Inför första US Open-dagen

Det är lika bra att börja förbereda sig tidigt. För från klockan 17 idag. Då blir det väldigt hög fart.

Vädret, det kan alltid vara intressant när det ska spelas så väldigt många matcher. 32 stycken är det tänkt ska spelas idag. Lika många imorgon. Överlag ser det bra ut. Idag ska det inte vara några problem alls. Sen tisdag och onsdag kan vi nog räkna med några kortare eller längre uppehåll. Men idag ska det nog gå vägen skulle jag säga.

Undre halvan, med Djokovic, idag. Sen kommer den övre lite tuffare halvan imorgon. Alcaraz kommer för övrigt vara den som kliver in i turneringen allra sist. Han spelar den sista nattmatchen imorgon tisdag.

Idag då? Ja, många matcher som sagt, men vi ska försöka hitta godbitarna. För att det skulle gå att följa allt en sån här dag, det är bara att glömma. Det är väl mitt tips för övrigt. Att inte försöka följa för många matcher utan försök hitta något som intresserar, och så tittar man på det. Att hatta mellan matcher eller försöka se flera samtidigt. Det blir sällan någon trevlig känsla av det. Så får man istället leva med att man kanske missar en del istället.

Sju matcher startar klockan 17. Inga av de bästa spelarna i elden och inget superintressant egentligen så valet blir enkelt. Bublik-Thiem är en match som lockar mig lite grann. Bublik numera topp-30 i världen och seedad här. Sjukt rättvist att han fick effekt på det här han började med i år, att bruka lite mer allvar. Kanske var det något tillfälligt i och för sig. Nu när han fått till sin ranking känns det som att han tramsar lite mer igen. Det var kanske någon panikåtgärd att försöka fokusera i några månader när han höll på att falla ifrån helt och hållet rankingmässigt. Thiem, han har inte vunnit någon match på hardcourt i år. För man ska veta det. Han är 80 i världen efter framgången i Kitzbuhl. Men han har också gjort allt i sin makt för att få till sin ranking istället för att försöka spela en normal säsong där han spelat på alla underlag. Lite gräs blev det ju, men nästan bara grus. Han har alltså försökt mjölka till sig poäng, men har ändå inte fått till det bättre. Bublik ska i min värld vara väldigt mycket bättre men visst är det ändå alltid lite intressant med Thiem fortfarande. Han har vunnit den här turneringen en gång. Tänk att det kunde hända. Minns ni finalen? Det måste vara den sämsta Grand Slam-finalen i modern tid på precis alla sätt och vis.

Tidigast 18:30, alltså efter en dammatch som man inte vet hur lång tid den tar. Kommer det nya matcher och den första toppspelaren är då också i elden. Ruud hade tur. Att han skulle få en kvalare stod klart i torsdags när lottningen gjordes. Det fanns dock några relativt starka kvalare som han hade kunnat få problem med men det blev Nava, en 21-årig amerikan som inte tillhör topparna på challengertouren ännu utan han är mer av en medelspelare där. Det ska väl vara för lite för att Ruud verkligen ska behöva bli pressad men man vet samtidigt inte riktigt. Man vet inte hur lite som krävs för att Ruud ska kunna förlora. Jag kommer i alla fall börja titta på den matchen.

Rune förresten, han spelar också 18:30 och han är ju seedad före Ruud den här gången. Semiseedad, Rune. Vad är egentligen fel på honom då? Ja, han har haft lite skadekänningar i ryggen men jag tror egentligen det handlar mer om att han precis som i början av året har problem med sitt spel. Det känns inte som att han riktigt hittat den där stabiliteten ännu utan det är lite svajigt. Carballes Baena, som inte är så bra på hardcourt, som motståndare idag. Det krävs att han är skadad för att han ska förlora, Rune.

Mellan 20 och 21, kanske senare vissa av dem, börjar det komma lite jämna matcher av lite vettig kvalité. Djere-Nakashima exempelvis. Inte som att man hoppar högt precis men spelare runt 50-strecket som är ganska så jämnbra. Djeres höjning på hardcourt det senaste året är imponerande och han har en rätt bra möjlighet där. Korda-Fucsovics en riktigt fin match för att vara första dagen. Korda stukade foten förra veckan. Lite lustigt med honom, han har liksom inte bara en skada. Han har sina kroniska skador som det känns, och så skadar han sig löpande på olika sätt utanpå det. Det känns väl ganska nära till hands att han helt enkelt är för svag fysiskt. Samtidigt så, Sinner klarar sig ganska bra med samma kroppsform men frågan är om Korda verkligen gör så mycket åt det. Det känns som att han kanske är lite för tunn för att hålla ihop. Ovanpå skadeproblem en stentuff första omgången här. Han har kanske inte alltid ranking för det men Fucsovics är alltid en av de farligare oseedade spelarna i stora turneringar. Just nu har han en ganska så vettig ranking också i och för sig. Han ligger just utanför 50-strecket, Fucsovics. De tre amerikanerna. De amerikanska hoppen, ska man väl säga. Fritz, Tiafoe, och Paul spelar också den här tiden. Ingen av dem har något som helst motstånd så inte så intressant.

Efter 22 kommer en av dagens mer intressanta matcher. Felix möter McDonald och det intressanta där är väl huruvida Felix fortfarande är bättre än såna här spelare. Jag tror det är väldigt tveksamt. McDonald är nästan alltid exakt på 50-strecket både vad gäller spelstyrka och ranking. Är Felix så bra numera? Inte om man tittar på hans årsranking i alla fall och då har han ändå fått massiv hjälp av att under nästan hela året seedas som en topp-10-spelare i turneringarna. Var står han, Feliix? Som sagt, spännande match ikväll. Inte särskilt förlåtande spelare att möta heller, McDonald. Om Felix träffar bollen så dåligt som han ofta gör, då kommer det bli lite tufft både med tempot och säkerheten.

Nattmatcherna, 01 spelar Tsitsipas mot Raonic och klart det kan bli något. Kanske att Raonic inte är så bra, eller ens kapabel. Kanske att det ändå är en spelstil som Tsitsipas klarar ganska bra. Det hade nog varit värre för honom att möta en spelare med motsvarande kapacitet men en annan spelstil. Det här ska Tsitsipas kunna klara bara på att vara noggrann men det är klart. Stämmer det i serven för Raonic, då blir det ingen breakfest. 2-0 till Raonic i inbördes möten talar emot det där. Matcherna spelade 2020 men den som har minnet med sig vet att Tsitsipas då redan var en toppspelare. Han hade samma ranking då som nu och var knappast mycket sämre. Så det blir ju lite motsägelsefullt det där. Min känsla säger att Tsitsipas ska klara detta ganska bra. Statistiken något annat. Sista nattmatch sen Djokovic som möter Muller. Muller, en av fältets 5-10 sämsta spelare någonting så det är ingen riktig match precis.

Där har ni den nedkokad till något som kanske går att hantera, dag ett. Hoppas ni kan dra nytta av det och få med er några riktigt bra matcher från kvällen och för vissa kanske också, natten. Vi får se hur vi lägger upp det under turneringen men jag har någon slags ambition om att köra ett inlägg om gårdagen på morgnarna, och så kommer införinlägget till speldagens matcher sen efter lunch någon gång. Vi får se hur det går med det.

Oavsett allt. Nu kör vi!