Inför US Open

Nu ska den avslutas, Grand Slam-säsongen 2023. Ni vet det där ordspråket. När man kissar på sig. Varmt och skönt i början. Lite senare, inte riktigt lika skönt. Det är ju svårt att inte plocka fram det nu. Som jag hejade på Alcaraz i Wimbledonfinalen. Men tänk om Djokovic vunnit den. Och nu haft chansen att slutligen klara det sista stora som han saknar, att vinna alla slams under ett år. Han hade chansen för två år sen men föll då på sista hindret efter en magisk insats av Medvedev, och en kanske lite sämre från Djokovic själv. Nu vann ju Alcaraz Wimbledon. Djokovic får alltså inte chansen. Och US Open blir otroligt intressant ändå. Men som sagt. Tänk om.

För han hade kunnat klara det, Djokovic. Jag tror att han var lite större favorit 2021, om man ska jämföra så. Då fanns det ingen Alcaraz att förhålla sig till. Men han är favorit den här gången också, Djokovic. Kanske väl stor favorit enligt oddsen om man frågar mig.

Bethard har så klart odds uppe på turneringen. Vinnaroddsen finns tillgängliga tills första bollen spelas men också varje kväll under turneringens gång. Det kan ofta vara klokt att placera sin poäng innan turneringen. Men det är inte någon slags deadline. Det går att göra det senare.

 1. Djokovic 2,15
 2. Alcaraz 2,75
 3. Medvedev 7,00
 4. Sinner 12
 5. Zverev 21
 6. Tsitsipas 21
 7. Rune 21
 8. Ruud 31
 9. Fritz 31
 10. Hurkacz 51
 11. Tiafoe 51
 12. Rublev 51
 13. De Minaur 76
 14. Paul 76
 15. Korda 76

Någonstans där hittar vi nog slutsegraren va? Och att slutsegraren inte skulle komma bland de fyra första, helt osannolikt skulle jag säga. Det är väl ärligt talat snudd på osannolikt att slutsegraren inte skulle komma bland de två första.

Om man innan vi tittar på lottningen ska säga någonting om de där oddsen så blir det väl främst att jag tycker man måste komma ihåg de två senaste matcherna mellan Djokovic och Alcaraz. I Wimbledon vann Alcaraz, det var otroligt jämnt där. Kanske lite fördel Djokovic egentligen, men Alcaraz vann. I Cincinnati vann Djokovic, men kanske egentligen lite fördel Alcaraz där. Sett till två matcher är det emellertid helt jämnt mellan dem. I de inbördes mötena ska sägas. Sen ska man ju ta sig till finalen också och det är väl där det kanske skiljer lite. Med stor reservation för att Alcaraz nu skärper sig när det vankas Grand Slam-turnering men ser man till de två senaste mastersturneringarna har han varit illa ute i varje match. Djokovic, han är inte illa ute om något extraordinärt händer. Så det kanske ändå är rimligt att Djokovic är relativt klar favorit. För det handlar inte enbart om matchen mellan de två. Det handlar också om risken att de ska strula bort sig på vägen dit.

Huruvida det är bra odds på någon annan spelare. Det kan vi väl ta när vi tittar på lottningen. Och det gör vi nu.

Vi fokuserar på tydlighet snarare än layout. Det är de här printscreenarna som gör att man ser bäst helt enkelt så vi kör på dem.

Alcaraz del av lottningen det här och han har fått Sinner som kvartsseedad spelare. Inget bra, dels så klart för att Sinner är den fjärde mest troliga vinnaren av turneringen. Den fjärde bästa spelaren om man så vill. Då är det ju inget bra att få den redan i kvarten. Men också, Sinner är den spelare av vettig nivå som Alcaraz hittills haft störst problem med. 3-3 i inbördes möten och det finns egentligen inget i siffrorna som talar för att Alcaraz skulle ha fått ordning på det där. Sinner vann så sent som i Miami i år.

