog inte är så jättebra för den här matchens status. Varken Djokovic eller Medvedev med i år. Djokovic har faktiskt bara deltagit en enda gång, något man väl kan förstå. Det här är Federers grej så att säga och mja, jag vet inte. Det känns inte så Djokovic-kompatibelt. Lite liknande med Medvedev som inte är någon cirkushäst direkt. Att framkalla ett fejkat engagemang som behövs för att Laver Cup ska fungera. Många klarar det, men kanske inte Medvedev. Han har precis som Djokovic bara varit med en gång.

Den här gången har dessutom spelare som Zverev och Sinner dissat kalaset. Ingen De Minaur i världslaget, ingen Kyrgios, och så vidare.

Frågan är, kommer Laver Cup överhuvudtaget överleva efter Federer? Den här matchen har väldigt mycket handlat om just Federer, oavsett om han spelat eller bara varit med ändå. Man kunde kanske tro att Federer skulle ta över kaptenskapet nu när han slutat men tydligen inte. Jag minns att man sa när man drog igång det här att kaptenerna skulle sitta i tre år, sen skulle de bytas. Man ändrade visst lite på det där. Man väntar väl på Federer men vem ska då ta världslaget liksom? Federer har inte haft någon värdig kombattant utanför Europa. Men det är klart, skulle Roddick intressera sig för det här. Det hade ju varit något. Han hade känts ganska kompatibel för Laver Cup. Kanske Hewitt också. Men jag tror kanske inte att Roddick åtminstone skulle vara särskilt intresserad.

Så, vad säger ni? Lockar det med en match mellan Cerundolo och Ruud mitt i natten om några veckor? Man hoppar kanske inte riktigt högt över det, inte jag i alla fall.

Eller handlar allt bara om att spelarna bakom den absoluta toppen just nu är väldigt profillösa? Jag skulle nog faktiskt åtminstone delvis svara ja på den frågan. Världslaget är rankingmässigt riktigt bra jämfört med de tidigare upplagorna. Europalaget är lite svagare, men inte jättemycket. Det handlar mer att om man tar bort superhjältarna, jäklar vad grå topptennisen blivit då.