Sen så ser ni det också. Elefanten i rummet, den står där. Zverev är bara åttondelsseedad och han har också hamnat på den här delen. Ska man vända lite på det kan man väl säga att det kanske är Sinner som fått den riktiga skitlottningen här. Först Zverev, sen Alcaraz. Det är hårda bud det. En hel del vettiga oseedade spelare plus Dimitrov också på deras åttondel. Det där är ett getingbo.

För ALcaraz del kan det i alla fall bli lite mer överkomligt fram till kvarten. Vilket för hans del kanske är lite viktigt om man ser till att han de senaste veckorna haft väldigt svårt att hålla stabiliteten i tidiga omgångar. Nu får han här mest möta spelare som han inte förlorar mot ens om han försöker.

Det är ett ofog det här att inte den semiseedade spelaren placeras som nummer 64 i lottningen. Så borde man göra för att det ska bli begripligt. Men här har vi i alla fall den andra kvarten där Medvedev är högst seedad och det är alltså han som kan få möta Alcaraz i semifinal.

Nishikori tillbaka i en stor turnering. Kan han göra något mot Medvedev? Helt orealistiskt skulle jag säga. Han har visserligen spelat överraskande bra i de mindre turneringar han spelat sen återkomsten men efter så mycket frånvaro och i hans ålder. Det är liksom kört att nå toppen igen. Ovanpå det är Medvedev bättre än Nishikori någonsin varit. Så ja, det där är ju inte något som är tufft för Medvedev.

Innan vi glömmer det. På tal om lite äldre spelare. Isner ser ut att kunna vinna minst en match här så det dröjer några dagar men han spelar kommande vecka sin sista match. Han ska lägga av. Vilket jag tycker är ett mycket klokt beslut. Jag tror inte det här är något han planerat någon längre tid men det har inte fungerat för honom i år. Han har blivit lite för dålig för att det ska kännas rimligt att köra på och istället för att dra ut på lidandet drar han nu ur proppen och slutar. 17 år, skrev han själv att han spelat på atp-touren. Faktiskt i underkant. Jag minns en av hans allra första turneringar på atp-touren, i Atlanta för, ja det blir väl 17 år sen då. Men då var han redan 21 år gammal. En spelare av hans kaliber borde vara på atp-touren redan som 18-åring men Isner gick i skolan några år. Så det blev inte de där 20 åren på atp-touren som det kanske borde blivit. 17 får väl räcka dock, och tidernas kanske bästa extrema servekanon kliver nu av. Inte tidernas bästa servare. Han är väl tidernas näst bästa servare däremot. Karlovic, honom rubbar man inte bara sådär. Men Isner kunde spela lite också. Han kunde också i någon mån röra sig, även om det blivit sämre och sämre med den delen på senare år.

Vet ni vad som är allra mest speciellt med Isner? Jag skulle säga att han har ett rekord som aldrig kommer kunna slås. Han har vunnit 16 atp-turneringar. 14 av dem vann han hemma i USA. Två i övriga världen. Det två andra? De vann h,an i Nya Zeeland. Han har alltså vunnit 16 turneringar, men det i bara två olika länder. Det ska liksom inte vara möjligt. Masterstiteln i Miami 2018 så klart den överlägset största titeln. Ovanpå det fyra andra mastersfinaler och håll i er nu, en av dem spelades utanför USA. Paris 2016 var han i final.

Jag skriver säkert något mer om Isner senare, men det var ändå värt att påpeka det där. Att det är sista turneringen för honom.

Medvedev-De Minaur i en åttondel kanske. Inget kul för Medvedev som blev demolerad av De Minaur ganska så nyligen.

Hurkacz känns som en mer trolig åttondelsfinalist än Khachanov. Så Hurkacz-Rublev känns väl som en möjlig åttondelsfinal.

Är det inte väldigt många ryssar på den här delen förresten? Väldigt många ryssar sett till att det ju enligt tennisen inte existerar några ryssar längre. De spelar inte för Ryssland, men de spelar. Jag tycker det är så otroligt märkligt på något vis. Ser ni framför er att ryska friidrottare skulle delta i pågående VM i friidrott liksom? Det känns enormt långt bort. Precis som att ett ryskt landslag skulle tillåtas i någon som helst lagidrott. Men i tennis går det fina fisken. Man löser det snabbt och enkelt genom att ta bort flaggorna framför spelarnas namn. ”Men wöööööö det är ju en individuell idrott och de individuella idrottsmännen ska väl inte straffas??????”, säger nog många. Är friidrott en lagidrott? Skidåkning? Tillåts ryssar tävla i någon annan idrott överhuvudtaget än tennis? Inte är det många i alla fall. Man kan absolut argumentera för att Medvedev, Rublev och Khachanov bott utanför Ryssland under delar av sina liv och därmed inte ska klumpas ihop med övriga ryssar men det blir ju lite tunt, minst sagt. Nu kan man ju inte ändra sig när man sen länge bestämt sig för att låta ryssarna vara med men när man ser det så här, att det är så väldigt många. Det blir en lite icke angenäm smak i munnen av det.

Lite sådär mittemellanlottning för Medvedev skulle jag säga. Mer bra än dålig kanske. Han har duckat en del av de spelare man absolut inte vill ha nära sig.

Det känns som att man börjar med att placera in Ruud och Rune på samma kvart av lottningen, sen börjar man lotta. Skillnaden den här gången är att det är Rune som är semiseedad. Och man får väl därmed säga att det är han som fått en superlottning. Vilket jag tycker är lite orättvist på något sätt. Han har ingen form, är ingen utmanare just nu. Det hade känts mer rättvist om det exempelvis var Sinner som kom som kvartsseedad spelare på den här delen. Så Rune inte fick det för enkelt, och framför allt, att den bästa kvartsseedade spelaren också fick bäst chans att ta sig till semi.

Men så blev det inte.

Otroligt bra lottning för Rune måste jag säga och det hela vägen. Med det inte sagt att han klarar det. Jag tycker han känns väldigt tveksam formmässigt just nu.

Ruud klarar sig troligen en eller två matcher. Mot Korda blir det tufft även om Korda i vanlig ordning är halvt redo att spela, halvt skadad. Så reservation där. Om Korda är skadad, då har Ruud plötsligt en rätt bra chans på åttondel och väl i en kvart, det blir ingen omöjlig motståndare där heller. Orättvist bra möjlighet för Ruud det här.

Rune har det också väl förspänt skulle jag säga. Med en vettig insats når han kvarten här och sen kanske semi också. Han har fått en superlottning. Det här är en torftig kvart av lottningen.

Men, vi måste nämna dem. Det finns så klart en högst rimlig möjlighet att det blir Tiafoe-Paul i kvarten. Det är kanske egentligen de som är de stora lottningsvinnarna här. Kapabla hemmaspelare som här får en sällsynt fin möjlighet att nå semi i en slam.

Och så är vi slutligen längst ner i lottningen.

Hela den undre halvan är betänkligt svagare än den övre, det förstår ni nog nu.

Djokovic har helt och hållet fri lejd till kvarten. Det finns inget mer spännande att säga. Det finns verkligen noll och intet till motstånd. Två grusspelare och så Felix som bara är oduglig. Inga hot bland de oseedade heller.

Tsitsipas som kvartsseedad motståndare på samma del. Inte enkelt, men samtidigt en spelare som Djokovic har superbra koll på. 10 raka segrar är ganska tydligt, kan man ju säga.

Tsitsipas börjar mot Raonic. Den vill man ju se. Kan Raonic hitta på något där? Definitivt inte omöjligt. Sen Fritz på samma åttondel som Tsitsipas. Den är ganska tuff den där. Behagligt för Djokovic kanske att de bankar sig trötta innan han får ta sig an vinnaren.

Nu blev det långt det här. Vi stannar här. Och avslutar med att meddela att det här ska bli så otroligt kul, och vi hörs så klart här på bloggen varje dag under hela turneringen.